AMERIČKA PODRŠKA MORNARICI VCG U EDUKACIJI I OPREMI

AMERIČKA PODRŠKA MORNARICI VCG U EDUKACIJI I OPREMI

103
0
Podijeli

Na Pristanu, na Luštici i u akvatorijumu Bokokotorskog zaliva je nakon mjesec završena zajednička obuka mornaričkog osoblja Crne Gore i SAD za izvođenje protivminskih operacija.

Tim povodm je u Zbirci pomorskog naslijeđa u Porto Montenegru sertifikate za 6 polaznika obuke uručila ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Margaret En Uehara. Načelnik Generalštana VCG, admiral Dragan Samardžić je trojici američkih instruktora, koji su držali kurseve, predao zahvalnice Ministarstva odbrane Crne Gore.
Američka ambasadorka je Mornarici VCG uručila specijalnu tehničku opremu, vrijednu oko 280 hiljada dolara. Riječ je o najmodernijem tzv. side scan protivminskiom sonar, MAD detektoru, video i računarskoj opremi sa posebnim softverom za identifikaciju NUBS na dnu mora, kao i gumeno-aluminijumskom čamcu za pretraživanje obalnog akvatorijuma.
Uehara je kazala da je zajednička obuka vojnih efektiva veoma značajna u procesu jačanja veza i saradnje Crne Gore i SAD u oblasti odbrane, kao i približavanja naše zemlje NATO-u i euro-atlantskim institucijama.
– Na taj način obostrano unapređujemo interoperabilnost naših snaga i obezbjeđujemo sigurniju i bolju budućnost kako za Crnu Goru, tako i za ostatak svijeta – istakla je Uehara.
Ona je napomenula da je zato od presudne važnosti da pripadnici MVCG dijele teorijska i praktična znanja sa kolegama iz Ratne mornarice SAD jer na tako grade i usavršavaju nove sposobnosti za sistem odbrane.
Osim toga, razvoj protivminskih sposobnosti MVCG garantuje ne samo zaštitu civilnog stanovništva od NUBS zaostalih iz brojnih ratova vođenih tokom 20. vijeka na ovim prostorima, već i sigurnost pomorskog saobraćaja, naglasila je američka ambasadorka.
Kapetan korvete Branislav Gloginja je podsjetio na zajednički posao na razvoju protivminskih sposobnosti MVCG, koji traje već tri godine, a počeo je kada su u Boku Kotorsku došli specijalno obučeni delfini američke RM i timovi za obuku protivminskih ronilaca.
Prije dvije godine Mornarica je iz dijela akvatorijuma Portonovog u Kumboru uklonila preko sedam tona starih eksplozivnih naprava, a lani je u blizini plaže Jaz uklonjena i velika protivbrodska mina iz Drugog svjetskog rata. Kapetan Gloginja je ustvrdio da će sa novom donacijom, čamcem i opremom moći sada da traže NUBS na dnu mora, ali i olupine potopljenih brodove, da pregeldaju podmorske cjevovode i kablove, pronalaze utopljenike…
Ceremoniji u Tivtu prisustvovali su i komandant MVCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković, vojno osoblje ambasade SAD u Podgorici i predstavnici EUCOM-a (Komanda oružanih snaga SAD za Evropu).

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code