12. Međunarodni dječiji karneval: Pokazaćemo odraslima da je naš karneval veseliji i...

12. Međunarodni dječiji karneval: Pokazaćemo odraslima da je naš karneval veseliji i uzbudljiviji

2
Podijeli

Od sjutra će Herceg Novi biti u znaku 12. Međunarodnog dječijeg karnevala. Organizator, NVO Omladinski centar, privodi kraju pripereme, za dolazak 40 karnevalskih grupa, sa oko 1000 učesnika. Početak karnevala zakazan je za sjutra u 19 časova, kada će mali kapo, Pavle Radunović, uz pratnju Bokeških tamburina, na Sat kulu podići zastavu karnevala.

Predsjednik NVO Omladinski centar, Milijan Mijović najavljuje čitav program, koji će trajati tri dana, a u nedjelju završiti izletom:

Picerija i restoran

– U petak u 20 časova je svečano otvaranje  karnevala, kada će predsjednik Opštine predati ključeve grada malom kapu karnevala i kada će biti proglašenje princeze karnevala. U subotu u 18 časova je međunarodna dječija karnelaska povorka, koja kreće sa trga Belavista, preko male scene na Trgu Nikole Đurkovića, druge male scene kod Gradske kafane, do glavne scene na trgu kod Opštine. U nedjelju je tradicionalni izlet trajektom za sve učesnike karnevala iz gradske luke Škver u 9 časova – navodi on.

Svečano otvaranje karnevala biće upriličeno na bazenu Jadran na Škveru.

U okviru glavnog programa u subotu nakon povorke, u 20 časova biće organizovan dječiji maskembal i velika dječija žurka na trgu ispred Opštine. U pratećem programu u subotu će biti upriličen Ledeni LEDO sat na istoj lokaciji i u isto vrijeme.

Ovoga puta mali kapo karnevala i princeza, za razliku od prethodinih, ove godine su izabrani među mališanima iz vrtića.

Budući prvak, šestogodišnji Pavle Radunović, shvatio je vrlo ozbiljno svoju ulogu malog kapa karnevala, zbog koje je veoma radostan i ponosan:

– Kapo nosi zastavu karnevala. Kapo je sa izabranom princezom karnevala. Oni idu na početku karnevalske povorke, a za njima svi ostali, karnevalske rajske ptice, bubnjari, počasni gosti i karnevalske grupe – navodi on.

Od momenta kada predsjednik Opštine preda ključeve grada malom kapu, Herceg Novi postaje grad dječijeg karnevala i pod dječijom je upravom:

– Pokazačemo odraslima da je naš karneval mnogo veseliji i uzbudljiviji od njihovog. Pozivamo sve građane Crne Gore i regiona da dođu u Herceg Novi i zajedno sa nama uživaju u karnevalskim svečanostima – poručuje mali kapo Pavle Radunović.

Organizatori očekuju učešće između 35 i 40 karnevalskih grupa, sa preko 1000 učeniska koji dolaze iz pobratimskog grada Novo Mesto, Beograda, Doboja, Velesa, iz svih bokeških opština, kao i iz Podgorice, Nikšića i ostalih crnogorskih gradova. Najviše će biti grupa iz Herceg Novog, iz dječijih vrtića i četiri osnovne škole.

Troškovi organzacije ovogodišnjeg izdanja su, kao i svake godine, 30 hiljada eura, ističe Mijović. Turistička organizacija Herceg Novog je generalni sponzor, jer je poslije dvije godine ponovo prepoznala značaj ove manifestacije:

– Turistička organizacija je opredijelila 10 hiljada za ovu manifestaciju, a opštinski konkurs za NVO je još u toku. Imamo obećanja da će oni pokriti ostatak troškova. U robi i uslugama, naravno, puno naših sponzora će pomoći i ove godine održavanje manifestacije, kako državnih, tako i lokalnih preduzeća Čistoća, Vodovod, Komunalno-stambeno – objašnjava Mijović

Generalni pokrovitelj 12. Međunarodnog dječijeg karnevala je Opština Herceg Novi, a realizaciju su pomogli brojni sponzori, među kojima i PVK Jadran Carine.

Djeca će biti smještena u Institutu, Lighthouse-u i Sun Resort-u, dok je za jedan dio mališana plaćen smještaju u drugim hotelima.

Iz organizacije obavještavaju građane da će parking ispred Opštine biti zatvoren od petka u 15 časova do subote u ponoć. U subotu saobraćaj Njegoševom ulicom, od Novljanke prema centru grada, biće obustavljen u terminu od 17:45 do 20 časova.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code