32. DANI MUZIKE: KOLIKO JE JAKA MUZIKA TOLIKO JE JAKA DRŽAVA

32. DANI MUZIKE: KOLIKO JE JAKA MUZIKA TOLIKO JE JAKA DRŽAVA

109
0
Podijeli

Koncertom srpskog kvinteta „Masala” u Herceg Novom će u petak, 10. jula početi 32. međunarodni festival Dani muzike.

Biće to prvi od šest koncerata tradicionalnog festivala kojeg su danas najavili predsjednica Savjeta, Milena Lučić, umjetnički direktor i selektor, pijanista Boris Kraljević, kao i Stevan Koprivica, direktor JUK „Herceg fest”, koja je izvršni producent festivala.

Picerija i restoran

„Dani muzike su postali dio kulturnog profila u životu Herceg Novog. Nikada ljudi poput Betovena, Mocarta, nisu kovali paklene planove za čovječanstvo i koliko je jaka muzika toliko je jaka jedna država”, kazala je Milena Lučić.
Uvjeren da je i ove godine sačinio dobru selekciju i postigao vrhunski kvalitet u izboru izvođača iz Evrope i Azije, Boris Kraljević je najavio program festivala koji će trajati do 20. jula. Tradicionalno u završnici festivala Kraljević će imati sopstveni koncert, ali ovoga puta sa dvije solistkinje, NANCY YUEN (Hong Kong) i MARTIN NG, bas-bariton (Singapur).
Na pitanje o ovogodišnjem konceptu Dana muzike, Kraljević je odgovorio da ne želi da mjenja ono što je bilo uspješno proteklih godina. Ipak, istakao je dva klavirska resitala zaredom.
– Zadovoljni smo što ćemo upoznati i nekoliko formacijski raznolikih, prvi put za ovu priliku predloženih, udruživanja. Tako ćete i na 32. „Danima muzike” biti svjedoci i inspirativni primaoci proživljenih, umjetnički originalnih, ali i ukusnih i profesionalno pošteno pripremljenih tumačenja, i u
svakom smislu, dobro osmišljenog odnosa na relaciji muzički događaj – slušalac. Upravo u toj sprezi vidimo i pitanje daljeg opstanka i
života Festivala u budućnosti, a zajedno s tim, i ne manje bitan problem stvaranja uslova za mogućnosti kreiranja iskrenog umjetničkog
doživljaja na hercegnovskim koncertnim scenama, a to već ne zavisi samo od kulturnih poslenika. I ove godine nadamo se odličnoj
posjećenosti, u, pokazalo se, i najoptimalnijoj za ljetne uslove, dobro klimatizovanoj Dvorani „Park” – poručio je Kraljevič.
Dani muzike koštaće 23 hiljade eura, od čega je učešće Ministarstva kulture osam, a opštine 15 hiljada eura. Koncerti će biti organizovani u Dvorani „Park” i „Herceg fest” će pružiti sav potreban servis organizatorima i izvođačima.
– Novost je što ćemo ove godine simboličnom cijenom od 2 eura naplaćivati ulaznice, jer, ipak, vrhunska umjetnost, nije potpuno besplatna. Za najveće pobornike muzike i pratioce dana muzike biće obezbjeđene gratis karte – kazao je Stevan Koprivica. On je najavio da će u neophodnom tehničkom opremanju ove ustanove nastojati da nabave i novi koncertni klavir.
Generalni pokrovitelj 32. Dana muzike je SO Hreceg Novi, pokrovitelj Ministarstvo kulture, a sponzor „Hunguest hotel sun resort”.

Program 32. Dana muzike:

Petak, 10. jul 2015. Dvorana Park, 21:30 h
KVINTET MASALA (Srbija)
Program: Astor Piazzolla

Ponedjeljak, 13. jul 2015. Dvorana Park, 21:30 h
RAFAL ŽURAKOWSKI, tenor
ANNA MARIA MIERNIK, klavir – Poljska
Program: Pederewski, Karlowicz, Lipski, Chopin, Gall, Maklakiewicz,
Tosti, Pennino, de Curtis, Tagliaferri, Cardillo, Falvo, Denza

Srijeda, 15. jul 2015. Dvorana Park, 21:30 h
VLADIMIR MILOŠEVIĆ, klavir (Srbija)
Program: Schumann, Scriabin, Liszt

Petak, 17. jul 2015. Dvorana Park, 21:30 h
VEDRANA KOVAČ, klavir (Hrvatska / Crna Gora )
Program: Schubert, Brahms, Debussy, Wagner Liszt, Verdi Liszt, Strauss

Subota, 18. jul 2015. Dvorana Park, 21:30 h
YOUNG JU LEE, violona – Južna Koreja
GIUP SUNG, flauta – Južna Koreja
VEDRANA KOVAČ, klavir ( Hrvatska / Crna Gora )
Program: W.F.Bach, Tchaikovsky, Poulenc, Frolov, Frank, Doppler

Ponedjeljak, 20. jul 2015. Dvorana Park, 21:30 h
BORIS KRALJEVIĆ, klavir (Crna Gora / Singapur)
NANCY YUEN (Hong Kong)
MARTIN NG, bas-bariton ( Singapur )
Program: Strauss, Schubert, Donizetti,Verdi, Mozart, Bellini,
Leoncavallo, Puccini

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code