13.jul Dan državnosti Crne Gore

13.jul Dan državnosti Crne Gore

2105
7
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

trg nikole djurkovica zastaveObilježavamo 13.jul Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na 13. jul 1941. godine – kada se narod Crne Gore i Boke Kotorske digao na ustanak protiv fašizmadan.

Te 1878.godine je  završen Berlinski kongres, sazvan na inicijativu Austrije, uz iznuđeni pristanak Rusije i saglasnost Velike Britanije, Francuske, Italije, Njemačke i Turske, radi revizije Sanstefanskog ugovora. Premda je i Sanstefanskim mirom, zakjučenim u martu iste godine, Crna Gora tretirana kao samostalna država čija je teritorija trebalo da se uveća znatnije nego što je to određeno Berlinskim ugovorom, na Kongresu je definitivno međunarodno potvrđen njen državni suverenitet, zahvaljujući dugoj oružanoj i političkoj borbi crnogorskog naroda za očuvanje nezavisnosti i slobode.

Picerija i restoran

Na ovaj dan, 13.jula 1941. nakon odluke Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru o pružanju otpora okupatoru, koja je donesena u Stijeni Piperskoj, buknuo je u Crnoj Gori Trinaestojulski ustanak. On je bio akt otpora i pobune crnogorskog naroda protiv fašizma.

Prema novom Zakonu o državnim praznicima, 13. jul je u Crnoj Gori prvi put slavljen kao Dan državnosti 2005, za razliku od ranijih godina kada je to bio Dan ustanka crnogorskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

Od važnih događaja za istoriju Crne Gore na ovaj dan izdvajamo jedan sportski, koji će mnogi pamtiti dugo.  U finalu Evropskog prvenstva u vaterpolu u Malagi u Španiji 2008. godine crnogorska reprezentacija savladala je reprezentaciju Srbije 6:5 i tako postala prvak Evrope. Zlatna reprezentacija ujedinila je Crnu Goru, a pobjeda vaterpolista proslavljena je u svakom crnogorskom gradu. Dan kasnije  crvenim  ajkulama priređen je veličanstven doček u Podgorici, Cetinju, Kotoru i Tivtu…

Redakcija Radija Jadran svim građankama i građanima čestita praznik, uz želje za sklad i dugo trajanje, uz najviše vrijednosti jednog društva.

Filip Vujanović: Imamo pravo i istorisjku dužnost da slavimo 1000-godišnju tradiciju

Decenija od obnove nezavisnosti potvrdila je vrijednost i nezamjenljivost građanske i antifašističke Crne Gore, a tim činom Crna Gora je  svima pokazala da to čini korist u građana, a ne protiv bilo koga – poručio je predsjednik države, Filip Vujanović sinoć na Cetinju, na svečanosti povodom 13. jula, Dana državnosti.

– Ni protiv bliskosti sa Srbijom, s kojom želimo najbolje odnose koje poznaje međunarodna zajednica. Ni protiv viševjekovnog i tradicionalnog prijateljstva s Rusijom. Imamo pravo da očekujemo od svih, posebno od prijatelja, da prihvate da naš suverenitet znači naše pravo da biramo vlastiti put. Taj put nije razilaženje ni sa kim, već pronalaženje našeg zasluženog mjesta u međunarodnoj zajednici, istakao je Vujanović.

Predsjednik države je poručio  da smo na Dan državnosti dužni da ponovimo posvećenost vrijednostima antifašizma.

– Na čuvanje drugog, drugačijeg i manjinskog trajno nas obavezuju naše manjine koje su nemjerljiva i nedjeljiva vrijednost Crne Gore, a obaveza njihovog poštovanja garancija je skladnosti i dragocjenosti našeg suživota. Duga ekonomska i migraciona kriza jasno je upozorila na rizik ugrožavanja suživota. Zato je naše građansko društvo trajan kapital, koji svi moramo njegovati, kazao je Vujanović.

Kako je dodao, knjaz i kralj Nikola je s pravom konstatovao da su “duboki temelji obnovljene Kraljevine”.

– Posljednji dinast naše najveće dinastije, Petrović Njegoš, postavio je istorijsku dinastičku vertikalu s Crnojevićima, Balšićima i Vojislavljevićima, kazao je Vujanović.

On je ocijenio da se u proteklom milenijumu nijesu mijenjala stremljenja ka slobodi i sticanju i očuvanju nezavisnosti.

– Zato imamo, ne samo pravo, nego i istorijsku dužnost da obilježavamo i slavimo hiljadugodišnju tradiciju državnosti. Time poštujemo i afirmišemo nacionalni i državni identitet, uvjeren je Vujanović.

Svečanom prijemu u Plavom dvorcu prisustvovali su predstavnici političkog, kulturnog, privrednog, naučnog i sportsog miljea, državni funkcioneri, diplomate, predstavnici međunarodnih organizacija.

7 Komentari

  1. Ajde ajde ne polkitičarite.Neka se vijore bandijere po Novome,neka vam malo napune vidike.Kakve to ima veze sa gašenjem firmi..Ne brkajte babe i žabe.DRŽAVA se ne PRODAJE!Ona se voli ilki se napušta!
    0    0
  2. e pa gospodo , sad ćemo da se hranimo zastavama i mažemo ih na hljeb 😀 pošto su vam ovi što su poistovjetili državu sa svojom partijom pogasili sve firme i fabrike i postali miljoneri.
    0    0

Ostavite komentar

*

code