“Adam i Eva” osvojila albansku publiku

“Adam i Eva” osvojila albansku publiku

822
0
Podijeli

adam-i-eva-albanija-11116-1Nakon što je produkcijski prvijenac Herceg festa, predstava „Adam i Eva“ odigrana na Skampa festivalu u Albaniji, zadobila je simpatije publike, ali i direktora festivala, Adoni Filipija.

Energija kojom je tim hercegnovskih glumaca nastupio, najzaslužnija je za pozitivne kritike albanske publike, pa je barijera poput jezika na kom je komad izvođen, potupuno zanemarena.

– Iako nismo razumijeli jezik, sve je bilo jasno, uživali smo u predstavi. Prvi put sam gledala predstavu iz Crne Gore i nadam se da ću u buduće imati prilike da gledam još predstava iz vaše zemlje – kazala je jedna djevojka iz publike.

Za albansku publiku kvalitet komada je u njegovoj suštini, jednostavnosti i energiji, a direktor festivala Skampa, Adoni Filipi, svrstao ga je među najbolje u ovogodišnjoj konkurenciji.

– Jako cijenim estetski pristup Slobodana Milatovića. Moram da napomenem da sam iz Herceg Novog ponio izuzetne utiske. Mislim da imate sreće što živite u takvom gradu – kazao je on.

Ovogodišnje izdanje Skampa festivala prošireno je na Tiranu, pa će neke od predsava biti odigrane na različitim lokacijama u tom gradu, kao što su Teatar mladih u Metropolu, nacionalni eksperimentalni teatar i Nacionalni teatar, gdje je odigrana i predstava “Adam i Eva“ predstavlja prvo gostovanje nekog crnogorskog pozorišta u glavnom gradu Albanije.

adam-i-eva-albanija-21116-1– Jako smo blizu i veoma je važno je sarađujemo. Slični smo i naša je kultura slična, što se naročito opaža u teatru. Važno je da stvaramo skupa, a to mislim i kad je riječ o Makedoniji. Imamo slično nasljeđe i bilo bi dobro kad bi na zajedničkom projektu radili Albanija, Makedonija i vi iz Crne Gore. Razgovarao sam o tome i sa rediteljem Milatovićem, možda bi to mogla da bude, na primjer sjajna priča o Vladimiru i Kosari. Bio bi to vrlo uzbudljiv projekat i način da svi skupa predstavimo Balkan – predložio je Filipi.

Njemu su predsavnici JUK Herceg festa uručili poklon, knjigu “22 sage o Herceg Novom” autora Lazara Seferovića.

Za reditelja Slobodana Milatovića je čast što je predstava “Adam i Eva” prva crnogorska predstava izvedena u Nacionalnom teatru Albanije.

adam-i-eva-albanija-21116-milatovic– Veoma je značajno što ova predstava ima festivalski život. Ona je već na nekim festivalima dobila značajne nagrade i ja se nadam, radim na tome, da se ona odigra ne samo u regionu, već imamo pozive i nekih festivala iz Evrope – izjavio je Milatović.

Predstavu je odgledao i ambasador Crne Gore u Albaniji, Dušan Mrdović, koji je ocijenio odličnom i pohvalio glumačku ekipu.

adam-i-eva-albanija-21116-mrdovic– Meni je posebno drago što je ovo prvi put da jedna crnogorska produkcija gostuje u Nacionalnom teatru Albanije, a to znači da se kulturna saradnja između Crne Gore i Albanije, kao dvije susjedne i dvije prijateljske zemlje, razvija i da se unapređuje, da su ti odnosi, kako bilateralni, tako i sveukupni, na visokom nivou. Mi ćemo natojati  da i ubudue bude još ovakvih predstava, ovakve saradnje i nadam se da će i sljedeći put jedna ovakva predstava iz Crne Gore takođe pobuditi dosta interesovanja u Albaniji – kazao je Mrdović.

Skampa Festival, u 18-godišnjoj  tradiciji predstavlja jedan od najvećih internacionalnih pozorišnih događaja u Albaniji. Održava se svake jeseni u Elbasanu, gradu sa bogatom kulturnom tradicijom. Prezentuje aktuelne trendove kako u Albaniji, tako i na internacionalnoj sceni i otvora prostor za neke međukulturalne debate, dijaloge, razgovore, polemike. Glavni fokus festivala je inovativnost i provokativnost, ali i razbijanje okvira tradicionalnog i konzervativnog Propratni događaji kao što su radionice, koncerti, izložbe, sastanci i debate doprinose intenzitetu i odličnoj atmosferi, koju ima ovaj festival.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code