ANDRIĆEVA KUĆA DOKAZUJE DA JE KULTURA BALAST U NOVOM

ANDRIĆEVA KUĆA DOKAZUJE DA JE KULTURA BALAST U NOVOM

156
0
Podijeli

 

kuca iva andrica1Povodom 9. oktobra 1892. godine, rođenja književnika i diplomate, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, Iva Andrića, oglasilo se SPKD “Prosvjeta”ukazujući na loše stanje Andrićeve kuće na Toploj, u Herceg Novom, kao i razloge zbog kojih ove godine na Andrićev rođendan nijesu organizovali naučni skup niti književni program.
– Velika prašina je počela da se diže oko budućeg upravljanja ovim objektom i raznoraznih pokuda na stanje objekta, koje su dolazile iz lokalne uprave i političkih subjekata našeg grada. Tavorenje na margini opstanka, bez duha, bez želja za stvarnim sušestvenim napretkom učinilo je i da zamre u svemu Kuća Iva Andrića, koja je sada samo kafana – ističu u “Prosvjeti”. Kuća Iva Andrića je simbol jednog vremena, kad su književnici dolazili u Herceg Novi i gdje su nalazili svoj književni krug, preseljen iz velikih gradova poput: Beograda, Sarajeva, Zagreba.
– U Beogradu je 2012. godine odlučeno da se na svim tačkama grada gde je Andrić provodio vrijeme (radna mjesta, parkovi, kafane…) postave male table sa odgovarajućom oznakom i piscu, a mi u Novome, čekajući velike opštinske odluke o sudbini ove kuće, doma književnosti, iz dana u dan sve više gubimo na duhu, koji je, nekada, bio ono zbog čega se dolazilo u naš grad.
Da li uopšte nekome u Herceg Novom zaista znači što mu je jedini nobelovac s ovih prostora živio tu i ostavio materijalni trag – pitaju se u “Prosvjeti”, uz tvrdnju da je u Novome kultura zaista počesto balast!
Radio Jadran se od maja interesuje upravo za sudbinu kuće Iva Andrića i njenu prenamjenu, iz kafane u objekat vrijedan pažnje i Andrićevog imena. I danas smo pozvali Sekretarijat za društvene djelatnosti očekujući dobru vijest koja bi se upravo poklopila sa datumom rođenja Andrića.
Međutim, sve je i dalje kako je bilo prije sezone kada je i istekao zakup za ovaj sada ugostiteljski objekat. Sekretar Vladimir Žutković navodi da zbog prezauzetosti i poslova u kojima se nalazi ovaj Sekretarijat još ne zna kada će organizovati javnu raspravu kako bi građani Herceg Novog kazali kako najbolje od propadanja zašiti Andrićevu kuću, nekadašnji klub književnika.
– Sve je u proceduri oko preimnovanja objekta, treba pripremiti javnu raspravu i čuti druga mišljenja i sve mora biti trasnparentno, a nikakvih porblema sa zakupcem nema i on će izaći iz objekta, kako je prije i nagovješteno – kazao je Žutković.
Podsjećamo da je zakup kuće Iva Andrića na Toploj, u Herceg Novom, istekao 5. maja, a Žutković je obećao da će najkasnije do 15. septembra “biti stavljena tačka na njenu neprimjerenu namjenu”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code