AMERICAN POP ART U GALERIJI JOSIP BEPO BENKOVIĆ

AMERICAN POP ART U GALERIJI JOSIP BEPO BENKOVIĆ

110
0
Podijeli

U Herceg Novom će od 15. septembra biti priređena izuzetna izložba originalnih radova šest najznačajnijih umjetnika Američkog pop arta, u organizaciji JUK Herceg fest.

Publika će moći da vidi 36 djela Džona Čemberlena (John Chamberlain), Roja Lihtenštajna (Roy Lichtenstein), Roberta Raušenberga (Robert Rauschenberg), Džejmsa Rozenkvista (James Rosenquist), Endija Vorhola (Andy Warhol) i Toma Veselmana (Tom Wesselmann).
Ona su u vlasništvu poznatih galerista iz Ljubljane, Žive Škodlar Vujić i Lazara Vujića i vrlo rijetko su zajedno javno izložena. Prošle godine tu priliku su imali u Somboru i Beogradu.
Postavka će trajati mjesec, pa će hercegnovska Galerija Josip Bepo Benković posjetiocima omogućiti da se upoznaju sa djelima umjetničkog pravca nastalog krajem 50-ih godina prošlog vijeka. On je i te kako uticao i na dalji tok i razvoj umjetnosti uopšte, ali, po mišljenju velikog broja stručnjaka, isto tako i na postavljanje standarda i načina razmišljanja i u mnogim drugim sferama života.
Pokrovitelj izložbe je Turistička organizacija Herceg Novi.

Picerija i restoran

ŠTA DONOSI AMERIČKI POP ART?

Pop art je umjetnički pokret koji se povezuje sa uspostavljanjem i ukidanjem kontrasta. Mnogi kritičari su u pop artu vidjeli najinovativniji pristup umjetnosti 20-og vijeka i poredili ga sa kubizmom, dok su
drugi tvrdili da to i nije umjetnost. S jedne strane, pop art se bavi običnim, svakodnevnim, trivijalnim temama, dok je, sa druge, pop art rigorozno filozofsko ispitivanje uslova i stanja umjetničke produkcije, vodeći do ozbiljnih diskusija o kraju modernizma pa i same umjetnosti.
To je takođe pokret čija je ključna orjentacija naglašavanje kontrasta između visoke umjetnosti i masovne i popularne kulture, koji se postavlja u kontekst postmodernizma.
Pop art se pojavio u Velikoj Britaniji kao izraz iskustva posljeratnog društva u kome su potrošnja i materijalizam u naglom usponu a masmediji postaju dominantna forma kulture. Britanski pop artisti su se suočili sa američkom pop kulturom kao sa fenomenom koji stiže spolja i mijenja postojeće uzore u njihovom društvu, zato su na promjene reagovali brže i neposrednije.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code