49. Praznik mimoze manje košta, ali biće istog kvaliteta

49. Praznik mimoze manje košta, ali biće istog kvaliteta

19
Podijeli

Abrumom 28. januara u Herceg Novom će biti otvoren tradicionalni 49. Praznik mimoze i trajaće do 25. februara, saopšteno je na pressu Opštine, TO , Herceg festa i predstavnika Instituta Igalo i hotela Lighthouse. U odnosu na prošlogodišnji, festival će koštati 40 hiljada eura manje, odnosno 160 hiljada. Izvršni producent festivala je JUK Herceg Fest, a pokrovitelji Opština Herceg Novi i Turistička organizacija Herceg Novi.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić kazao je da su nastojali da pripreme kvalitetan program i unesu novine, a da pri tom zadrže sve ono što Mimoza jeste i ispoštuju tradiciju dugu skoro pola vijeka:

Picerija i restoran

„Tokom 23 dana programa neće faliti. Okosnicu čine karnevalske  povorke na otvaranju i zatvaranju, te čuvena fešta od mimoze, ribe i vina na kojoj očekujemo preko 20 hiljada ljudi. Pripremamo tonu ribe i 100 kg cvijeta mimoze. Tu su uvijek atraktivni maskenbali koji okupljaju na stotine odraslih i djece, te brojne zvanice. Istina je da je budžet za ovogodišnji praznik nešto manji nego prethodne – oko 160 hiljada, dok je protekle godine bio više od nekih 200 hiljada eura što je posljedica trenutne finansijske situacije u koju smo dovedeni. Ipak, lokalna uprava i JUK Herceg Fest kao izvršni producent, uz značajnu podršku TO,  garantuju da će kvalitet Praznika ostati na istom nivou“, uvjeren je Katić.

V.d direktor TO HN Pavle Obradović istakao je da je Praznik mimoze sa svojom, skoro pet decenija dugom tradicijom postao sinonim za Herceg Novi, te da su svi svjesni  njegovog značaja za razvoj turizma, turističke privrede i uopšte turističke ponude našeg grada.

U Turističkoj organizaciji su  ove godine napravili bolju saradnju sa izdavaocima smještaja i vlasnicima apartmana i hotela , formirajući zajedno atraktivne  trodnevne, petodnevne  i 7- odnevne paket aranžmane. U Herceg Novom u objektima sa tri zvjezdice trodnevni boravak može se sada naći već za 54 eura po apartmanu“, naveo je Obradović.

Nastupi TO na svim ovogodišnjim sajmovima odisali su duhom mimoze, uz posebne  uniforme predstavnika Herceg Novog na zajedničkom štandu, koje  jasno asociraju na mimozu:

„To dovoljno govori o tome koliko Turistička organizacija polaže na manifestaciju posvećenu žutom cvijetu i značaju Praznika mimoze za turizam u našem gradu“, naveo je Obradović.

V.d direktorica JUK Herceg Festa Gordana Porobić Krcunović predstavila je program Praznika, kazavši da je inoviran u odnosu na prošlogodišnji u dijelu sportskog programa, Dana Grčke i svečanog zatvaranja praznika, te da su se morali rukovoditi ograničenim finansijama pri organizaciji programa.

„Dani Grčke zapravo predstavljaju samo uvertiru u jednu buduću saradnju Herceg Novog sa Grčkom. Postoji jedna snažna istorijska veza koja povezuje Herceg Novi i Grčku. Naime, čuveni grčki nacionalni heroj Vasos Mavrovunitos, odnosno Vaso Brajović je porijeklom iz Mojdeža, a njegova bista se nalazi ispred Atinskog državnog Univerziteta. Prije deceniju njegova bista podignuta je u Podgorici, u blizini Blažovog mosta“, istakla je ona.

Kad je riječ o sportskom programu novina je prva Trka karića – Karotrc 2018., planirana za 24. februar na trasi od bivšeg Rudnika do Škvera.

Svečano zatvaranje praznika biće upriličeno 25. februara uz spektakularnu međunarodnu karnevalsku povorku, vjerovatno najdužu do sada na trasi od Igala do Trga, kazala je Porobić Krcunović:

“ Herceg Novi je u maju 2017. na konvenciji u Malti obnovio članstvo u Federaciji evropskih karnevalskih gradova. Na završnoj povorci učestvovaće nekoliko gradova članica FEK-a i zvanice: Rijeka, Šabac, Pančevo, Strumica, NVU Maškarada Tivat, NVU Maškare Tivat, Opština Viškovo sa senzacionalnim halubajskim zvončarima, volonteri ŠC Ivan Goran Kovačić, KUDF Ilija Kišić, NVO Bayamo salsa, maske iz Budve i Kotora, Mjesna muzika Đenovići, mažoretke“- najavila je v.d direktorica Herceg festa.

Praznik će biti zatvoren tradicionalnim spaljivanjem karnevala, a završni koncert upriličiće grupa Van Gogh.

Institut Igalo tradicionalno je jedan od domaćina Praznika, istakla je izvršna direktorica dr Gordana Rajović. Stoga Institut otvara vrata II faze 29. januara, adekvatno pripremljeni, dočekujući goste sa velikim zadovoljstvom:

„Osim tradicionalnog maskenbala, dječijeg maskenbala i Riblje večere, koje smo i do sada imali u ponudi, želim da najavim prvi put održavanje i Lovačke večeri u Nacionalnom restoranu Instituta, 10. februara, tako da pozivam sve građane i goste da dođu Institut, da se lijepo provedemo i da to bude uvod u nadam se uspješnu turističku sezonu“, kazala je Rajović.

Kompanija Lighthouse je već treću godinu učesnica programa kazao je Zdravko Bajčeta ispred Lighthouse-a:

„Ove godine 6. i 7. februara domaćini smo Dana Beograda u Gradskoj kafani što za nas nije ništa novo jer smo istu manifestaciju podržali i prošle godine. Nadamo se da ćemo ove godine biti bogatiji za iskustvo više, biti još bolji i ispuniti očekivanja. Drugi dio našeg učešća, odnosi se na veče Grčke 13. februara u Gradskoj kafani“, precizirao je on.

U odgovorima na  pitanja koja su se odnosila na kašnjenje objavljivanja programa  festivala i sportski program, nova v. d u Herceg festu je kazala da je do toga došlo zbog kadrovskih promjena na čelu te ustanove, te da paket turistički aranžmani ne zavise od programa Praznika. Inače, sportski program će biti naknadno objavljen, a prihvaćena je sugestija da Novska skalinada postane dio zvaničnog programa, jer ima veliki značaj za turističku ponudu grada.

Sponzori 49. Praznika Mimoze su : 13. jul Plantaže, Pivara Trebjesa, Institut, Carine doo Podgorica, CKB, Lighthouse – Gradska kafana, Vitinka, Blue line, Fanfani Đenovići, Vučje – Onogošt, Parking servis HN, Čigota, konoba Krušo, konoba Feral, Ćatovića mlini, Perla gastronomy, restoran Olimpija, teretana Terzo i Trend travel.

Festival su medijski podržali: Radio Jadran, Prva Tv, Pink M, Radio Tivat, Skala radio, Radio Herceg Novi, Dnevni list Dan, Dnevni list Vijesti i Boka news.

19 Komentari

 1. Sto je bilo-vratiti se nece.Zivimo od nostalgije i sjecanja.Svake je godine sve gore i sve minornije.Znaju to svi i vlast i opozicija.Jedmo pricaju onako privatno kad se sretnemo i svi se slazu da je sve gore i gore.Drugo je sto moraju pricat javno zaklonjeni partijslim bandijerama.

  6
  2
 2. Bravo vam ga- Hvala Vam trubaci iz guce (to je primorski )kad ste znali Klape ukinut!
  Sto ne bacite ego pod noge I zamolite lijepo ove iz izbora da Vam daju ruke!,posrnuli ste- ali ne vidite na zalost dalje od zete!

  6
  6
 3. sto ne kazete lijepo da je budzet prosle godine bio 220 hiljada a da je ove godine, oko 100 hiljada, nije to nikakava tajna samo nema potrebe da lazete. Iako jeste prekopiran program od prosle godine jasno je da ne moze za duplo manje para da napravite istog kvaliteta.

  5
  2
 4. Manje para trosite na zimske festivale i doceke,trebace vam za sve ove nove planove i projekte koje iznosite svako sedam dana gdje ne mogu da vjerujem odkud nasoj jadnoj opstini para da ih ostvari sem da se debelo zaduzi,a naravno vratice ga gradjani Herceg Novog.

  10
  4
 5. OVAKO JE ZBORILA MOJA BABA POKOJNA: ” DIVNO LI SE ISKOPASMO LJUDI MOJI ”
  A ŠTO ĆE OVA TIJANA DAPČEVIĆ NA MASKENBAL , ZNALI ONA ONU PJESMU “SVE SU KOKE POLUDILE” ? ????

  19
  7
 6. Direktorka arivala prije sedam dana i ona priča o programu????!!!!!Kakve gluposti,znali ona u opšte đeje.A,program bruka.Dokazali ste sa novom godinom i još po nečim da niste dorasli onom što vas je snašlo.Jadan grad ko mu kroji kulturnu politiku.

  24
  9
  • Da i iskopala nekog znamenitog junaka i to baš iz rodnog joj Mojdeža.
   Svo poštovanje junaku,ali odakle sada Grci,ako Boga znate.
   Pa trebate dovesti turiste,a Grci ni svoje kapacitete ne mogu popuniti.
   Poslije Jagodine,Palme,Kineza i inih ekskurzija,još su nam samo Grci trebali.

   5
   1
 7. A dje se nalaze ti apartmani gdje je tri noći 54eura i cime se griju??? Turistička organizacija se bavi ruse je cijena privatnog smještaja.

  33
  5
 8. kako da ne, isti kvalitet sigurno. a i ovo tendeciozno isticanje stedljivosti spram Koprivicinih Mimoza treba valjda da zamaze oci da je usteda napravljena na vec placenom koncertu Van Goga i ukidanju trecine ranijih programa. kud ode sve, nek ide i Mimoza, nema odje mjesta za bolje stvari, ni ljude

  39
  15
 9. MOGLA BI OD TIH USTEDJENIH PARA TURISTICKA DA OBNOVI ENTERIJER U INFO CENTRIMA.DA KUPI JOS KOJI STAMPAC .RASPADAJU VAM SE STOLICE I STOLOVI.

  20
  13
 10. Gospodo teško ćete diseci nivo Steva Koprivice. A sto se tiče sportskog programa njemu nije mjesto u festivalu. Od sporta može skalinada, picigin i toga tipa gdje može ko god da se prijavi. Ostalo: plivanje, karate, vaterpolo veterani, box, fudbal tome nije mjesto u festivali pučkog i karnevalskog karaktera.

  35
  18
 11. Mislim lično da će ovo biti sigurno jedan od najgorih praznika mimoze..Pola stvari izbačeno, nema riblje večere, izlozba cvijeća u hotelu vojvodina, uveli neke glupe trke sa karicima……

  36
  14
 12. Donji put,kroz Đenović i Baošić,ne liči ni na šta!Da li planirate,jedne od narednih godina,da ova povorka(svakako najprepoznatljiviji dio praznika),prođe asfartiranim putem?

  44
  6

Ostavite komentar

*

code