ADRENALINSKA VJEŽBA SPASAVANJA POVRIJEĐENIH NIZ KANLI KULU

ADRENALINSKA VJEŽBA SPASAVANJA POVRIJEĐENIH NIZ KANLI KULU

114
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Vjerovatno niko prije hercegnovskih planinara iz “Subre” nije koristio jednu od najljepših ljetnjih pozornica na Jadranu, Kanli Kulu da pokaže građanima spasavanje povrijeđenih u planini, ili prilikom elementarnih nepogoda.

Impresivnom vježbom u predvečerje 6.jula spasioci su demonstrirali izvlačenje dvoje povrijeđenih niz istočne, 30-tak metara, visoke zidine, stare turske tvrđave.
Veoma vješto spušten je jedan povrijeđeni sa ozlijeđnom nogom u nosilima, a drugog, bez svijesti, nosio je, prikopčanog za pojas, veteran iz alpinističko spasilačke sekcija PK “Subra” Dejan Verigo. Povrede su bile simulacija, ali je vježba bila zastrašujuće stvarna, jer se radilo sa živim ljudima, kaže Verigo:
– Nijesmo koristili lutke, spasavali smo ljude. Koliko je to bilo sigurno znaćete ako vam kažem da je moja kćerka bila na nosilima, a ja sam organizator. Time sam sve rekao. Vježba je bila dosta komplikovana. Izabrao sam dva nivoa, prvi povrijeđeni sa noslima bio je pri svijesti, trebalo je doći prvo do njega i po tzv. tirolsloj priječnici ga spustiti do službe hitne pomoći. Drugog povrijeđenog je trebalo samo bezbjendo spustiti niz zidine Kanli Kule i predati ga medicinarima – priča Verigo.
Inače, tirolska priječnica je horizontalno postavljeno uže (ili čelična sajla) pomoću kojeg se uz koloture i speleološki ili alpinistički pojas možemo kretati preko rijeka, provalija ili sličnih prepreka. U današnje vrijeme priječnica se sve više koristi kao sastavni dio adrenalinskih utrka i atrakcija, kao i team buildinga, ali je i pravo rješenje za spasilačke zahvate.
Za tehničku pripremu vježbe zaslužan je član “Subre” Danilo Brajović, mada taj posao radi cijeli tim.
Novski planinari su do sada organizovali mnogo vježbi i kurseva spasavanja i samospasavanja na nepristupačnim terenima Orjena. Sada su prvi put građanima predstavili koliko je neophodno biti spretan, obučen i hrabar.
Načelnik planinarske sekcije PK Subra, Nikola Brajević kaže da su htjeli da pokažu da pohađanje kursa nije formalnost. Bitan je terenski rad i stalno vježbati.
– Dešava se da planinari kreću sami, bez vodiča, ali zahvaljujući našoj službi za markaciju naše staze su bezbjedne, obilježene i čiste. Ko se drži tih straza neće zalutati i nastradati. Međutim, ima mnogo onih koji kreću ka planini “glavom bez obzira”, u patikama, šlapama, kratkim gaćama, bez vode, a znamo što je Orjen – naglašavaju iz “Subre” i upozoravaju sve, koji ovog ljeta traže osvježenje u zaleđu Herceg Novog i Boke, da budu oprezni.
Dobro sarađuju sa Službom zaštite i spasavanja, koja ih poziva kada je to potrebno. U slučaju nezgode treba pozvati broj 112, koji je opšti poziv za pomoć u cijelom svijetu.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code