Akademija SMŠ Ivan Goran Kovačić: Ko zna i zna da zna –...

Akademija SMŠ Ivan Goran Kovačić: Ko zna i zna da zna – mudar je, slijedite ga!

1816
3
Podijeli

akademija sms igk 190316 1Pred brojnim Novljanima, prijateljima, profesorima i gostima, učenici JU SMŠ Ivan Goran Kovačić upriličili su sinoć svečanu akademiju kojom je proslavljen 63. rođendan ove obrazovne ustanove.

Bogat jednoiposatni program, u kojem su se smjenjivale pjesme, kviz znanja i asocijacije bio je uobličen pod parolom „Dnevna doza znanja“. Maestralnim pjevanjem, hor škole, kojim je dirigovala prof Seška Vojvodić, otvorio je predstavu crnogorskom himnom „Oj, svijetla majska zoro“, te „školskom himnom“ „Gaudeamus igitur“.

Picerija i restoran

Gromoglasan aplauz odjeknuo je salom kada je hor, uz pratnju klavira, bubnjeva i električne gitare izveo  kompoziciju „Ameno“, grupe Era.

Dio programa bila je parodija na ono što je danas „vladajuća kultura“, koja „vrišti“ sa većine komercijalnih tv programa i žute štampe – biti poznat, baviti se „in“ zanimanjima koje donose zaradu preko noći, a koje u osnovi ne podrazumijevaju elementarno obrazovanje. Tako se moglo čuti da je Anu Karenjinu napisao izvjesni Tolstojevski, a čuvenu Mona Lizu naslikao Leonardo di Kaprio.

Sa druge strane, učenici JU SMŠ Ivan Goran Kovačić prikazali su „borbu“ protiv jedne od pošasti savremenog doba – biti neuk i nenačitan, tako što su organizovali kviz znanja i asocijacije. Kroz čitav program, osnovnu „nit“ „vukla“ je djevojka „prerušena“ u ZNANJE, Nives Šircelj, – na početku raščupana, u razdrtoj garderobi, sa masnicom ispod oka, koja se tokom programa „dovela u red“. Na kraju i „procvjetala“ bez modrice i stare garderobe, noseći tako poruku kako znanje treba da se razvija i nadgrađuje.

Poseban segment programa kao i iznenađenje za prisutne bila je grupa učenika iz Norveške, koji su smješteni u hotelu Delfin u Bijeloj, koji su bili specijalni gosti. Oni su publiku pozdravili pjesmom i poručili da su veoma zahvalni što su bili dio programa, te da se u Herceg Novom osjećaju kao kod kuće.

Poenta programa uslijedila je na kraju, kada su učenici poslali poruku  starima i mladima: „Ko ne zna, a ne zna da ne zna – opasan je, izbjegavajte ga! Ko ne zna, a zna da ne zna – djete je, naučite ga! Ko zna, a ne zna da zna- spava, probudite ga! Ko zna i zna da zna – mudar je, slijedite ga“!

„Dežurni krivci“ za ovogodišnji program bilo je pet profesora, koji su posljednjih dana intenzivno vježbali, kako bi sve od početka do kraja štimalo besprijekorno – Ljubo Ljubisavljević, koji je vodio računa o svjetlu, te Seška Vojvodić, Ksandra Popović, Dijana Roganović i Ana Mirjačić.

U razgovoru za Radio Jadran, prof Ljubisavljević nije krio zadovoljstvo zbog čitavog programa, ali i reakcija koje su izazvali kod publike. No, kad je riječ o samoj školi, i njenoj poziciji danas u obrazovnom sistemu Crne Gore, Ljubisavljević kaže:

„Znate, nezahvalno je praviti bilo kakva poređenja, kad se zna u kakvim uslovima rade prosvjetari. Ipak, sa druge strane, moramo biti zadovoljni, jer u kakvim god se uslovima radi, naši učenici odlaze iz naše škole sa jednom dobrom obrazovnom osnovom i upisuju fakultete koje žele, što nam je zaista najveća satisfakcija. Naši su đaci po Americi, u Londonu ili nekim drugim evropskim metropolama, i mislim da je to dobar pokazatelj kakvo obrazovanje nudimo ovdje“,  ocijenio je Ljubisavljević.

Kao i u većini obrazovnih ustanova, i u JU SMŠ Ivan Goran Kovačić susrijeću se zastarjelim imobilijarom i kabinetima koje bi, uz pomoć donatora i resornog ministarstva trebalo obnoviti, što će biti jedan od prioriteta.

Poruka sinoćnjeg programa prema  riječima profesora Ljubisavljevića može se porediti sa krilaticom iz filma „Sjećaš li se Doli Bel“ – „svakog dana u svakom pogledu sve više napredujemo“, jer znanje je moć i treba ga razvijati i unaprjeđivati.

Nakon svečane akademije, za goste je u foajeu dvorane bio upriličen koktel i zakuska, a hol krasi postavka od 25 likovnih radova, učenika škole.

3 Komentari

  1. Samo bih naglasila da je predstavu osmislila i najvećim dijelom realizovala profesorica Ana Mirjačić, kao i sve druge školske predstave godinama unazad… čisto da se zna 🙂
    0    0

Ostavite komentar

*

code