AMERIČKA AMBASADORKA MARGARET EN UEHARA POSJETILA HERCEG NOVI

AMERIČKA AMBASADORKA MARGARET EN UEHARA POSJETILA HERCEG NOVI

153
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Margaret En Uehara (Margaret Ann Uyehara) juče i danas boravila je u zvaničnoj posjeti Herceg Novom.

Juče je razgovarala sa građanima, a danas, na odvojenim sastancima, sa predstavnicima lokalne uprave i odborničkih klubova, objavljeno je na zvaničnom sajtu Opštine.

Picerija i restoran

Na sastanku sa predsjednikom SO Andrijom Radmanom, potpredsjednicima opštine dr Tamarom Vujović i Draganom Jankovićem i Brankom Mračević iz Kancelarije za međunarodnu saradnju teme razgovora su bile razvojni planovi Opštine, privatizacija Instituta Igalo, turizam i turistička sezona, zapošljavanje.
Predsjednik SO Andrija Radman je informisao visoku gošću o aktivnostima nove lokalne vlasti u proteklih pet mjeseci. Po riječima predsjednika Radmana lokalna uprava je organizovana tako da pruža profesionalan i pun servis građanima. Prvi i najvažniji korak je bio racionalizacija i efikasan rad lokalne uprave . Radman je rekao da je glavni zadatak nove vlasti da se propušteno u 14 godina stagnacije nadoknadi i da se stvori takav poslovni ambijent da Herceg Novi bude konkurentan i poželjan za investitore. Ključ uspjeha je da se pojednostave procedure i da budu transparentne i lako dostupne svakome ko želi da investira. Herceg Novi je uvijek bio poželjan grad za život ali želja lokalne uprave je da se ljudi koji žive u njemu osjećaju ugodno i da imaju od čega da žive. Herceg Novi je opština u tranziciji pa su iskustva, sugestije i pomoć američke Vlade uvijek dobrodošle.
I potpredsjednica dr Tamara Vujović je istakla da je saradnja sa Ambasadom i Vladom SAD dragocjena, ne samo preko fondova i grantova koje američka Ambasada raspisuje, već i u vidu savjeta u procesu razvoja lokalne demokratije koja je, kako je rekla, mlada i u čijim se tekovinama najbolje ne snalazimo.
Dr Vujović je istakla značaj granta američke Ambasade koji se odnosi na kulturnu baštinu koja je iznad svih dnevnih i političkih tema. Herceg Novi ima dosta istorijskih i kulturnih spomenika koje bi trebalo zaštititi, renovirati i revitalizovati.
Potpredsjednica Vujović je potom kazala da je u Herceg Novom u toku realizacija 5 velikih investicija, a da samo stabilna i efikasna uprava mogu da obezbjede povoljan investicioni ambijent.
Potpredsjednik opštine Dragan Janković je podsjetio da je Herceg Novi zbog događanja na prostorima bivše Jugoslavije promjenio svoj geopolitičlki položaj. On je izrazio nadu da će Institut Igalo, koji ima skoro 70 godina tradicije i jedan je od vodećih evropskih centara zdravstvenog turizma, uspjeti da održi svoju djelatnost. To je od strateškog značaja za Opštinu Herceg Novi koja sada pokušava da rješi infrastrukturne probleme. U toku je izgradnja kolektorskog sistema za odvod i preradu otpadnih voda koji je pretpostavka daljeg razvoja. Herceg Novi je nekada bio među vodećim opštinama u Crnoj Gori i to mjesto mu i danas pripada, smatra Janković.
Ambasadorku Margaret En Uehara je istakla da želi da ohrabri američke investiture da uspješni investitori ulažu i daju doprinos razvoju ove Opštine.
Predstavnici lokalne uprave su ocjenili da će ova turistička sezona biti na nivou prošlogodišnje i da će ponudu grada i ove godine obilježiti kulturni događaji i festivali. Bilo je riječi i o mogućnostima za razvoj vjerskog turizma. Ocjenjeno je da Herceg Novi ima potencijal i resurse ali da su na putu za uspjeh neohodni rad i stručni kadrovi.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code