73 GODINE OD POGIBIJE SPASIĆA I MAŠERE

73 GODINE OD POGIBIJE SPASIĆA I MAŠERE

105
0
Podijeli

Foto:hercegnovi.meProšle su 73 godine od herojske pogibije poručnika bojnog broda i narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere, u tivatskom zalivu kada su digli u vazduh razarač “Zagreb”.

Milan Spasić je rođen 1909. godine u Beogradu, a Sergej Mašera se rodio u Gorici 1912. godine.
Kada je izbio rat u aprilu 1941. godine, Spasić i Mašera, obojica u činu poručnika bojnog broda, bili su na razaraču “Zagreb” u Boki Kotorskoj. U času napada italijanskih bombardera na Boku, ujutru 6. aprila, “Zagreb” je bio privezan uz mulo u Dobroti. Italijanska avijacija je u više navrata bombardovala Boku i brodove u njoj. Razarač “Zagreb” nije pretrpio nikakvu štetu. Potom je 15. aprila, došla zabrana da se brodovi potope, kao i zabrana da se na neprijateljske avione otvara vatra. Kada su Italijani ušli u Boku, 17. aprila, naređeno je da se brodovi napuste.
Spasića i Mašeru je pogodio slom Jugoslavije i fašistička okupacija. Ne videći mogućnost nastavka otpora, odlučili su da unište svoj brod i poginu na njemu. Razarač je prvo napustila posada, zatim mlađi oficiri, a oko 14 časova uz brod je pristigao čamac da preveze Spasića, Mašeru i komandanta broda. Međutim, Spasić i Mašera su odbili da uđu u čamac i saopštili komandantu da će izazvati eksploziju u komori sa municijom. Nekoliko minuta nakon što se udaljio čamac, eksplodirala je prva, a potom i druga municiona komora, a brod je raznijet.
Ovaj čin posmatrali su mještani Brdišta i ostala su svjedočenja: “Motorni čamac se udaljio od razarača “Zagreb”, a njih dvojica su se uputili prema protiv-avionskim topovima na krmi u punoj ratnoj opremi i šlemovima na glavi. Zauzeli su brodski stav sa pogledom prema Lovćenu. Jedan drugome su strgli oznake činova sa ramena. Zagrlili su se snažno i poljubili. Dugo su se međusobno opraštali i stali mirno. Jedan od njih se sagnuo… Tog trenutka se čula strahovita eksplozija…
Ribari su, sjutradan, u tivatskom zalivu, pronašli tijelo Milana Spasića. Sahranjen je 19. aprila, na vojničkom groblju u Savinskoj dubravi, uz učešće građana, mornara i drugova. Impresionirani tolikim junaštvom i patriotizmom, Italijani su uputili na sahranu vod vojnika, koji mu je odao sve vojne počasti.
Smatralo se da je u eksploziji nestalo tijelo Sergeja Mašere. Pronađeno je i identifikovano dosta kasnije i osamdesetih godina prošlog vijeka sahranjeno u Sloveniji.
Milan Spasić i Sergej Mašera proglašeni su za narodne heroje 1973. godine, a na Savini jedna ulica nosi njihovo ime.
Na Savini u crkvi Sv. Fjodora Ušakova biće služen parastos Spasiću i Mašeri danas u 11 časova.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code