Anima: Godišnjica od najsnažnijeg granatiranja Dubrovnika, svi odgovorni nisu identifikovani

Anima: Godišnjica od najsnažnijeg granatiranja Dubrovnika, svi odgovorni nisu identifikovani

12
Podijeli

Povodom 6.decembra, dana kada je prije 26 godina bombardovan(granatiran) Dubrovnik, ponovo se oglasio Centar za žensko i mirovno obrazovanje-ANIMA, jer, kako navode,  ništa se nije promijenilo.

– Ni jedna institucija nije uradila niti jedan vidljivi napor za godinu dana  da se istina o uzrocima ovog napada sazna i da se svi odgovorni identifikuju i privedu pravdi. Pamtimo da je 6. decembra  1991.godine  bio najžešći napad JNA na Dubrovnik . Dubrovačko ratište 1991.  je primjer  da je  država prihvatila odgovornost za posljedice, ali nije sudski  procesuirala one koji su odgovorni za zločin i za sve vrste posljedica – navode iz Anime.

Picerija i restoran

Podsjećaju:„Od posljedica rata na dubrovačkom području stradalo je 116 civila; poginulo je 194 hrvatskih branitelja i 165 pripadnika JNA iz Crne Gore, 443 osobe zatočene su u logorima Morinj i Bileća, prognano je 33 hiljade osoba i uništen 2.071 stambeni objekat. Na  6.decembar od granatiranja je poginulo 19 ljudi, 60 je ranjeno, spaljena je biblioteka Međunarodnog univerzitetskog centra i znatno oštećeno staro jezgro grada.   Za ratne zločine izvršene prilikom napada na Dubrovnik osuđeni su pred Haškim tribunalom samo bivši general Jugoslovenske narodne armije (JNA), Pavle Strugar i njemu podređeni komandant Miodrag Jokić. Ne postavlja se pitanje komandne odgovornosti Momira Bulatovića, bivšeg (decembar 1990 – decembar 1992) predsjednika Predsjedništva Crne Gore koji je odlučio da se  uključi  Teritorijalna odbrana Crne Gore,sastavljene od mobilisanih crnogorskih rezervista u napadu na Dubrovnik. Opšte je  poznato  da su na ovom ratištu vršene i masovne  pljačke društvenih i civilnih objekata za koje niko nije odgovarao iz Crne Gore. Dosadašnja praksa jasno pokazuje nedostatak političke volje da se država suoči sa zločinima na ovom ratištu koji su činjeni u naše ime.

Opravdan je strah da oni koji neće da se suoče sa zločinima spremni su da ih ponove pa tako je opravdana bojazan u Crnoj Gori da politička elita koja je i tada i sada bila na vlasti nema namjeru da poluge državne moći prepusti demokratskim putem.  Opravdana  je sumnja da se kontinuirano vršio pritisak na sudsku vlast i da je na snazi proces sistemskog zaboravljanja ratnih zločina uprkos svih upozorenja od strane međunarodnih organizacija“- saopštavaju iz Anime.

Oni dodaju da se danas ove stranice sramne crnogorske istorije sakrivaju  od mladih generacija i učesnici ovih dešavanja ćutanjem grade nove razdore   kako bi mogli da vladaju našim sjećanjem i našim životom.

Zato ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje ukazuje na proses poricanja, koji traje i koji omogućava nastavak nasilja drugim sredstvima.

12 Komentari

 1. Po obicaju nasih susjeda preuvelicavanje im nije nepoznata strana.Paljene su gume i propaganda je bila na nivou njihovog idola Gebelsa.Bio je rat ili ratno stanje, bilo je pljacke, ubijanja i kradje.Nijedan rat nije dobar i nije lijep.Mi sa crnogorske strane gledamo sa nasim ocima, susjedi njihovim, mi imamo nasu istinu , oni njihovu.Po obicaju njihova istina je jaca jer je podrzavaju njihovi saveznici iz oba svijetska rata.Ja kao obican gradjanin Crne Gore imam pitanje na koje do dana danasnjega nemam odgovor.Ko je , kako i zasto poslao nase sinove i muzeve i bracu preko Debeloga brijega?KO? KAKO? ZASTO?

  20
  7
 2. Ima ih pored Momira barem jos dvoje,svima dobro poznatih,ali o tome se muci.Po Novome se sve zna,ko je krao i sta,gdje su zavrsile barke,oprema sa Cilipa,stoka,umjetnine itd.Ajde se usudite pa o tome malo pisite,kazu da ratni zlocini ne zastarjevaju!

  23
  1
 3. Malo je preuveličano to granatiranje itd.Poznato je da su stanovnici Dubrovnika palili gume da bi strane tv stanice to snimale i prikazivale kako gori grad zasticen od strane Uneska.Da je vojska htjela došli bi do Livna za dva dana.Nadjite mi jednog ali samo jednog stanovnika :Cavtata,Konavala i ostalih mjesta do Dubrovnika u kojima je bila naša slavna Jna a da je ubijen kao zarobljenik.Da se desilo suprotno,odnosno da su zenge i ostala njihova paravojska ušle preko Sutorine ne vjerujem da bi iko pretekao.

  37
  22
  • Sve se vidi u filmu Okupacija u 26 slika legenarnog Lordana Zafranovića koji je radjen po istinitom dogadjaju a radnja se dešava u okupiranom Dubrovniku za vrijeme WW 2.Spuštavah se ja na vaše uže ,umalo se uže ne pretrže.

   17
   5
  • Majmune jedan. Da si bio tamo ne bi tako pricao. Nije bilo strasno bilo je katastrofalno. Da si strahovao za svoj zivot i zivot svoje djece, da si bio gladan i zedan danima ne bi tako pricao. Sram da te bude. Ti si toliko jadan sto zivis u zabludi. Vas ne boli sramota sto je ikada Crna Gora ukaljala svoju slavnu istoriju i otisla na Dubrovnik nego vas boli sto grad nikada ali nikada u istoriji nije pao i bio porobljen.

   15
   24
   • Nije mi jasno jesi li crnogorska dubrovcanka ili dubrovacka crnogorka.Prvo mi to razjasni pa mozemo polemisati.Inace to sto si mi napisala da sam majmun nije mi uvreda jer majmuni mogu biti bolji od nekih ljudi.Inace u Castelanu imas dobre gume na 3 + 1 akciji.

    16
    5
   • Ne loži se na temu od prije sto godina. A Dubrovnik je zauzet prvi put 1806.godine, od strane francuske Napoleonove vojske. Poslije toga nikada više nije bio samostalan, i prelazio je iz ruke u ruku – Austrija, Kraljevina Jugoslavija, SFRJ i Hrvatska.

    13
 4. nije momir tu sam bio, važniji je vazda bio onaj što mu se u tom vremenu i šah zbog šahovnice omrzo. ma njega ne pominjete. nećete ili ne smijete.

  42
  3

Ostavite komentar

*

code