ALEKSANDAR DOMAZETOVIĆ PRVI CRNOGORAC U ELITNOJ KLASI NA MARATONU U FRANCUSKOJ

ALEKSANDAR DOMAZETOVIĆ PRVI CRNOGORAC U ELITNOJ KLASI NA MARATONU U FRANCUSKOJ

318
0
Podijeli

Hercegnovski sportista 29-godišnji Aleksandar Domazetović, koji se već nekoliko godina veoma uspješno bavi planinskim trčanjem, odnosno ultra maratonima, postigao je zavidne rezultate i oborio nekoliko rekorda, a do kraja mjeseca učestvovaće na 101 km dugom planinskom maratonu u Francuskoj.

“Sve je počelo kada sam otišao u prirodu, malo dublje. Osim šetnje, shvatio sam da ta priroda može da se “prođe” i malo brže. Osim toga, vidio sam da na raznim mjestima postoje iventi u okviru kojih se trči od 50 – 150 kilometara i svidjelo mi se”, priča za Radio Jadran Domazetović.
Poenta ovog sporta je zdrav život u prirodi, jer smo se, prema njegovim riječima udaljili od prirode. Na ovaj način približavamo se biljkama i životinjama, a uz to i radimo nešto dobro za svoje tijelo.
“U Crnoj Gori je počela ekspanizija ovog sporta prije dvije tri godine, ali je to sve još u povojima. Aktivno “sarađujem” sa mojim drugovima iz klubova Orjen Outdoor, Sašom Kulinovićem, Jankom Gardovićem i drugima, i oni su u tome veoma dobri”, navodi Domazetović.
Iako Aleksandar nema korpulentnu građu, kao većina sportista i reklo bi se da ovaj žilavi mladić nije u stanju da izdrži toliki napor, trčanje po nekoliko desetina kilometara, čini se, ipak je sport za odabrane. Na ovakvu našu konstatciju, Domazetović je kroz osmijeh uzvratio da je “tajna” ovog sporta više psihološki nego fizički trening, jer:
“Do jedne tačke u prostoru vi stižete pomoću fizičke snage, nakon toga “idete glavom”, dakle pokreće vas psiha. Poslije nekih 60 km tijelo ti ne pomaže, i tu onda nastupa psiha. Naravno, sav taj put ne može se pretrčati istim tempom – nekad malo brže, nekad malo sporije, uključite muziku, ili na kraju – razgovarate sa prirodom”, pojašnjava ovaj entuzijasta.
Domazetović je nekih 15 godina živio u Grčkoj, gdje se takođe bavio planinaskim trčanjem, i učestvovao na nekoliko zvaničnih trka, sa kojih donosi sjajne rezultate. Prvo mjesto osvojio je baš na jednoj od trka u Grčkoj, na 110 km, koju je trčao 13 sati, i na koju je ujedno i najviše ponosan. Nerado se prisjeća i svoje najteže trke na Kanarskim ostrvima, na kojoj je bilo veoma vruće, prilikom čega je pao u nesvijest, dehidrirao, i izgubio čak osam kilograma. Staza je bila duga 90 km, a Domazetović ju je ipak “pokorio” za 14 sati.
Domazetović je domaćoj sportskoj javnosti poznat i kao neko ko je oborio rekord na ovogodišnjem Lovćenskom maratonu, dugom 38 km, održanom sredinom maja, a najbolji je bio i na dubrovačkom maratonu u Konavlima, dugom 50 km.
“Ja ne jurim rekorde, već jednostavno taj neki osjećaj da sam u nečemu uspio i uradio nešto dobro za sebe iz neke zabave i rekreacije”, kaže skromno Domazetović.
U njegovoj kolekciji do sada se već nalazi oko 30-ak pehara, medalja i sličnih priznanja, kako na domaćim, tako i inostranim stazama. Iako kako kaže ne zna tačan broj, rekorde je obarao na više maratona po Grčkoj, u dužini od 30 i 50 km.
Domazetović je zbog zasnivanja porodice odlučio da se vrati u Crnu Goru i da sa suprugom i djecom život nastavi ovdje, gdje kako kaže, ima dosta potencijala za razvoj ovog sporta:
“Vjerujem da nigdje na svijetu, na tako malo prostora nemate taj spoj mora i planina, gdje ste za relativno kratko vrijeme od mora već u planinama. To je zaista nešto što treba iskoristiti i koliko budem mogao nastojaću i da kroz ovaj sport promovišem ne samo njega već i Crnu Goru i mogućnosti koje već postoje za planinsko trčanje”, poručuje ovaj uspješni Novljanin.
U narednom periodu Domazetovića očekuje učešće na najprestižnijoj trci u Francuskoj, na kojoj je zahvaljući svojim rezultatima, uspio da bude u postavi tzv. elit klase. Ujedno, biće i prvi Crnogorac koji će trčati na ovom maratonu.
“Trči se 101 km, sa 6100 uspona. To mi je bio san, i kada uopšte dobijete priliku da se takmičite, to je kao da ste pobijedili. Trka bi trebalo da se održi 29. avgusta, a putujem već 20. avgusta, zbog aklimatizacije”, pojašnjava on.
Za kraj poziva sve koji vole prirodu da mu se pridruže, jer sve što je potrebno su patike i dobra volja.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code