4. Mala fešta od naranče najposjećenija i najveselija do sada

4. Mala fešta od naranče najposjećenija i najveselija do sada

0
Podijeli

Dok je glavnom ulicom organizovan abrum za ovogodišnji Praznik mimoze, Gradska kafana u Herceg Novom bila je u znaku Male fešte od naranče. Na donjoj terasi odvijao se višesatni program u organizaciji NVU Ruke.

Ovogodišnja 4. Mala fešta od naranče je najmasovnija, sa preko 100 uključenih aktera:

Picerija i restoran

„Imamo 26 izlagača, dosta novih, a tu je i još desetak učesnika na donatrorskim stolovima, gdje su prezentacije restorana, udruženja, pekara, cvjećara…Umjetnički program smo osmislili zahvaljujući Vrtiću Naša Radost, Mažoret klubu Lily, Olivia Fondaciji-plesnom klubu Fenix i klapi Stari kapetan, koja je dio abruma, ali i naše fešte. Tu je i Školica sporta Jump sa „Narančastom olimpijadom“- navodi predsjednica NVU Ruke, Milina Rosić.

Sa domaćim, na Malu feštu su došli izlagači iz Tivta, Bileće, Podgorice i Dubrovnika. Svi su se odazvali na temu naranče. Brojni posjetioci mogli su da degustiraju delicije, slane i slatke, sa ovom zdravom voćkom, ali i da kupe ukusne proizvode, džemove, kolače, torte, kao i maštovite rukotvorine, suvenire, nakit, krinke…

„Tu su već drugu godinu iz organizacije „Dreša“ iz Dubrovnika, koja je napravila brend „Džem od dubrovačke ljute naranče“. Možemo se ugledati na njih kako su razvili taj posao i nastojaćemo da napravimo sličnu priču u Herceg Novom. Sok od divlje naranče i divljeg šipka je nešto najzrdavije na našem području. Naš član, Nono, je zaslužan za to i nudi prolaznicima, jednako i sok od pitome naranče, bokeške gorke..Njegovi likeri od kore naranče takođe privlače pažnju“- kaže Rosić.
Inače, na štandu NVU Ruke se, uz džem od naranče, brendiran prošle godine, kao i džem od smokve sa đumbirom, ove godine pojavio i džem od naranče i kivija. Sa njihovim znakom su i orancine, tradicionalan slatkiš u Boki od kore neprskane, domaće naranče.

Vesna Pejović iz dubrovačke Udruge „Dreša“, kaže nam da je ove godine organizacija bolja no lani. Prostor je bolji i širi, divan dan, a ljudi srdačni:

„Naša nevladina udruga radi na očuvanju tradicije, novih znanja, podršci osobama koje su teže zapošljive na tržištu rada. Donijeli smo proizvode od dubrovačke ljute naranče, orancine, džemove…Radimo i bruštulane mendule i drugo slatko – priča Pejović i kaže da nemaju tajne recepte. Sve je u knjižici koju dijele posjetiocima.

Klub zdravlja Boka, kako im i ime govori, bave se zdravom ishranom. Danijela Nikolovska i Jasmina Hajduković, su za štandom koji krasi torta od naranača, jafa kolač i druge zdrave delicije:

“Bavimo se zdravom ishranom i nastojimo da ljudima pomognemo da što zdravije žive. Nije važna samo ishrana već ljudima dajemo i savjete kako jednostavno da poboljšaju zdravlje. Imamo radionice kuvanja u Igalu i Kotoru, za sada, a uskoro ćemo i u Budvi. Koristimo namirnice samo biljnog porijekla, posno je sve i jednostavna je priprema. Umjesto šećera u našim današnjim slatkišima je samo fruktoza” – objašnjava Nikolovska.

I ove godine postavljen je humanitarni donatorski sto, na kojem su izlagači: Udruženje žena Bonaca iz Zelenike, Organizacija žena Herceg Novi, NVU Ruke, pekara poslastičara TAŽEX – Zelenika, a slatki sat ima pekara-poslastičara Tajna iz Igala.

Na gornjoj maloj terasi Gradske kafane NVU Ruke dijelili su likere i sokove od naranče, aperitive za učesnike abruma. Svježe cijeđene sokove od naranče su sponzorisali preduzeća „Val“ i Voćko“.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code