Akcija uređenja obale i parka u Risnu povodom Dana planete Zemlje

Akcija uređenja obale i parka u Risnu povodom Dana planete Zemlje

602
1
Podijeli

images_slike_gradovi_ko_hotel_teuta_risanPovodom Dana planete Zemlje, Eko Centar DELFIN  i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom će u petak 22. aprila u saradnji sa O.Š. Veljko Drobnjaković iz Risna, Opštinom Kotor i „Komunalno Kotor“ d.o.o.   realizovati  akciju čišćenja i uređenja priobalnog područja i mjesnog parka u Risnu. Akcija počinje u 10 h, radionicom „Održivo upravljanje otpadom“, tokom koje će učenici O.Š. Veljko Drobnjaković u mjesnom parku,  kroz praktičnu obuku demonstrirati kako se zeleni otpad može reciklirati i proizvesti kompost. Na tri info promotivna štanda će u okviru radionice zainteresovanim građanima i učesnicima akcije biti podijeljen  edukativni materijal o kompostiranju, reciklaži limenki i vrstama i načinu uzgoja mediteranskog bilja.

Nakon radionice učesnici akcije će u periodu od 11 do 13 h raditi na čišćenju priobalnog područja i čišćenju i uređivanju mjesnog parka.

Picerija i restoran

Ideja obilježavanja Dana planeta Zemlje prvi je put predstavljena 1969. godine, ali službeno se obilježava od 1992. kada je  na Konferenciji UN-a o životnoj sredini i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dugoročni program za uspostavljanje održivog razvoja. Godine 2009. skupština UN-a je 22. april proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje, koji je prvi put obilježen 22. aprila 1970. na  Univerzitetu SAD-a. Danas se obilježava u 190 zemalja svijeta.

Kao i prethodnih godina, i ove će godine Dan planeta Zemlje biti posvećen jedinstvenim problemima i izazovima našeg vremena. Zbog migracije stanovništva u urbane sredine i sve većih posljedica klimatskih promjena ukazuje se na potrebu održivog razvoja velikih gradova u kojima danas živi pola svjetskog stanovništva.

Zato je ovogodišnja tema „Zeleni gradovi“, a kampanja je usmjerena na „zeleniju“ energiju, zgrade i saobraćaj u velikim gradovima.

1 komentar

  1. Kako je izgledao park u Risnu u ljeto 2015. godine, pa to je prava sramota za grad Risan! Zapušten, neuredan, prljav, bez cvijeća i zelenila, kao da “nema žive duše” u Risnu! Konašno da se “neko” sjeti da park “malo” uredi!
    1    0

Ostavite komentar

*

code