Anđela i Željka skrnave kulturna i opšta dobra

Anđela i Željka skrnave kulturna i opšta dobra

5551
26
Podijeli

Pisanje grafita na određenim mjestima može biti umjetnost, ali ono je najčešće nekažnjeno ruženje našeg životnog prostora. Opazili smo drske tragove koje su iza sebe iscrtale izvjesne Anđela i Željka, ili neko u čijem su fokusu.

dom-andjele-i-zeljkeNa ploči ispred kuće nobelovca na Toploj, natpis Dom Iva Andrića, ”korigovan” je. Prekriženo njegovo, a dodato ime Anđele i Željke.

Picerija i restoran

Samo 50-ak metara dalje, gotovo kultna željezna vrata sa kamenim okvirom i dva lava, jedne od najstarijih kuća u Novom, takođe oskrnavljena. Neko se čak peo da bi ispisao imena Željke i Anđele na postolje jednog kamenog lava.

Što je moglo natjerati nekoga da tako bezočno gazi po opštem dobru, po prepoznatljivim simbolima ovoga grada? Kada se to desilo? Je li ko vidio počinioce? Hoće li biti kažnjeni?

dva-lava-andjela-i-zeljkaNe znamo koliko se ovakav prekršaj kažnjava po novskoj Odluci o komunalnom redu i da li je iko ikada kažnjen za pisanje grafita ili škrabanja na nedozvoljenim mjestima. Znamo da su za ovakve izgrede u drugim zemljama sve oštrije sankcije za prekšioce. Oni ili plaćaju novčane iznose od 50 i više eura, a Prekršajni sud im određuje i kaznu javnog rada od nekoliko dana i da sami brišu grafite koje su pisali. Tako je u Njujorku, ali i u drugim velikim metropolama.

London i Berlin takođe predstavljaju dobre primjere. U Berlinu grupe federalnih i gradskih policajaca kažnjavaju počinioce u visini do 50 do 200 eura, a kada obrišu grafit kazna im se oprašta. U Londonu je kazna 80 funti i oni imaju česte akcije usmjerene na sprječavanje pisanja grafita, dok je u Madridu čak 500 eura određeno uz kaznu brisanja.

U Novom je počelo nedavno iscrtvanje murala na određenim mjestima, kao vrsta ulične umjetnosti, što je za svaku pohvalu. Ali, očigledno za suzbijanje rugla od grafita na spomenicima, fasadama, pločama, nedostaje više kućnog i školskog vaspitanja, više kontrole i strože sankcije.

26 Komentari

 1. Vidjela djeca kako politička elita ima prava na sve za vrijeme izbora, pa ko vele, imaju i one dvije. Mora da su i njima neki izbori. Riba smrdi od glave.
  0  0
 2. Dragi sugradjani, zasto se čudite?
  Pa ta djeca isto to rade u skolama a kada se pozovu roditelji onda se i roditelji i djaci cude ” pa zaboga samo su pisali”, onda se jave razni zastitnici raznih prava..i tako u krug….a kad ta ista djeca pocnu pisati po njihovim haubama i vratima….opet se cude samo sada obrnoto ” zaboga kako su nekulturni”. To je samo odraz nase stvarnosti !
  0  0
 3. A jeli on tu kucu ostavio gradu kao zadužbinu ili prodao. Ako je ostavio onda ona i ima značaj, a ako je prodo onda je to kuca kao i svaka druga napravio covjek vikend kuću tu dolazio kao isvi vikendasi kad mu dosadilo otišo, čemu tolka povika .Opstina treba da je opredjeli za nesto čemu bi mogla da koristi , kad vec neznaju da unovče i iskoriste.
  0  0
 4. Mora nekih roditelj da zna ko su Zeljka i Andelka? koj se druzu? i koj bili vana u noc ovog vikenda? I ako saznaju roditelji najbolje da oni dovedu njih tu da ociste! Ja verujem da ce se to tako uraditi.
  0  0
 5. Nisu krive Andjel i Zeljka. Po meni, kriv je Pink i ostali javni mediji koji odisu “Grand kulturom”. Odakle djevojke znaju ko je Ivo Andric? Ko ih je naucio? Gdje su cule o njemu. Sva nam je kultura Sandra Afrika, pa neka Ajfon, pa Zmaj i ostali veliki naucnici, pisci, likovni umjetnici….. Nisu djevojke krive sto u bolesnom drustvu zive.
  0  0
 6. Ovo nije uredu i treba ga kaznit ali sta je sa ovom Led Rasvjetom DRKivom i SRKovom koja kad radi osvjetljava samo do pola stuba. Svuda mrak, katastrofa.
  0  0
 7. Imate li vi, Radio Jadran, ista pametnije da napisete??!Nebulozni tekstovi,dom nobelovca zapusten,oronuo….. I da,problem su skrabotine nekih djevojcica.
  0  0
 8. To su pisala djeca koja nijesu razmisljala o gluposti koju su napravila. Ukoliko se mogu otkriti bilo bi lijepo da im neko na fin nacin objasni gdje su pogrijesili jer kaznjavanje bi u njihovom uzrastu mozda bilo i kontraproduktivno. Ja bi im dodijelio profesora knjizevnosti da im odrzi par casova o Ivu Andricu i njegovim djelima, poklonio im po knjigu ovog nobelovca i poslao ih da gledaju kako se muci radnik komunalnog da ocisti ono sto su one ispisale u momentu nerazmisljanja. Sve ove koji na ovako nesto udare po djeci sa uvrijedljivim komentarima bi takođe trebalo na terapiju lijepog ponasanja. Iskreno se nadam da ce neka od ovih djevojcica ovo procitat i da ce svatit tezinu svog potpisa, a mozda i sama poc ocistit ovo. Da je moje dijete ovako sto napisalo ja bi ga poveo u akciju ciscena bez razmisljanja.
  0  0
 9. Evo pročitah komentar o felericnim porodicama, nemam rijeci.
  Osim sto stari kažu.
  Uz nogu ti raste nikad se nezna kakvi će biti.
  Toliko ima divnih porodica a djeca krenu pogrešnim putem i obratno.
  0  0
 10. Onako se godinama pisalo na spomeniku “BEZMETKOVIĆ” na Savini. Bilo je grafita sa imenima i razredima škole na Savini. Nikad mi nije palo na pamet da pitam- Roditelji da li učite svoju dijecu da je bolesno pisati sopstveno ime na tuđe grobove i spomenike-
  Sad rijetko prođem gore jer se skuplja takva ekipa da nekad ni putem ne možeš proći od vrištanja, šišarki koje bacaju i od mirisa onog što puše.
  0  0
 11. Možda to one i nisu napisale, razmislite ??????
  Ne krivite djecu odmah.
  Možda im je neko od vršnjaka tako izrazio emocije.
  U 6562svakom slučaju ružno.
  0  0
 12. Ovo nije glupost, nego izopačenost i sveopšta nekultura, obijest i toliki bezobrazluk, da je kazna od 50 ili 100€ smiješna!Treba ih na prinudni rad, ne humanitarni, jer da su i malo humane, ne bi ovo radile!
  0  0
 13. Kako je to lijepo valorizovano i stavljeno u funkciju kulture, odata počast nobelovcu. Vrh. Svi ste isti kad se uvalite u fotelje. Samo lični interes i ništa više.
  0  0
 14. Vise ga skrnave oni koji su ga drzali cijelo ljeto sa katancem na kapiji nego ova glupost koju su napravile neke dvije curice ili njihovo drustvo,
  0  0

Ostavite komentar

*

code