55 godina Instituta za biologiju mora: Zaštita morskog ekosistema sve kompleksnija

55 godina Instituta za biologiju mora: Zaštita morskog ekosistema sve kompleksnija

685
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Kao organizaciona jedinica Univerziteta Crne Gore, Institut za biologiju mora spreman je da odgovori na buduće izazove i stručnim znanjem doprinese održivom korišćenju Jadranskog mora za dobro budućih generacija, istakao je direktor Mirko Đurović povodom obilježavanja 55 godina od osnivanja ove naučne institucije

images_slike_gradovi_ko_Institut-za-biologiju-moraOd 1961. godine kada je osnovan, Institut je nekoliko puta mijenjao organizacionu strukturu, bio pod različitim državnim upravama, a danas je i jedina naučno-istraživačka ustanova u državi koja se bavi zaštitom i izučavanjem Jadranskog mora.

Picerija i restoran

Zdrava životna sredina i čisto more prioritet su Instituta i obaveza da budućim generacijama ostave u nasljeđe još zdraviju i ljepšu Crnu Goru, ukazuje Đurović. Zato je, kako navodi, neophodna jača i efikasnija međuinstitucionalna saradnja, ulaganje u obrazovanje mladih kadrova, bolje povezivanje sa regionalnim partnerima.

images_slike_licnosti_mirko_djurovic_rj“U godinama koje slijede Institut za biologiju mora je spreman da odgovori na sve buduće izazove, nastavi da širi međunarodnu prepoznatljivost kako Instituta tako i Univerziteta Crne Gore, još više ojača naučnu misao u Crnoj Gori i da svojim stručnim znanjem doprinese održivom koriščenju Jadranskog mora za dobro budućih generacija”, poručio je Đurović.

U Institutu su zaposlena 34 radnika, od čega 12 doktora nauka i šest studenata doktorskih studija, čije se uspješne odbrane doktorata očekuju uskoro uz popunjavanje nedostajućih pozicija u svim Laboratorijama.

instiut-za-biologiju-mora-laborat“Multidisciplinarnost istraživanja morskog ekosistema učinila je da smo ove godine imali 32 naučno-istraživačka, bilateralna i stručna projekta. Najveći broj međunarodnih projekata se finansira iz predpristupnih sredstava Evropske unije kroz različite programe”, obrazložio je Đurović.

Rekonstruisan veliki dio Instituta za biologiju mora. Osim toga, zahvaljujući podršci Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, kroz IPA program pomoći sektoru ribarstva u Crnoj Gori, rekonstruisana je kompletna krovna konstrukcija, prvi sprat, renovirane su Laboratorije i kompletno opremljena mikrobiološka.

brod-nemirna-iiĐurović dodaje da je kroz isti grant nabavljeno novo istraživačko plovilo u dužini od 12 metara – NEMIRNA II, kao osnovno sredstvo rada u Institutu.

Ipak, pred kolektivom su godine velikih izazova:

– Crna Gora teži da postane punopravna članica Evropske Unije, što samo po sebi nosi veliku čast ali i obavezu u ispunjavanju svih mjerila i standarda koji se njeguju u zajednici evropskih naroda. Institut i njegovi zaposleni predano su radili prethodnih godina na ispunjenju mjerila za otvaranje pregovaračkog poglavlja 13, i iste obaveze očekuju nas za poglavlje 27 – naveo je on.

Prema Đurovićevim riječima razvoj turizma, pomorskog saobraćaja, ribarstva i drugih sektora koji su direktno ili indirektno vezani za more, imaju manje ili veće negativne posljedice po morski ekosistem Jadranskog mora.

Upozorio je da je pod pritiskom klimatskih promjena, nekontrolisanog ispuštanja balastnih voda, odlaganjem otpada u more, detektovano  prisustvo većeg broja invazivnih vrsta riba, rakova, školjki i drugih organizama. Zato direktor Instituta poručuje  da je  zaštita i održivo koriščenje morskog ekosistema  sve kompleksnije i zahtijeva sve veće materijalne i ljudske resurse.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code