9. Specijalna olimpijada u OŠ “Ilija Kišić”: Stižu djeca iz sedam gradova...

9. Specijalna olimpijada u OŠ “Ilija Kišić”: Stižu djeca iz sedam gradova i sedam Dnevnih centara

792
0
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_razno_oktobar_djecija_olimpijada_2Osnovna škola “Ilija Kišić” iz Zelenike ove godine, 21. i 22. oktobra, biće deveti put domaćin Specijalne olimpijade, odnosno sportskih igara za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Svečano otvaranje devetih susreta zakazano je za 17 časova u fiskulturnoj sali OŠ “Ilija Kišić”. Direktor, Đorđije Radović najavljuje prigodnu svečanost i defile svih učesnika, nakon čega će biti organizovano druženje gostiju, učenika i volonterskih ekipa.

Igre uvjek organizuju u školi u Zelenici, jer je to škola koju pohađaju čak 3 odjeljenja djece koja rade po posebnim programima.

Picerija i restoran

Za devete susrete na “Specijalnoj olimpijadi”, kako je kazao Radović, pozvali su sve škole iz Crne Gore, koje imaju odjeljenja koja rade po posebnim programima: iz Herceg Novog, Bara, Bjelog Polja, Pljevalja, Berana, Podgorice, Nikišića. Takođe, pozvani su i Dnevni centri iz Ulcinja, Bara, Cetinja, Podgorice, Nikišića, Pljevalja, Bijelog Polja… a specijalni gosti biće predstavnici tri resursna centra: “1. Jun” i “Zabjelo” iz Podgorice i resursnog centra iz Kotora. Organizatori očekuju veliki broj učesnika ukoliko vremenske prilike budu povoljne.

Specijalno vaspitanje i obrazovanje djece sa smetnjama i teškoćama u razvoju treba da omogući takoj djeci mnogostruki razvoj ličnosti, a ne razlikuje se bitno od vaspitanja i obrazovanja u redovnim školama. Ovakav način vaspitanja i obrazovanja je osposobljavanje obavljanja poslova iz svakodnevnog života.

– Higijena, prehrana, kretanje, druženje, putovanje, ponašanje u različitim životnim uslovima… Mogo djece koja sjutra dolaze, prvi put će izaći iz svog grada, prvi put će vidjeti more, ili eventualno ako budemo napravili izlet brodom, prvi put će biti na brodu – navodi Radović.

Sportska nadmetanja 9. Sepcijalne olimpijade biće održana u Sportskoj dvorani u Igalu u subotu od 9 do 14 časova. Učesnici će se takmičiti u 5 olimpijskih disciplina, koje će suditi profesori fizičkog vaspitanja, a riječ je o basketu i fudbalu u kojem će se takmičiti mješovite ekipe, atletici u disciplinama: trčanje na 50, 100 i 200m, kao i pikadu i stonom tenisu. Proglašenje pobjednika i podjela medalja zakazana je za nedjeljno jutro, u 11 časova. Ukoliko budu povoljne vremenske prilike, učesnike 9. Specijalne olipijade očekuje izlet brodom, u suprotnom u prostorijama škole biće organizovano druženje  sa učenicima iz redovnog nastavnog procesa, članovima đačkog parlamenta i volonterskim grupama.

U okviru olimpijade, u zbornici OŠ “Ilija Kišić”, biće održan i okrugli sto na temu “Roditelji djeteta sa smetnjama u razvoju – pomoć i podrška“.

Projekat Specijalne olimpijade započet je 2008. godine, rukovodstvo škole je sa tadašnjim ministrom Slobodanom Backovićem i tadašnjim predsjednikom Opštine Hrceg Novi, Dejanom Mandićem dogovorilo da ova manifestacija postane tradicionalna, a da logističku podršku pružaju Opština i Ministarstvo.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code