13. Svjetski šampionat u brzoj telegrafiji: Promocija radioamaterizma Herceg Novog i države

13. Svjetski šampionat u brzoj telegrafiji: Promocija radioamaterizma Herceg Novog i države

2815
4
Podijeli

Pod okriljem svjetske radioamaterske organizacije i pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi od 21. do 25. septembra Herceg Novi će biti domaćin 13. Svjetskog HST šampionata u brzom prijemu Morzeove azbuke – popularnoj brzoj telegrafiji. Predstavnici Opštine i crnogorske Mreže za afirmaciju radio-amaterskog pokreta najavili su oko 150 takmičara iz 25 zemalja, sa 4 kontinenta.

sp-telegrafija-press-1909Poslije duže vremena Jugoistočna Evropa na ovaj način počinje da afirmiše rezultatee naših radioamatera sa ovih prostora kroz organizaciju Svjetskog šampionata u Herceg Novom i Crnoj Gori, istakao je predsjednik SO, Andrija Radman.

Picerija i restoran

–      Šampionat je dio aktivnosti programa obilježavanja desetogodišnjice obnove nezavisnosti Crne Gore i deset godina posebnog radio-amaterskog pozivnog znaka 4 O. Radioamaterski pokret je od ogromne važnosti ne samo kada su lijepa dešavanja  i ovakvi šampionati, već i kada se elementarne nepogode i situacije  izazvane ljudskim ili prirodnim faktorima – podsjetio je Radman.

Radiomaterizam predstavlja jedini sistem koji nikada ne zakaže i uvijek je spreman da se stavi na raspolaganje društvu i lokalnim upravama. Biće ovo prilika i da se promoviše grad, država i radioamaterski pokret.

Prvi put na Svjetskom šampionatu pojaviće se takmičari iz Mongolije i Kuvajta, a poslije 12 godina dolazi i reprezentacija SAD. Crnogorski radioamateri su veoma mala, ali složna i ugledna radiomaterska zajednica u odnosu na druge zemlje. Po zapaženim rezultatima zaslužila je da bude domaćin ovakvog Šampionata, kaže član izvršnog Komiteta internacionbalne amaterske radio unije i član UO Mreže za afirmaciju radio-amaterizma u Crnoj Gori, Ranko Boca:

–      Od 2006. učestvovali smo sa lokacije Obosnik na 75 najvećih svjetskih šampionata. Osvojili smo 14 evropskih pobjeda i postavili  7 evropskih rekorda. Napravili smo deset svjetskih pobjeda i postavili tri nova svjetska rekorda. Radio-amateri su na kratkim talasima od te godine napravili preko 750 hiljada veza, uglavnom na takmičenjima – navodi Ranko Boca.

On, kao, kako kaže, zaluđenik ovog tehničkog sporta i hobija dodaje da bavljenje radioamaterizom iziskuje izuzetne psihofizičke osobine da bi neko mogao da izdrži takmičenje koje traje 48 sati.

Otvaranje će biti iskorišćeno i za popularizaciju radioamaterizma među mladima u Novom i Crnoj Gori, koja ima 18 radioamaterskih klubova.

Tehnički direktor Šampionata, Marko Tomašević najavio je otvaranje u srijedu 21. septembra u Sportskom centru Igalo, u 19 h. Takmičenje u desetak kategorija, će biti organizovano u Vili Galeb. Završne večeri biće dodijeljene tri glavne nagrade: za generalnog pobjednika Svjetskog šampionata, individulano i specijalna nagrada. Proteklih dana 30-ak lokalnih radio amatera preuredilo je par prostorija, sa 30 umreženih računara. U holu Instituta Igalo biće moguće pratiti „u živo“ rezultate. Na sedmom spratu Instituta, a u sobi 701 obezbijeđen je prostor za radio amatersku stanicu 4O13HST, i moći će da se vidi kako funkcioniše.

Opština Herceg Novi je prva i oficijelno podržala radioamaterski pokret i adekvatnom opremom.

–      Hercegnovska Služba zaštite i spasavanja je prva koja je omogućila da sistem radioamaterskih veza bude funkcionalan i moderan, da bi radioamateri pomogli, ako nam bude potrebno. Na primjerima spasavanja u planini pokazalo se više puta da je Služba  jedna od najopremljenijih u Crnoj Gori za ekstremne situacije – podsjetio je Andrija Radman smatrajući radioamaterski pokret  izuzetno važnim.

4 Komentari

Ostavite komentar

*

code