ANIMA: ”LOGOR JOŠ ŽIVI, CRNA GORA JOŠ RATUJE”

ANIMA: ”LOGOR JOŠ ŽIVI, CRNA GORA JOŠ RATUJE”

214
0
Podijeli

morinj zatvorProšle su 22 godine otkako je JNA u sklopu ratnih akcija na tertitoriji Hrvatske 3. oktobra formirala takozvani Centar za prihvatanje zarobljenika – logor Morinj (3. oktobar 1991. do 18. avgusta 1992.) podsjećaju iz Centra za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA. U logoru je bilo zatvoreno i zlostavljano više od 160 ljudi, među kojima veliki broj civila.
– Nekadašnjim rezervistima JNA 1. avgusta 2013. izrečena je treća presuda. Optuženi su za ratni zločin nad hrvatskim zarobljenicima u „Sabirnom centru” u Morinju zbog nečovječnog postupanja i kršenja pravila međunarodnog prava, koji su zarobljenicima „nanosili velike patnje, povređivali njihov tjelesni integridet i vrijeđali ljudsko dostojanstvo” piše u optužnici – navode iz Anime. Iz ove NVO su saglasni sa NVO HRA (Akcija za ljudska prava) koja tumači da „suđenje izražava tendenciju pravosudnih vlasti Crne Gore, da one koji su bili nadređeni neposrednim izvršiocima zločina poštedi odgovornosti”.
– Moramo se sjetiti da sud u jednom od ranijih suđenja nije prihvatio veliki broj svjedočenja pa su morala biti ponavljana što je naknadno nanosilo patnju žrtvama, tako da su bili prinuđeni da protestvuju na granici (2012) čineći javnom tu nepravdu. Niko se nije postidio. Takođe, „državno tužilaštvo propustilo je da zločine u logoru Morinj tretira kao organizovani sistem zlostavljanja zatvorenika i da za takvo zlostavljanje optuži osobe koje su bile nadređene neposrednim izvršiocima” – saopštavaju iz Anime.
– Ako se ćuti o sramnom postojanju i funkcionisanju Logora Morinj kako se može govoriti o pravdi i suživotu u Crnoj Gori. Oni koji imaju i imali su privilegije jer su bili u moći da nanose patnju još uvijek to rade mijenjajući sredstva – kriminal, korupcija, ekonomsko iznurivanje, političko isključivanje, pokazujući svoje bahato lice odgovornih za zločine koji nisu privedeni pravdi. Nećemo zaboraviti patnju, bol i teret žrtava i njihovih porodica. Od odnosa prema njima zavisi naša budućnost. Nećemo zaboraviti zločine koji su pravljeni u naše ime – poručuju, pored ostalog, iz Anime i pozivaju, sjutra 3. oktobra u 19 sati na projekciju filmova o logoru Morinj, u Kući slobodne misli u Kavču.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code