12. MAJ PRAZNIK DVA SVECA: SV. VASILIJA OSTROŠKOG I SV. LEOPOLDA MANDIĆA

12. MAJ PRAZNIK DVA SVECA: SV. VASILIJA OSTROŠKOG I SV. LEOPOLDA MANDIĆA

1943
0
Podijeli

Vjernici pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti proslavljaju danas praznik Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Leopolda Mandića.

U crkvi Sv. Vasilija Ostroškog u Kumboru biće obilježena hramovska slava, liturgijom i liitijom oko hrama, uz sječenje slavskog kolača. Sveta liturgija biće služene i u hramu Svetog Arhiđakona Stefana na Kamenom i crkvi posvećenoj Svetom Vasiliju Ostroškom na Svrčugama.
Mošti Sv. Vasilija ostroškog čuvaju se kao velika svetinja u manastiru Ostrog i mjesto su hodočašća za vjernike svih religija.
Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški rodio se u selu Mrkonjiću, u Popovom Polju 28. decembra 1610. godine, od pobožnih roditelja Petra i Anastasije Jovanović. Na krštenju je dobio ime Stojan. Prvu knjigu učio je u manastiru Zavali, a u manastiru Tvrdoš se zamonašio dobivši ime Vasilije. Poslije boravka u Svetoj Gori, u Pećkoj patrijaršiji je rukopoložen u čin episkopa. Kao episkop je najprije boravio u Tvrdošu, a kasnije prelazi u Ostrog. Neumoran u podvizima molitve, posta, fizičkog truda i mnogobrojnih briga za dobro svoje pastve, Sveti Vasilije se upokojio 29. aprila 1671. godine.
Katolički vjernici i Župa Sv. Jeronima iz Herceg Novog slave danas svetkovinu Sv. Leopolda Bogdana Mandića, sina ove grude. U crkvi Svetog Leopolda u Starom gradu svetu misu u spomen na ovog katoličkog sveca, služio je hercegnovski župnik don Benjamin Petrović. U crkvi Svetog Jeronima svečanu pontifikalnu Svetu Misu predvodi biskup kotorski Monsinjor Ilija Janjić, a od 18 će je služiti župnik iz Cavtata, Mato Karamatić. Potom će uslijediti procesija oko crkve sa iznošenjem relikvije.
Leopold Mandić je rođen 1886. godine u Herceg Novom kao Bogdan Mandić i 15., pretposljednje dijete Petra i Dragice, rođene Carević, na današnji dan 12. maja 1866. godine.
Svete mošti se od 1942. godine nalaze u njemu posvećenom hramu u Padovi. Sveti Leopold Mandić bio je poznat po zalaganju za jedinstvo hrišćana. Kanonizovan je i proglašen svecem 1983. godine, a dio desne ruke kao relikvija sveca u crkvi Svetog Leopolda u Starom gradu u Herceg-Novom.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code