Čak 368 Novljanki zamrzava radni odnos i traži naknadu

Čak 368 Novljanki zamrzava radni odnos i traži naknadu

3148
5
Podijeli

blazenko jancic centar za socijalni radU Centru za socijalni rad Herceg Novi podnijeto je 436 zahtjeva za razne naknade, od čega se čak 368 odnosi na zahtjeve majki sa troje ili više djece, kazao je za Radio Jadran direktor Centra za socijalni rad, Bleženko Jančić.
Za sve one koji su podnijeli zahtjeve do 20. januara, prva isplata biće 20. februara. Rok za ostvarivanje ovog prava ne postoji, tako da svi koji žele da se informišu ili podnesu zahtjev, mogu to da urade kada žele i do kada žele, naveo je Jančić.
On je takođe podsjetio i na uslove na osnovu kojih majke sa troje i više djece mogu da ostvare doživotne naknade. Žena koja ima troje ili više djece i ostvari 25 godina radnog staža ima pravo na doživotnu mjesečnu naknadu u visini od 70% prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori, ostvarene u godini koja prethodi godini ostvarivanja prava. To trenutno iznosi 330 eura.
– Takođe, žena koja rodi troje ili više djece, a koja se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje najmanje 15 god, ima pravo na naknadu u visini od 40% prosječene neto zarade u Crnoj Gori, odstvarene u godini koja prethodi godini ostvarivanja prava, što trenutno iznosi 193 eura, pojasnio je Jančić.
Važno je napomenuti i da za vrijeme korišćenja naknade, korisnici prava imaju pravo na zdravstveno osiguranje.

Sankcije za majke koje nastave rad i koriste naknadu

Picerija i restoran

ministarka u kotoru 150116 1Broj majki koje su zamrzle radni staž i zatražile nadoknade je veći od očekivog, ali sve će ih dobiti, jer će država obezbijediti dodatna sredstva – kazala je juče novinarima u Kotoru ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević, potvrđujući da će prva isplata biti 20 februara.
– Imamo u budžetu predviđeno samo 13 miliona eura. Vlada će odlučiti hoće li to biti izmjena rebalansa budžeta ili na neki drugi način obezbjeđivanje sredstava. Znala sam da će biti dosta majki, ali sprovešćemo Zakon koji je donio parlament. Ne treba da bude nervoze ni oko podnošenja zahtjeva niti za isplatu sredstava – istakla je Kovačević očekujući i zloupotrebe kao u socijalnim davanjima.
Zato je poručila da će u slučaju nadoknadi za majke sa troje i više djece oni koji budu uhvaćeni u zloupotrebama biti sankcionisani. Mjere će biti rigorozne.
– Spremili smo se za to i u saradnji sa poreskim i inspekcijskim organima, učinićemo sve da te zloupotrebe osujetimo. Ovaj zakon je trenutno najveći podsticaj sivoj ekonomiji, jer će biti veliki broj žena koje će nastaviti da rade, a primaće i nadoknadu. Međutim, bićemo rigorozni i prema poslodavcima i prema korisnicima i ukidaćemo nadoknade ukoliko nađemo ženu koja prima nadoknadu, a da je negdje u radnom odnosu. To obećavam danas sa ovog mjesta i poručujem da se manu tog posla korisnici nadoknade, poslodavci, kao i radnici u Centrima za socijalni rad i njihovi direktori, odlučna je ministarka Kovačević.

Ostala davanja

Kad je riječ o naknadama za roditelje, staratelje ili njegovatelje lica u Herceg Novom, koja su korisnici lične invalidnine, kojih je 68, to pravo može ostvariti jedan od roditelja, njegovatelja ili staratelja koji brinu o licu koje je korisnik lične invalidnine, nezavisno od radnog ili penzijskog statusa. Visina invalidnine je 193 eura mjesečno.
Ministarstvo rada i socijalnog staranja preko Centra za socijalni rad Herceg Novi, obezbjeđuje prosječno mjesečno sredstva za socijalna davanja u visini od preko 100 hiljada eura. Riječ je pretežno o korisnicima porodičnog smještaja za njih 11, šest štićenika je izvan i u Crnoj Gori:
– Naknade se izdvajaju i za 18 korisnika za boravak djece u vrtiću, 47 korisnika prava na prevoz đaka za djecu sa posebnim potrebama, 113 korisnika prava na porodiljsko, 136 korisnika materijalnog obezbjeđenja, 98 korisnika lične invalidnine, 334 dodatka za njegu i pomoć, oko 169 korisnika dječijeg dodatka, 27 korisnika naknade za novorođeno dijete i 122 korisnika naknade po osnovu rođenja djeteta, detaljan je Blaženko Jančić, dodajući da je taj broj korisnika na nivou prethodnih godina.

Projekti

U Centru je u toku realizacija nekoliko važnih projakata, koji će se sprovoditi do kraja ove godine, kao što je nastavak implementacije programa socijalnog kartona, koji je jedan od prioritetnijih projekata Ministarstva rada i socijalnog staranja:
– Cilj ovog programa je razvoj djelotvornijeg, efikasnijeg, i pravednijeg sistema socijalne zaštite uz međusobnu povezanost sa drugim institucijama u Crnoj Gori. Centar će pojačati napore radi aktivacije i sprovođenja mjera socijalne uključenosti radno sposobnih korisnika. U tom smjeru, u sraradnji sa lokalnim NVO sektorom učestvuje u različitim projektima, kao što je projekat u okviru grand šeme.
– Implementacija treninga i projekata za zapošljavanje lica sa invaliditetom i pripadnika REA populacije – ističe direktor Centra Blaženko Jnačić.
Tokom ove godine, svi zaposleni nastaviće stručno osposobljavanje u skladu sa evropskim standardima.

5 Komentari

  1. Licimo na s.koreju gdje se samo u glavni grad imalo i vuklo,naravno uz represivni aparat i opstajalo na vlast…zakon odlican ali smeta olihargiji koja zivi od bogasta opljackanog u procesu tranzicije.
    0    0
  2. naknade prima već godinama nekoliko hiljada Novljana koji sjede i prodaju svoje vrijeme za državnu platu,ali gotovo je.Žene su naknadu zasluženo dobile,šteta što nema za one koje su podizale đecu,a nijesu bile na Birou,jer su radile u kući.
    0    0

Ostavite komentar

*

code