49. Hercegnovski zimski salon: Izlažu regionalni i ruski umjetnici

49. Hercegnovski zimski salon: Izlažu regionalni i ruski umjetnici

1267
0
Podijeli

zimski salon 2016 plakat„Očuditi/začuditi“, naziv je kultne manifestacije kulture, koja to pokušava opet da postane na EX YU prostorima, 49. Hercegnovskog zimskog salona. Biće otvorena, u četvrtak, 4. februara u 19 časova u galeriji „Josip Bepo Benković“.
Izbor od 22-oje umjetnika i njihovih djela bio je zadatak selektorke, istoričarke umjetnosti, Ljiljane Karadžić. Osim crnogorskih umjetnika, na ovogodišnjem Salonu predstaviće se umjetnici iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
– Po naumu selektorke, biće to jedan od mogućih presjeka aktuelnih i vitalnih kretanja na pluralističkoj regionalnoj sceni, bez trendovskih geopolitičkih kontekstualizacija, koje često podrazumijevaju, a samim tim i limitiraju čitanje i interpretaciju savremene umjetnosti na ovim prostorima – objašnjava direktor JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković.
zimski salon 2016 gorancoSvi odabrani umjetnici su osim u lokalnim sredinama, učestvovali na važnim selektiranim internacionalnim izložbama, a čak troje izlagača je predstavljalo svoje države na Venecijanskom bijenalu.
Ove godine su regionalnim umjetnicima pridruženi i ruski, koji na poziv Dukley European Art Community rezidencijalno borave i stvaraju u Crnoj Gori, i koji svježim i inovativnim pristupom klasičnim disciplinama i temama daju salonu egzotičan karakter.
Evo, autora: Igor Bošnjak, Nebojša Bumba, Lidija Delić, Gorančo Gjorgjievski, Radovan Grujić, Katja Florenskaja, Jelena Iličković, Nina Ivanović, Filip Janković, Ivan Jovanović, Dragan Karadžić, Andrej Ljubljinskij, Saša Makarska, Damir Muratov, Nemanja Nikolić, Ana Opalić, Siniša Radulović, Marija Šević, Jelena Tomašević, Jovana Vujanović, Vlatka Vujošević, Tijana Vujović.
zimski salon 2016 Vlatka VujoševićU Žiriju, koji će odlučivati o nagradama su: istoričarka umjetnosti Mirjana Dabović Pejović, galerista i art menadžer, Marat Geljman i umjetnik, Vojislav Vojo Kilibarda.
Tokom trajanja Salona biće organizovana javna stručna vođenja kroz izložbu.
Ukrštanjem etabliranih, provjerenih i potvrđenih umjetničkih praksi sa svježim idejama mladih umjetnika sklonih otklonu od tradicije i istraživačkom izletu u neotkriveno i nepoznato kreirana je fuzija subjektivnih perspektiva autora i apostrofirana suštinska uloga imaginarnog, a u katalogu Salona Ljiljana Karadžić, navodi:
„Koristeći različite modele izražavanja, umjetnici se, neopterećeni puritanizmom konvencija, rizomatično „gibaju“ između onoga što podrazumijevamo pod „originalnim stvaralaštvom“ i aproprijacijskih modela, između visoke umjetnosti i produkata masovne kulture, istorije umjetnosti i prirode po principima palimpsesta. Kako se u većini odabranih djela može uočiti koncept paradoksalnog kretanja koje se probija naprijed u budućnost, klizeći natrag u prošlost, stiče se utisak da je umjetnost uvijek interpretacija umjetnosti, pa samim tim i proces koji nikad nije doveden do kraja, već se neprestano obnavlja, kruži, pretače i transformiše – navodi Ljiljana Karadžić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code