Američki i evropski skauti čiste plažu u Kamenarima

Američki i evropski skauti čiste plažu u Kamenarima

11
Podijeli

Pretrpana kontejnerska mjesta, „okovana“ zelenim ili komunalnim otpadom krnje često turističku sliku Herceg Novog, uprkos komunalnim službama koje daju “sve od sebe”. Nerijetko puna kupališta, posebno javna, puna su smeća pored kontejnera. Nikako da dobro kućno vaspitanje i svijest pobjede nedostatak komunalne higijene.

FOTO: Frano Ercegović

Zato su svijetli primjeri savjesnih i brižnih pojedinaca uvijek vrijedni pomena i hvale. Potvrđuje to i gest Amerikanca, Džoela Bakira. On već dugi niz godina posjeduje vikendicu u Kamenarima i praktično je Novljanin, koji povremeno, na mjesec-dva, otputuje do rodne Amerike. Ostatak godine provodi, kako kaže, u najljepšem dijelu Boke.

Picerija i restoran

On umjesto da pretople julske dane gušta na nekoj od plažica prema Verigama, okupio je ekipu desetak prijatelja – skauta iz Amerike i Evrope i organizovao dobrovoljno čišćenje dijela plaže, 200 m iza trajektnog pristaništa, ka rtu Verige.

FOTO: Frano Ercegović

Riječ je o tzv. „starom rogaču“ u Kamenarima, odnosno malom kupalištu ispod njega, koje je bilo zatrpano svakom vrstom otpada – od zelenog do komunalnog. Manje i veće grane, plastične kese, flaše samo su dio onoga što su ovi vrijedni ljudi u akciji protekla dva dana, očistili sa nekih 50 m plaže.
Uz to, stari rogač, popularan i kao „drvo ljubavi“, broji dvjesta godina, a zbog godina ali i udara valova prijeti mu obaranje:

„Mi smo u Mjesnoj zajednici sa oduševljenjem prihvatili prijedlog gospoidina Bakira, a od Morskog dobra smo dobili obećanje da će se napraviti potporni zid u dužini od 20 m, kako bi se rogač zaštitio. Ispod rogača je pješčana plaža, na kojoj su i dva manja izvora sa pitkom vodom. Mjesna zajednica je kasnije, u znak zahvalnisti počastila skaute sokovima, sendvičima i lubenicom“, priča nam član Savjeta MZ Kamenari, Frano Ercegović.
On, ipak, nije mogao da kaže u čijoj je ingerenciji održavanje plaže, ali i starog stabla, i ko će o njemu ubuduće voditi računa.

Akcija nije završena i skauti su najavili nastavak narednih dana. Sa druge strane, ne smijemo zaboraviti ni da je uklanjanjem otpada, konkretno flaša, bilo plastičnih ili staklenih, pri ovako visokim temperaturama, spriječeno potencijalno izazivanje požara.

11 Komentari

 1. Nekad je to radila omladina ali tada je bio jedan predsjednik OOSSOJ svaka mijesna zajednica je imala svoju organizaciju. Danas smo omladinu podijelili na vladajuću (bogatu) i onu koja mora da se snalazi za zivot i opstanak. Nema vise radnih akcija a plazama nemozete tako vise ni prić
  jer je žala ostalo sve manje očevi ovih prvih sve izbetonirase sinovi zagradiše. Nemozete uzet ni tunju pa zabacit s kraja i more postade njihovo jedino sto u njega svi ser..o Lijepo nase more sta dočeka

  10
 2. Gorane iz Josice dobro pitanje za nas svijeh.Dejan Ban vl.catara ne da ne pomaze Kamenare odakle crpi milione sa druzinom,vec na fasisticki nacin rusi legalno napravljeno sa svim dozvolama ipapirima.A to je zgradu na okretistu u Djuricima.Koliko znam M Z Kamenari sudski i krivicno goni ovaj slucaj prekp advokata Simraka.Dok se legalno russi na rtu Sv.Nedjelja bez ijedne dozvole gradi se restoran u more,podizu odbradeni zidovi,kao da se necega plase,zatvaraju prilazi izvoristima.Svaka cast JP Morsko dobro koje je raskinulo ugovor sa vlasni9kom,jer iz ugovora nije nista ispostovano.Ko je iz opstine izdao radnu dozvolu za restoran,a isti nema gradjevinsku i upotrebnu dozv olu?Molimo radio Jadran da to ispita!

  11
  1
  • bravo strucnjak nisi se pohvalio da je SPC izdala susjedno zemljiste sa objektom na 15 godina istom Rusu uz pozamasnu kiriju na mjesecnom nivou toliko o Kamenarskom crkvenom odboru i svemocnom Amfilohiju vjerovatno ce sad kupiti novog JEEP da se ,,osvjezi ,, za potrebe SPC.

   4
   4
 3. Novo vrijeme nosi sa sobom novu logiku razmisljanja ako zelimo promjene. Ona glasi – Sto JA mogu uraditi, kako JA mogu doprinijeti?
  U protivnom sve ostaje po starom.
  Dako mladi shvate ovu racunicu.

  22
  6
 4. A sto tu plazu ne ocisti ovaj sto je kupio Trajekt na Kamenarima, ima okle a i posteno bi bilo. Nije se pretrgao kod kupovine trajekta otplatio je za godinu. Mogao mu je pomoci i ovaj novi investitor sa Verga 65. No broga njih. Bitmo je da se kesa puni.

  54
  4

Ostavite komentar

*

code