„Adam i Eva“: Na novskom talasu

„Adam i Eva“: Na novskom talasu

3216
1
Podijeli

predstava adam i eva press 010316Poslije mnogo godina se ispostavilo da JUK Herceg fest ima mogućnosti i volje da se upusti u prvu pozorišnu produkciju. Biće to predstava „Adam i Eva“ po tekstu Miroslava Krleže, najavljeno je danas na pressu. Čitav projkat zasnovan je na „novskom talasu“, kazao je vd direktor „Herceg festa“, Stevan Koprivica, jer su ga inicirali mladi glumci profesionalci iz Herceg Novog.
Ovo Krležino djelo pripada ranom ekspresionističkom shvatanju pozorišta, koji ne slovi kao savršeno napisan komad, literarno je dobar, a dramaturški polemičan.No,predstvljao je izazov za novo čitanje i za nekog ko razbija pozorišne konvencije, a to je reditelj Slobodan Milatović.
U predstavi, čije probe uveliko traju do premijere koja je najavljena za 17. mart igraju Novljani: Bojana Malinovska, Miloš Pejović, Danilo Babović i Srđan Đorđević.
Scenski pokret potpisuje Ferid Karajica, kostimografiju Lina Leković, scenografiju Slobodan Milatović, dizajn svjetla Mili Malović, tehniku Miroslav Bisenić i Miloš Zečević, a organizator je Nikola Koprivica.
predstava adam i eva press 010316 2Biće zanimljivo vidjeti kako je ova biblijska tema muško-ženskih odnosa obrađena u adaptiranom tekstu. Jer umjesto deset likova pojavljuju se tri i nije nikako riječ o melodrami već se kako je kazao Slobodan Milatović predstava sastoji od tri djela, drame, poetike i groteske.
– Predstava će biti pitka i gledana, kao biblijska bajka, sa umjetničkom vrijednošću – obećao je Milatović, iza koga je rediteljski rad na preko 80 predstava i u Novom je režirao predstavu Hercegnovskog pozorišta „Plan B“, po tekstu Marije Čolpe. Sada mu je izazov sa „Adamom i Evom“ dvostruki, jer radi sa mladim glumcima iz Novoga i prvi put predstavu po Krležinom tekstu.
Bojana Malinovska i Miloš Pejović, koji su završili Akademiju na Cetinju imali su do sada mnogo premijera i uloga u filmovima, ali igranje u svom gradu je nešto posebno:
– Imali smo sreću što smo sami mogli da biramo tekst i što su u Herceg festu imali sluha i pogurali nas, a onda što je Slobodan Milatović pristao da bude reditelj „Adama i Eve“. Naše je sada da promijenimo sebe i ljude ispred scene – kaže Bojana Malinovska.
Miloš Pejović je zadovoljan što mu je ovo prva profesionalna predstava u rodnom Novom poslije 15 godina, osjeća veliki motiv jer igra više likova:
– Ovo je vrlo zanimljiv pristup temi i u Krležinom tekstu i u našoj adaptaciji. Nisam učestvovao u odabiru teksta i inicijativi, za to pohvaljujem Bojanu i Danila, koji su me pozvali. Biće zanimljivo i vjerujem da ćemo moći da prenesemo pravu poruku – kazao je Miloš Pejović.
predstava adam i eva press 010316 3Mladi Danilo Babović, koji glimu Adama, zahvalan je na profesorskim instrukcijama Steva Koprivice, reditelja Milatovića, kao i na šansi koja je pružena mladim stvaraocima Novoga. Uvjeren je da su napravili dobru ekipu i dobru energiju.
Tu je i muzičar, glumac i član Gradske muzike Srđan Đorđević. U predstvi svira saksofon i ništa ne priča. Ali tako objašnjava dešavanja u predstavi. Prvi put igra u pozorištu i to će mu, kaže, otvoriti nove vidike.
Predstavu finansira Herceg fest, koji ima logističku ekipu, pa to donosi uštede. Komad će koštati između 14 i 15 hiljada eura, mada se očekuju i sredstva Ministarstva kulture.
Centar za kulturu Tivat je uzor u profesionalnoj produkciji „Herceg festu“, priznaje Koprivica, ali ovo je prvjenac i takmičenje počinje. Već na jesen u planu je nova predstava, drugačija žanrovski i po tekstu domaćeg pisca, najavio je Koprivica.
– Nastojali smo kao producenti da postavimo predstavu, školski, po svim profesionalnim principima. Na malom produkcionom projektu nastojimo da pokažemo da možemo pokazati kako se pravi pozorište – istako je Koprivica.
predstava adam i eva press 010316 4Ne znači da se ovim stavlja u zapećak Hercegnovsko pozorište, koje ostaje amatersko i ima svoju produkciju, kao što će je imati vjerovatno i glumac Goran Slavić. To je dobro za kulturu grada, njenu ponudu, pa i za kandidaturu Herceg Novog kao Evropske prijestonice kulture, šta god sa njom bilo, istakao je direktor Herceg festa.
– Svako pozorište ima svoja pravila. Hrecegnovsko traje godinama, vrijedno je i važno amatersko pozorište, koje ima ambicije da bude sastavni dio kulturne ponude grada i ovo njih ničim ne ugrožava. Na kraju krajeva, uvijek je moguća jedna vrsta saradnje.
Poslije premijere „Adama i Eve“ 17. marta, usliijediće repriza 24. marta,a onda se očekuju igranja u drugim gradovima Crne Gore, u Srbiji i Hrvatskoj.

1 komentar

  1. Herceg Fest se zahvaljuje i autoru fotografije Milošu Samardžižu, grafičkom dizajneru Darju Čupiću i slikaru, autoru kataloga Nikoli Ćurčinu.
    Ekipa predstave “Adam i Eva
    0    0

Ostavite komentar

*

code