19. Hercegnovska likovna scena: Topla novska priča

19. Hercegnovska likovna scena: Topla novska priča

13
Podijeli

Da je Herceg Novi zaista grad umjetnika potvrdila je i sinoćnja  19. Hercegnovska likovna scena , na kojoj su se slikama, skulpturama, minijaturama, predstavila čak 62 autora.

Otvarajući izložbu, kustoskinja Galerije, Jasmina Žitnik, kazala je da Hercegnovska likovna scena ima dugu tradiciju, ali se “rasplamsala” onog trenutka kada je okupila i otvorila vrata tolikom broju umjetnika.

Picerija i restoran

– Pred vama je spektar mnogolik i višejezičan, koji vas zove na gledanje, uživanje, izbor, koji na mahove iskušava, zove na onu toliko potrebnu, a danas mahom izgubljenu priliku da se novska publika okupi oko kolospleta djela Novljana i da bude dio ove lijepe novske priče – kazala je ona.

Postavku čine radovi raznih likovnih medija i tehnika, slike, skulpture, grafike, instalacije i to realizovane od odbačenog materijala, do onih klasičnih – akvarel, ulje, akrilik, pastel. Koliko su različita djela i tehnike, tako su različiti i umjetnici, jer Hercegnovska likovna scena u svoja posljednja dva izdanja okuplja i akadamske slikare i amatere, koji po odluci Umjetničkog savjeta Galerije ispunjavaju kriterijume prezentovanja na godišnjoj smotri.

Koliko je Herceg Novi grad pogodan za umjetnike, naročito u zimskom periodu, svjedoči i slikar i rukovodilac Galerije JBB, Đuro Beli Prijić.

– Već u 4 popodne nema žive duše po pjaci i čovjek se zatovri u atelje, jer mora da radi da bi ostao normalan. Ljeti se ništa ne radi, ali zato je zima duga i kišovita, božanstvena za rad. A Novska likovna scena je jedna topla gradska priča – kazao je on, ukazujući na problem neafirmisanih umjetnika. Njima se, i pored toga što imaju talenta, ne daje dovoljno prostora da se pokažu, jer njihhova publika postoji, smatra Prijić.

Toliki broj umjetnika i izuzetno dobra posjećenost Hercegnvoske likovne scene, po riječima direktorice Galerije Josip Bepo Benković i Gradskog muzeja Mirko Komenović, Ivane Palikuće, još jedna su potvrda da je Herceg Novi grad kojeg definišu kultura i umjetnost i koji u tom duhu živi.

– Ove godne Umjetnički savjet je odlučio da prihvati sva umjetnička djela, bez obzira da li su to umjetnici koji su već afirmisanji, koji su “po struci umjetnici” ili su to ljubitelji umjetnosti, koji su se tek sad okušali u sveri umjetnosti. Odlučili smo da se svima pruži šansa i da se svačiji trud i rad uvaže – kazala je Palikuća.

Postavka će trajati do 1. februara kada će u izložbenom prostoru biti organizovan 51. Hercegnovski zimski salon.

13 Komentari

 1. Bez političkih komesara ovo bi bio lijep događaj u kojem bi uživali posjetioci i autori. Najbolje o ovoj priredbi govore komentari o rukovodećem kadru…

  17
 2. Važno je spomenuti Palikuću i Belog, a te Novske umjetnike .. ič??? Pa vijest su valjda ti umjetnici i ta njihova djela, a ne ti politički postavljenici i uzurpatori.

  22
  5
  • mogli ste pročitati tekst na radio Jadranu od prije tri dana, o izložbi i svim detaljima koji je prate
   ili dođite do galerije pa objasnite ko je uzurpator,
   a još najbolje bi bilo da se prijavite na konkurs za direktora i rukovodioca pa sve dovedete u red
   ajde š….

   6
   14

Ostavite komentar

*

code