29.HFF MFF-OKRUGLI STO: NACIONALNA KINEMATOGRAFIJA DAJE PEČAT DRŽAVE, A KOOPRODUKCIJA VODI DO...

29.HFF MFF-OKRUGLI STO: NACIONALNA KINEMATOGRAFIJA DAJE PEČAT DRŽAVE, A KOOPRODUKCIJA VODI DO SVJETSKOG TRŽIŠTA

105
0
Podijeli

Rasprava posvećena temi, “Nacionalna kinematografija do bolje prepoznatljivosti države”, u okviru 29.HFF Montenegro filmskog festivala pokazala je saglasnost učesnika da su principi tijesne saradnje i kooprodukcije između zemlja na Balkanu jedini ključ kvalitetnog proboja na svjetsko kinematografsko tržište.

Učesnici okruglog stola su govoreći o tzv. filmskom turizmu, takože bili saglasni u tome da zakoni koji regulišu oblast filma treba da budu takvi, da tržište Balkana učine prijemčivim za inostrane filmske ekipe koje bi izrazile želju da snimaju na ovom području. Tako bi film poslužio za promociju zemalja, pa samim tim i privukao turiste u njih.
Skupština Crne Gore prije petnaestak dana usvojila novi Zakon o kinematografiji, čijom će implementacijom i domaći filmski sektor biti uređen na način primjeren regionalnom i evropskom standardu, kazao je savjetnik za audiovizuelne djelatnosti u Ministarstvu kulture Crne Gore, Ilija Subotić. On je ustvrdio da Crna Gora prepoznaje kinematografiju kao jedan od najsnažnijih mehanizama javne diplomatije i svoj novi razvojni potencijal, nakon turbulentnih okolnosti i raspada bivše Jugoslavije i stagnacije u oblasti crnogorske kinematografije.
– Kontinuiranim angažmanom Vlade Crne Gore i Ministarstva kulture, ulagani su veliki napori u pogledu revitalizacije ove djelatnosti. O njima možemo govoriti kroz institucionalnu zaštitu filmske baštine, proizvodnju različitih filmskih vrsta, stvaranje uslova za koprodukcionu saradnju, prisustvo crnogorske kinematografije na referentnim međunarodnim adresama, uz podšku domaćim festivalima. Na liniji potrebe da Crnu Goru promovišemo kao filmsku destinaciju, iako bez zakonskog rješenja kojim bi takva aktivnost bila ostvarena u punom kapacitetu, bilo je veoma značajno čak i sporadično prisustvo svjetskih produkcija, ali i posjete slavnih holivudskih zvijezda. Međutim, o dosljednijem ostvarivanju javnog interesa u oblasti kinematografije, boljem i cjelovitijem korišćenju atraktivnih prirodnih potencijala za inostrana snimanja, od sada ćemo moći da govorimo kroz prizmu usvajanja novog Zakona o kinematografiji – poručio je Subotić.
Na potrebu saradnje u ovoj oblasti na Balkanu insistira urgentno i direktor Albanskog centra za kinematografiju Ilir Butka. On smatra da bi tome doprinijelo formiranje zajedničkog Fonda koji bi zajednički kinematografski proizvod učinio interesantnim velikim festivalima i velikim kinematografijama, ali koji bi imao i politički smisao. Po njemu treba oživjeti i CC netvork-a, kojeg je pokrenula Grčka i koji je utihnuo sa ekonomnskom krizom u toj zemlji.
Evropska pravila iz oblasti kinematografije mogu se impelementirati i na Balkanu što bi umnogome olakašalo sardnju i pravjenje kooprodukcija, vjeruje direktor Kosovskog kinematografskog centra Arben Žarku.
Predstavnica Sektora za međunarodnu saradnju i promociju Filmskog centra Srbije, Una Domazetoski, primjetila je da Institut za film iz godine u godinu dobija sve manje sredstava, zato premda Regionalni fond smatra dobrom idejom, upitna je mogućnost pojedinačnog finansijskog učešća zemalja u njemu.
Direktor Makedonske filmske agencije je kazao da kooprodukcije na najbolji mogući način afirmišu zemlju, te da treba uložiti maksimalan napor za održavanjem CC netvork-a, kako bi Balkan napravio kvalitetan prodor u svijet. I postojanje zajedničkog štanda u Kanu koji je odlična ideja u predstavljanju ovih prostora kao dobrih za kupovinu i prodaju filmova.
Predstavnica Filmske komisije italijanske Regije Pulja iz Barija, Rafaela Del Vekio, predstvila je primjer regije Pulja, koja je u kinematografskom smislu krenula od nule, a sada postala region u koji dolaze producenti raznih zemalja i filmske ekipe cijelog svijeta. Italijajanska panelistkinja preporučuje zemljama Balkana da maksimalno učestvuju na svim filmskim festivalima, da se otvore svijetu i da svijetu budu dobar domaćin.
Organizatori okruglog stola bili su Ministarstva kulture i Deska za Kreativnu Evropu Crne Gore.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code