AFIRAMACIJA HORSKOG PJEVANJA U HERCEG NOVOM I CRNOJ GORI

AFIRAMACIJA HORSKOG PJEVANJA U HERCEG NOVOM I CRNOJ GORI

203
0
Podijeli

Hercegnovski Stari grad sinoć je bio mjesto odakle se širila skladna horska muzika sa revijalnog koncerta u atrijumu Trga od muzike kojim je otvoren I Međunarodni festival horova.

Festival je otvorila profesorica dirigovanja, emeritus Darinka Matić Marović, ističući kao posebno važno ideju da se organizuje takmičenje u horovima, što se događa prvi put u Crnoj Gori.
– Razlog više za to je i činjenica da se to događa u Herceg Novom, gradu gdje sam rođena i iskreno se nadam da će ovaj festival zaživjeti u većim okvirima – Zahvalna sam direktorici škole Nadi Karadžić, koja je došla na ovakvu ideju, kao i svim njenim naporima da ovu ideju realizuje, kazala je između ostalog Matić Marović.
Inicijatorka i direktorica festivala Nada Karadžić, uvjerena je da je festival horova nešto što je osvježilo kulturnu ponudu grada, naročito nakon završetka glavne turističke sezone.
– Zahvaljujem svima koji su podržali ovaj festival, bilo svojim učešćem, ili kao partneri u organizaciji. Želja nam je da afirmišemo horsko pjevanje i da ovaj festival u godinama koje dolaze poprimi i evropski karakter, poručila je Karadžićka.
Uslijedili su nastupi profesora škole, kao i dva gostujuća hora – akademskog hora Univerziteta Pomorska iz Kopra i hora KUD Stanko Dragojević iz Podgorice. Slovenački hor, koji je brojao preko dvadeset članova izveo je šest kompozicija, aplauzom je posebno nagrađeno izvođenje kompozicije „Fever” Peggy Lee, dok su za kompletan nastup dobili ovacije publike. Pravo iznenađenje priredili su izvođenjem posljednje kompozicije na engleskom jeziku, kada su se rasporedili u krug i tako „opkolili” publiku koja je sa oduševljenjem pratila što se događa oko njih.
Podgorički hor Stanko Dragojević, sa dirigentom Ilijom Dapčevićem, sinoć je drugi put nastupio pred novskom publikom. Izveli su tri kompozicije, a publika je svaku nagradila aplauzom, naročito Mokranjčevu „Tebe pojem”, koja je u standardnom repertoaru ovog hora. KUD Stanko Dragojević ima tradiciju dugu skoro vijek i po, u decembru će u Podgorici obilježiti 70 godina kako hor nastupa pod ovim imenom.
Festival je nakon sinoćnjeg revijalnog jutros nastavljen takmičarskim dijelom, a dodjela nagrade od 500 eura kao i zahvalnice biće upriličeno večeras u crkvi Sv Jeronima oko 19 h.
Međunarodni festival horova još jedan je u nizu programa Muzičke škole Herceg Novi, kojim ova institucija učvršćuje svoju poziciju kao jedan od ključnih nosilaca kulturnog života grada. Festival je organizovan u saradnji sa NVO Fortuna, a pod pokroviteljstvom TO Herceg Novi.
Cijeneći napore rukovodstva škole da ova institucija bude integrisani i neizostavni dio ukupnog kuklturnog biltena u gradu, JUK Herceg Fest je donio odluku da sinoćnji koncert bude sastavni dio programa kojim će početi obilježavanje Dana opštine 28. oktobra i za tu priliku, nastavni kadar škole već uveliko priprema tradicionalni koncert, koji je zakazan za 22. oktobar.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code