Abrum-poziv na Praznik mimoze i Mala fešta od naranče

Abrum-poziv na Praznik mimoze i Mala fešta od naranče

4
Podijeli

U toku su posljednje pripreme za sjutrašnja dva programa u susret 49. Prazniku mimoze, a riječ je o karnevalskoj povorci, odnosno abrumu, kojim će novske maškare prodefilovati od Igala do centra grada i pozvati Novljane na cvjetni praznik, a onda i Maloj fešti od naranče.

U 11 sati sa platoa ispred prve faze Instituta Igalo, glavnim gradskim ulicama krenuće vesela karnevalska povorka, sa alegorijskim kolima i Krnevalom, pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi i u saradnji sa JUK Herceg festom. Biće to treća godina da novska grupa Maškare pokazuje vještinu i maštu karnevalista. Ona je autor čitave karnevalske kompozicije, i predstavnik Herceg Novog na brojnim karnevalima u regionu.
Kao pozitivnu protivtežu Krnevalu, Maškare su napravile i alegorijska kola koja će nositi barku, sa novskim i bokeljskim detaljima.

Picerija i restoran

„Povorka je zamišljena u dva dijela. U prvom dijelu imamo veliku barku dugu skoro 7 m sa ribarom koji toća noge i plete mrežu. Čitava ta postavka sa mandraćem i ribarom zamišljena je tako da asocira na Škver. U drugom dijelu ide džinovski krnevo, visok 3 m i 60 cm, tradicionalni krivac za sve probleme Novljana i grada. Više detalja o njemu ne smijem da otkrivam dok se ne prikaže sjutra. Biće naravno postavljen na glavnom trgu gdje će čekati sudnji dan“- kazao je kratko Ivan Peulić iz NVO Maškare.
Predvođena Gradskom muzikom i mažoretkama povorka će krenuti iz Igala ići Njegoševom ulicom do glavnog gradskog trga, gdje je predviđeno da stigne u 12.30h.

Prije dolaska na trg vesela povorka će se zaustaviti ispred terase Gradske kafane i Bifea Beograd, a završni performans, praćen nastupom Gradske muzike i mažoretki je postavljanje tradicionalno glavnog krivca za sve naše nedaće u prethodnoj godini, Krnevala, na Trgu Nikole Đurkovića gdje će biti izložen “sudu građana“ do kraja Praznika mimoze.

Novina koja je ove godine dogovorena sa JUK Herceg fest, Sekretarijatom za kulturu i Opštinom kao organizatorima i nadležnima za Praznik mimoze, jeste da se uz karnevalsku lutku koja na trgu ostaje do kraja Praznika Mimoze, dva dana na tu zadrži i čitava alegorijska kompozicija.

Uz Gradsku muziku, mažoretke i Maškare sa svojim animatorima i klovnovima u prepoznatljivim žuto-zelenim kostimima koji asociraju na mimozu u povorci će biti i volonteri Srednje škole Ivan Goran Kovačić, koji ovih dana vrijedno prave maske.

Abrum je jedna od tri ovogodišnje karnevalske povorke od kojih će najveća biti ona završna, na zatvaranju Praznika mimoze, kada će suđenju Krnevalu prethoditi povorka na kojoj će učestvovati čak pet inostranih karnevalskih grupa, veoma kvalitetnih i poznatih majstora maškaranja iz karnevalskih gradova Hrvatske, Srbije i Makedonije. Među njima su i slavni Halubajski zvončari, jedna od najvećih atrakcija Riječkog karnevala.
Za svo to vrijeme Novljane i goste će na platou između bivšeg Rudnika i Gradske kafane zabavljati klapa Stari kapetan.
Podsjetićemo i da će zbog sjutrašnjeg abruma saobraćaj za sva vozila biti privremeno zabranjen u ulicame Sava Ilića i Njegoševoj, na potezu od raskrsnice Dubrovačke i Ribarske ulice do Ulice Save Kovačevića, u periodu od 10:45 do 14:30 h.

Naranča i sve što može biti njoj u čast

Mala fešta od naranče u organizaciji NVU Ruke biće sjutra, četvrti put, biće upriličena na donjoj terasi Gradske kafane od 10 sati. Okupiće oko 50 učesnika, što je najveći broj do sada. Međutim, od tog broja trideset je izlagača, kaže nam predsjednica NVU Ruke, Milina Kovačević:

„Prijavilo se 27 izlagača iz Herceg Novog, Tivta, Podgorice, Bileće i Dubrovnika. Uz degustaciju slanih i slatkih jela od naranče, predstaviće se i Udruženje žena Fešta iz Baošića, konoba Krušo kao i restoran Gradske kafane“, kaže ona.
Tradicionalno, i ove godine biće postavljen humanitarni donatorski sto, na kojem će izlagati: Udruženje žena Bonaca iz Zelenike, Organizacija žena Herceg Novi, NVU Ruke, pekara poslastičara TAŽEX – Zelenika, a slatki sat imaće pekara-poslastičara Tajna iz Igala.

U zabavnom dijelu programa nastupiće Mažoret klub Lili, maškarana grupa Tutti frutti JU Naša radost i Plesni klub Fenix. Osim njih, Školica sporta Jump upriličiće „Narančastu olimpijadu“. Na gornjoj maloj terasi Gradske kafane NVU Ruke dijeliće likere od naranče, aperitive za učesnike abruma. Pored toga, biće i svježe cijeđenih sokova od naranče, koje su sponzorisali preduzeća Val i Voćko“.

4 Komentari

Ostavite komentar

*

code