Početna Kultura 12. HSF: Herceg Novi u svijetu stripa, svake godine ljestvicu više

12. HSF: Herceg Novi u svijetu stripa, svake godine ljestvicu više

2

Istovremenim otvaranjem tri izložbe poznatih svjetskih strip artista u galerijama Sju Rajder i Josip Bepo Benković počelo je 12. izdanje Hercegnovskog strip festivala. Svečano otvaranje upotpunjeno je koncertom hip hop sastava Who See na tvrđavi Forte Mare.

Strip je tokom razvoja uspio da opovrgne sve one kvalifikacije koje su ga limitirale na nivo trivijalnog fenomena kulture. Od takvih početaka došao je do neupitnog umjetničkog statusa, poručio je otvarajući HSF ministar kulture, Aleksandar Bogdanović.

 

Zbog toga HSF za Crnu Goru predstavlja punkt koji publiku upoznaje sa najznačajnijim tokovima regionalnog i svjetskog strp stvaralaštva.

– Svojim dvanaestogodišnjim trajanjem HSF uzdigao se među tri najznačajnije manifestacije ovog tipa u regionu, a takav napredak mogao se postići prije svega visokim nivoom entuzijazma organizatora, ali i zahvaljujući kulturnom ambijentu Herceg Novoga, grada osobene likovne tradicije, u kom je zahvaljujući raznovrsnim likovnim slojevima, uvijek vladao duh otvorenosti prema novom i različitom – ističe on.

Ambasador Italije u Crnoj Gori, Luka Zelioli je organizatorima odao priznanje u realizaciji ove veoma važne međunarodne manifestacije. On je istakao da je HSF osobena i jedinstvena manifestacija u panorami kulturnih događaja koji se organizuju u Crnoj Gori.

– Važna je činjenica to što je festival tokom godina porastao i postepeno postao jedan od najinteresantnijih i najvažnijih događaja u svijetu stripa. To potvrđuje i prisustvo brojnih i poznatih autora i umjetnika iz raznih zemalja. Posebno zadovoljstvo predstavlja učešće brojnih vrhunskih strip umjetnika iz Italije – poručio je Zelioli.

Strip autor, ilustrator, animator, reditelj, Aleksa Gajić, poznat po stripu i animiranom filmu srpske produkcije „Tehnotajz: Edit i ja“ peti put je gost HSF-a, a u Novi je došao uprkos velikom broju obaveza.

– Imam izložbu u Čačku, a odmah poslije idem u Veliko Gradište na slikarsku koloniju. Uspio sam da uštinem od svega po malo i da udjenem HSF. Samo da se zna koliko sam se iscimao – priča za Radio Jadran Gajić.

Među brojnim gostima 12. Izdanja HSF-a je i italijanski strip artist, Valter Venturi, danas zadužen za crtanje jednog od najpoznatijih strip junaka – Zagora. Kaže nam da je česti posjetilac gradova bivše Jugoslavije, ali da je u Herceg Novom prvi put.

– Otvaranje je fenomenalno. Sreo sam mnogo prijatelja-kolega iz drugih zemalja, prijatelja koje povezuje strip. Jer, strip predstavlja oslobađanje uma. Svi mi smo zbog stripova zauvijek mladi. Odrasli ljudi, ali djeca iznutra. Kroz strip moguće je objasniti sve, poput avanture ili intime… ali ja preferiram više avanturu, jer crtam Zagora i Teksa Vilera – navodi on.

HSF iz godine u godinu raste, dovodi u Herceg Novi sve veći broj poznatih svjetskih autora stripa, zahvaljujući ekipi entuzijasta među kojima je Nebojša Mandić.
On je za Radio Jadran otkrio kako je prije par dana gledao snimke prošlogodišnjeg izdanja i „bio ljut na sebe i Nikolu i Jovana“ koliko je prošle godine „dignuta ljestvica“, misleći da tome ove godine ne mogu da se primaknu.

– Međutim, večeras, kada je krenula ceremonija, kada se visok nivo energije osjetio iz svake osobe koja je bila na Belavisti, shvatio sam da je to ono što ovaj festival čini onakim kakav jeste. Svaki put napravimo po korak više, da donesemo nešto novo, uspjemo da ljestvicu podignemo još više. Zato je HSF pretedent da postane jedan od najvažnijih festivala devete umjetnosti u Evropi – ističe Mandić.

U galeriji Sju Rajder otvorena je izložba „20 lakih komada“, a u Josip Bepo Benković dvije izložbe: „Živio Kavandoli“ i „12 velikana Hercegnovskog strip festivala“.

Svečano otvaranje zaokruženo je na tvrđavi Forte Mare fenomenalnim i energičnim nastupom sastava Who See, kojeg čine Novljani Mario Đorđević (Noyz) i Dejan Matović (DJ i producent Seagul Prime) i Kotoranin, Dejan Dedović (Dedduh).

Uz učešće 50 gostiju iz Evrope i regiona, festival do 12. septembra nudi brojne programe, među kojima su radionice, berze stripa, predavanje za učenike osnovnih škola.

2 Komentari

  1. Povremeno pratim zbivanja na kulturnoj sceni HN, tako da su mi poznati ljudi koji stoje iza uspjeha ovog festivala. Dovesti svjetsku i regionalnu elitu ovog umjetničkog žanra je samo po sebi uspjeh., Oni nijesu samo prepoznali značaj jednog ovakvog umjetničkog izraza, već su, sem plana i organizacije festivala, odradili i fizičke poslove oko uređenja izložbenih prostora. Njihov rad je prepoznalo i Ministarstvo kulture CG, Ambasada Italije i Opština HN, bez čije pomoći možda ovo ne bi izgledalo ovako. Svaka čast.

  2. Cestitam svima, bravo!
    Uz podsjecanje da je sve zapoceo Nikola Curcin ako se ne varam? I da je podrsku, u svakom smislu, dobio tek zadnjih godina kada je festival vec postao poznat. Cisto da se ne zaboravi.

    11

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code