AMBASADOR PEJOVIĆ: HERCEG NOVI ĆE BITI SREDIŠTE ZA PROGRAME PREKOGRANIČNE SARADNJE IPA...

AMBASADOR PEJOVIĆ: HERCEG NOVI ĆE BITI SREDIŠTE ZA PROGRAME PREKOGRANIČNE SARADNJE IPA 2

538
0
Podijeli

U narednom sedmogodišnjem periodu tri bokeljske opštine i Budva mogu naći brojne mogućnsti da kroz devet sektora Programa prekogranične saradnje u okviru IPA II konkurišu za dio ukupnih sredstava od 680 miliona eura.

Herceg Novi će zbog svog položaja, jer je na tromeđi, i može predstvljati sponu BiH i Hrvatskoj biti središte sa kancelarijom za podršku IPA projektima, kazao je državni sekretar za evropske integracije i nacionalni koordinator za IPA, ambasador Aleksandar Andrija Pejović. On je u susret obilježavanju 21. septembra, Evropskog dana saradnje, posjetio Opštinu Hreceg Novi gdje je organizovana prezentacija novih programa prekogranične saradnje.
Crna Gora će, u novoj finansijskoj perspektivi Ipe za period 2014-2020, imati na raspolaganju 270,5 miliona eura, što predstavlja uvećanje za 10 odsto u odnosu na prethodni sedmogodišnji period.
Ova sredstva će se koristiti za sprovođenje reformi u okviru unaprijed definisanih sektora, koji su usko povezani sa Strategijom proširenja.
Tokom prethodne finansijske perspektive 2007- 2013, opština Kotor je imala najviše uspjeha i realizovala je 7 IPA projekata i to 1 iz nacionalnog programa i 6 prekograničnih projekata ukupne vrijednosti 1,2 miliona eura.
Opština Tivat je realizovala 3 prekogranična projekta ukupne vrijednosti 433.350,23 eura, opština Budva 2 prekogranična projekta vrijednosti 352.000,00 eura, dok je opština Herceg Novi realizovala jedan prekogranični projekat vrijednosti 101.200,00 eura.
– Proteklih sedam godina uspjeli smo da privučemo 35 miliona eura kroz čak 204 prekogranična projekta. Kao najmanja država regiona sproveli smo najveći dio projekata u saradnji sa zemljama u okruženju, a učetsvovali smo i u transnacionalnim programima i stekli prva iskustva – kazao je ambasador Pejović, podsjećajući i da je opredjeljeno 12,2 miliona eura tehničke pomoći za opštine i kancelarije za pisanje projekata i ispunjavanje komplikovanih evropskih formulara.
Članstvom u EU na raspolaganju Crnoj Gori biće i strukturni fondovi, koji su veliki budžet i omogućiće da Crna Gora dobije i do 300 miliona bespovratne pomoći. Sada nam je na raspolaganju 40 miliona, zato se treba prpremiti za velike projekte, istakao je ambasador Pejović.

Picerija i restoran

AĆIMOVIĆ: OPŠTINA JAČA ADMINISTRATIVNE KAPACITETE

Uvodno izlaganje na prezentaciji imala je i predsjednica opštine Herceg Novi, Nataša Aćimović.
– Prepoznajući značaj aktivnog učešća svih lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija, Opština Herceg Novi je tek nedavno osnovala Kancelariju za međunarodnu saradnju i evropske projekte sa ciljem povećanja efikasnosti u korišćenju dostupnih predpristupnih fondova. Na žalost, dosadašnje iskustvo Opštine u implementaciji evropskih projekata je bilo skromno, međutim mi već sada radimo na pripremi nekoliko značajnih projekata koje ćemo kandidovati za finansiranje u okviru dostupnih programa Evropske unije – iskla je Aćimovićka.
Ona je dodala da Opština Herceg Novi ima izvanredne predispozicije za učešće na bilateralnim, trilateralnim i transnacionalnim programima saradnje i jedno od strateških opredijeljenja Opštine odnosi se upravo na jačanje administrativnih kapaciteta za pripremu i implementaciju projekata koji se finansiraju iz EU fodnova.

ŠTA PODRAZUMIJEVA PROGRAM IPA 2?

Program prekogranične saradnje u okviru IPA II 2014-2020 predstavila je direktorka Direkcije za programe prekogranične saradnje, Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Ivana Glišević Đurović.
– Crna Gora ima priliku da u narednom sedmogodišnjem periodu učestvuje u devet bilateralnih i trilateralnih prekograničnih i transnacionalnih programa. Institucije i organizacije sa teritorije Herceg Novog, Kotora i Tivta mogu aplicirati za sljedeće programe:
-Prekogranični program Bosna i Hercegovina – Crna Gora
-Trilateralni program Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora
-Trilateralni program Italija – Albanija – Crna Gora
-Transnacionalni programi (Mediteranski program, Dunavski program i Jadransko-jonski program)
Institucije i organizacije sa teritorije Budve mogu aplicirati za sljedeće programe:
-Prekogranični program Albanija – Crna Gora
-Trilateralni program Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora
-Trilateralni program Italija – Albanija – Crna Gora
-Transnacionalni programi (Mediteranski program, Dunavski program i Jadransko-jonski program)
Prije prezentacije, u 11 h, ambasador Aleksandar Pejović odžao je predavanje i razgovarao sa učenicima SMŠ “Ivan Goran Kovačić”, na temu “Crna Gora i EU – put naprijed”. Tokom popodneva u Igalu će biti održan 4. sastanak programskog Odbora za evropske integracije u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i Regionalne škole za državnu upravu .

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code