ALIJA LJAN: ”SLAVIO SAM KURBAN BAJRAM”

ALIJA LJAN: ”SLAVIO SAM KURBAN BAJRAM”

161
0
Podijeli

ovce zaklane2Na tekst Radija Jadran “Ubijaju domaće životinje sjekirom usred Herrceg Novog”, kao i na sličan u još nekim dnevnim listovima, reagovao je Alija Ljan. On, pored ostalog, navodi:
– 15. oktobra slavio sam Kurban Bajram, kako to običaj i tradicija nalažu, zaklao sam jagnje čije sam meso podijelio rodbini, prijateljima i siromašnim radi spremanja bajramskog ručka. Najiskrenije mi je žao ukoliko sam ovim činom ugrozio prava moje komšinice Suzane Kovačević Vuksanović, i što je u javnosti plasirana ova priča koja ne ide u prilog nikome od nas. Smatram da je ovaj nesporazum mogao biti razriješen i na jednostavniji način.

Ljan dodaje da su u javnosti plasirane netačne informacije proteklih dana.
– U svim objavljenim tekstovina, stiče se utisak da ja u mom dvorištu svakodnevno ili često ubijam razne životinje, što je apsolutna neistina, pa moram da naglasim da jedino zakoljem jagnje povodom Kurban Bajrama i Đurđevdana kao nacionalnog praznika Roma. Uzimajući u obzir da u naselju gdje živim i ostale komšije za njihove slave i pripreme zimnice isto rade u njihovom dvorštu, nisam smatrao da će to predstavljati problem mojim komšijama, porodici Kovačević. Što se tiče opisa u tekstu da je ulica Spasića i Mašere u centru grada iako pripada užem jezgru grada, mislim da je suvišno i komentarisati, te da građani Herceg Novog mogu da sude tome – stiče Ljan.
Osim njega, u naselju ulice Spasića i Mašere postoji određen broj pripadnika islamske vjeroispovjesti koji su takođe na isti način obilježili Bajram, ali sam ovoga puta samo ja prozvan, primjećuje Alija Ljani i tvrdi:
– Postoji kontinuirana netrpeljivost od strane mojih komšija Kovačevića, koji su me više puta prijavljivali inspekciji i policiji posebno kad imam goste pripadnike romske zajednice, zbog navodnog urušavanja javnog reda i mira, što su nadležni organi izlaskom na lice mjesta procjenjivali neosnovanim. Osim navedenog, veoma često komšijama Kovačevićima smeta i kada se moji unuci igraju u svom dvorištu, znaju da ih opominju i podviknu da se vrate unutra u kuću. Mišljenja sam da mojim komšijama Kovačevićima smeta to što pripadam Romskoj zajednici, što se jasno prepoznaje u slikovito predočenoj procjeni Suzane Kovačević Vuksanović: “On to radi često, vjerovatno kada mu nestane hrane, jer ne kupuje meso u mesari”. Ovakvo tendenciozno omalovažavanje mene i moje porodice, po mom sudu ima za cilj da javnosti prikaže da u kulturnom, socijalnom i ekonomskom smislu nismo dostojni života u ovom gradu – smatra Ljan.
U reagovanju on dalje navodi da je njegov otac došao sa porodicom u Herceg Novi početkom 60-tih godina prošlog vijeka i zahvaljujući njegovom radu i trudu, obezbijedili su pristojan život. On je zaposlen u J.P. „Čistoća” 30 godina kao vozač i, kaže da poštuje sve propise i zakone Crne Gore, a njegov sin uspješno vodi privatnu firmu.
– Moja porodica je prepoznata kod građana Novog kao ugledna i vrijedna porodica i težimo da tako i ostane. U naselju u kojem trenutno živim, boravim više od 20 godina i moram posebno da istaknem da sam sa komšijama ostvario korektne međuljudske odnose, kojima ujedno želim da se zahvalim što su me ohrabrili da se oglasim povodom nastale situacije. Takođe, želim da navedem da smatram krajnje neprimjerenim fotografisanje moje porodice u mom dvorištu od strane Suzane Kovačevic Vuksanović i prikazivanje na internetu i novinama bez moje saglasnosti te prethodne komunikacije novinara .
On na kraju bez obzira na sve, javno poziva komšinicu Suzanu Kovačević Vuksanović, kao i novinare na bajramske kolače.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code