3. Fešta na skalama, sa plodovima ljeta, smokvama i grožđem

3. Fešta na skalama, sa plodovima ljeta, smokvama i grožđem

0
Podijeli

Na više lokacija u Herceg Novom, 22. i 23.avgusta biće organizovana  3. Fešta na skalama. Za kraj ljetnje sezone promovisaće smokvu i grožđe u prirodi i gastronomiji. Fešta  je osmišljena kao ulični festival s dodatnim sadržajima.

– Vrcajući mediteranskim duhom, uz učešće zajednice stvaralaca, gastro profesionalaca i amatera, fešta povezuje kulinarstvo i kreativnost, uljepšava grad i oplemenjuje ponudu za turiste nekim novim ukusima i bojama – ubijeđeni su organizatori iz NVO Ruke.

Picerija i restoran

Lokacije na kojima će biti upriličena “Fešta na skalinama” su Gradska kafana i Stepenište 28. Oktobra, od glavnog gradskog trga prema Škveru.

Prvi dio manifestacije je u Gradskoj kafani, na srednjem dijelu, na kojem će biti organizovana ljetnja trpeza sa delicijama od plodova ljeta, primarno smokava i grožđa, ali i u kombinaciji u slanim jelima sa sirom, mesom, ribom.

– Računamo na učešće restorana, srednje stručne škole Ivan Goran Kovačić i dosadašnjih izlagača, pojedinaca i organizacija iz Herceg Novog i okolnih gradova, sa kojima sarađujemo. Oko ljetnje trpeze predviđena je promocija proizvođača vina u saradnji sa kompanijom Lighthouse i članovima klastera “Probaj domaće”, čiji je član i naše Udruženje, poželjno i domaćim proizvođačima – kazali su iz NVO Ruke.

Donacije za konzumaciju hrane i vina, po cijeni od 10 eura, namijenjene su hercegnovskoj djeci sa smetnjama u razvoju u visini od 30 %, dok će ostatak biti namjenjen za pripremu publikacije Novski stađuni – knjiga, zbirka tekstova, recepata i fotografija sa fešti 2017. godine. U najavi je izbor za najbolje recepte, koji će se naći u publikaciji, a ove godine i publika će imati prilike da glasa na konzumacijskim kartama.

Na velikoj terasi u prizemlju odvijaće se zabavni program: muzički akustični nastup Boka benda, revija tematski dizajniranih šešira novskih modnih dizajnera, umjetnika i primjenjenih stvaralaca iz Herceg Novog i ručno rađenog nakita iz radionice Dorra Nuova. Gosti večeri biće Bayamo Salsa klub iz Herceg Novog.

Program u Gradskoj kafani, odnosno degustacija vina i zabavni dio počeće u 20, a trajaće do 23h.

Drugi dio manifestacije je izložba na  Stepeništu 28. Oktobra, zakazana za 23. avgust, od 18 do 23 h.

– Pozivamo izlagače, kao za  sajmove domaćih proizvoda i dajemo skromni doprinos novom brendiranim proizvodu našeg Udruženja: džemu od smokava sa đumbirom. Pozivamo i izlagače rukotvorina, insistirajući kod svih na tematskim dekorativnim elementima – poručuju „Ruke“.

Planirano je posluženje za posjetioce: suve i svježe smokve, grožđe, lozova rakija. Ostalo je degustacija kod izlagača koji prodaju svoje proizvode.

Poseban segment je produkcija zajedničkog promotivnog proizvoda za grad, feštu i Boka bend, čiji je lider Deni Deranja još 2015. godine, inspirisan idejom o fešti od smokava, napravio pjesmu “Uzmi smokvu” u demo verziji i izvodio je na radost i oduševljenje publike. Produkcija podrazumijeva studijsko snimanje pjesme, snimanje i montažu spota.

Treću Feštu na skalama podržala je Turistička organizacija i Opština Herceg Novi, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Nacionalna turistička organizacija.

– Feštu ne bismo mogli organizovati ni bez podrške kompanije Lighthouse i logistike iz Gradske kafane, a niti učešća novske zajednice: građana, organizacija i udruženja, preko privatnika posebno u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, lokalnih kreativaca i stvaralaca, uz pomoć štamparija i medija – saopštavaju iz NVO Ruke.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code