“Adam i Eva” osvojila albansku publiku

“Adam i Eva” osvojila albansku publiku

0
Podijeli

adam-i-eva-albanija-11116-1Nakon što je produkcijski prvijenac Herceg festa, predstava „Adam i Eva“ odigrana na Skampa festivalu u Albaniji, zadobila je simpatije publike, ali i direktora festivala, Adoni Filipija.

Energija kojom je tim hercegnovskih glumaca nastupio, najzaslužnija je za pozitivne kritike albanske publike, pa je barijera poput jezika na kom je komad izvođen, potupuno zanemarena.

Picerija i restoran

– Iako nismo razumijeli jezik, sve je bilo jasno, uživali smo u predstavi. Prvi put sam gledala predstavu iz Crne Gore i nadam se da ću u buduće imati prilike da gledam još predstava iz vaše zemlje – kazala je jedna djevojka iz publike.

Za albansku publiku kvalitet komada je u njegovoj suštini, jednostavnosti i energiji, a direktor festivala Skampa, Adoni Filipi, svrstao ga je među najbolje u ovogodišnjoj konkurenciji.

– Jako cijenim estetski pristup Slobodana Milatovića. Moram da napomenem da sam iz Herceg Novog ponio izuzetne utiske. Mislim da imate sreće što živite u takvom gradu – kazao je on.

Ovogodišnje izdanje Skampa festivala prošireno je na Tiranu, pa će neke od predsava biti odigrane na različitim lokacijama u tom gradu, kao što su Teatar mladih u Metropolu, nacionalni eksperimentalni teatar i Nacionalni teatar, gdje je odigrana i predstava “Adam i Eva“ predstavlja prvo gostovanje nekog crnogorskog pozorišta u glavnom gradu Albanije.

adam-i-eva-albanija-21116-1– Jako smo blizu i veoma je važno je sarađujemo. Slični smo i naša je kultura slična, što se naročito opaža u teatru. Važno je da stvaramo skupa, a to mislim i kad je riječ o Makedoniji. Imamo slično nasljeđe i bilo bi dobro kad bi na zajedničkom projektu radili Albanija, Makedonija i vi iz Crne Gore. Razgovarao sam o tome i sa rediteljem Milatovićem, možda bi to mogla da bude, na primjer sjajna priča o Vladimiru i Kosari. Bio bi to vrlo uzbudljiv projekat i način da svi skupa predstavimo Balkan – predložio je Filipi.

Njemu su predsavnici JUK Herceg festa uručili poklon, knjigu “22 sage o Herceg Novom” autora Lazara Seferovića.

Za reditelja Slobodana Milatovića je čast što je predstava “Adam i Eva” prva crnogorska predstava izvedena u Nacionalnom teatru Albanije.

adam-i-eva-albanija-21116-milatovic– Veoma je značajno što ova predstava ima festivalski život. Ona je već na nekim festivalima dobila značajne nagrade i ja se nadam, radim na tome, da se ona odigra ne samo u regionu, već imamo pozive i nekih festivala iz Evrope – izjavio je Milatović.

Predstavu je odgledao i ambasador Crne Gore u Albaniji, Dušan Mrdović, koji je ocijenio odličnom i pohvalio glumačku ekipu.

adam-i-eva-albanija-21116-mrdovic– Meni je posebno drago što je ovo prvi put da jedna crnogorska produkcija gostuje u Nacionalnom teatru Albanije, a to znači da se kulturna saradnja između Crne Gore i Albanije, kao dvije susjedne i dvije prijateljske zemlje, razvija i da se unapređuje, da su ti odnosi, kako bilateralni, tako i sveukupni, na visokom nivou. Mi ćemo natojati  da i ubudue bude još ovakvih predstava, ovakve saradnje i nadam se da će i sljedeći put jedna ovakva predstava iz Crne Gore takođe pobuditi dosta interesovanja u Albaniji – kazao je Mrdović.

Skampa Festival, u 18-godišnjoj  tradiciji predstavlja jedan od najvećih internacionalnih pozorišnih događaja u Albaniji. Održava se svake jeseni u Elbasanu, gradu sa bogatom kulturnom tradicijom. Prezentuje aktuelne trendove kako u Albaniji, tako i na internacionalnoj sceni i otvora prostor za neke međukulturalne debate, dijaloge, razgovore, polemike. Glavni fokus festivala je inovativnost i provokativnost, ali i razbijanje okvira tradicionalnog i konzervativnog Propratni događaji kao što su radionice, koncerti, izložbe, sastanci i debate doprinose intenzitetu i odličnoj atmosferi, koju ima ovaj festival.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code