ANKETA TURISTA – SMJERNICE ZA BOLJU PONUDU I UREĐENIJI HERCEG NOVI

ANKETA TURISTA – SMJERNICE ZA BOLJU PONUDU I UREĐENIJI HERCEG NOVI

323
0
Podijeli

Anketa turista iz 2014. godine u Herceg Novom nikada nije ugledala svjetlost dana zbog dobro poznatih dešavanja u gradskoj Turističkoj organizaciji, ali se pojedini detalji iz nje navode u programu mjera i aktivnosti za pripremu turističke sezone 2015. godine i postoje najave da će se stanje popraviti.

Tako 50-a Anketa turista pokazuje da je čistoća Herceg Novog ocijenjena nešto većom ocjenom (3.59) u odnosu na 2013. godinu (3,36). Ipak, veliki broj primjedbi odnosio se na nehigijenu. Turisti su posebno iskazali nezadovoljstvo stanjem u Igalu i Bijeloj. Na meti kritika našao se park ispod Titove vile, Park „Boke”, odlaganje odpada na neutvrđenim lokacijama, neoprane ulice i stepeništa.
Pomalo nevjerovatna je ocjena koju su turisti dali za saobraćajnu povezanost u 2014. godini (4,39), što je znatno bolje od one u 2013. godinu (3,79), pogotovo ako se zna kakvo je stanje bilo na saobraćajnicama lani zbog izgradnje kanalizacionog kolektora.
No, iznesen je niz primjedbi na lošu saobraćajnu infrastrukturu i lokalni saobraćaj-nedovoljan broj linija tokom noći, autobusi su pretrpani i kasne, nedostaje red vožnje na lokalnim stajalištima – kazali su anketirani turisti.
Pritužbe su se odnosile i na nepoštovanje režima saobraćaja donjim putem niz rivijeru, nedostatak parking prostora i nepropisno parkiranje, neurednu signalizaciju i nedostatak informativnih tabli.
U svakom mjestu duž hercegnovske rivijere ukazao je na loše stanje javne rasvjete.
Preko 90% zamjerki odnosilo se na nehigijenske uslove na plažama. Stakleni i plastični odpad često je uzrok povređivanja gostiju. Neophodno je više tuševa, kabina za presvlačenje i sanitarnih kanti. Plaže su pretrpane plažnim mobilijarom, koji kvalitetom ne zadovoljava visoku cijenu. Veliki broj kritika odnosio se na kašnjenje sa uređenjem plaža i kupališta.
Pored navedenih primjedbi, turisti su se žalili na nedozvoljeni nivo buke u noćnim časovima, naročito u Igalu, Baošićima, Kumboru i Đenovićima. Mada je „tišina i mir” ocijenjena boljom ocjenom (4,12) u odnosu na prethodnu sezonu kada je ocjena bila 3,95, ovaj problem zahtijeva stalnu kontrolu i rješavanje.
Dosta negodovanja iskzano je zbog „diler” smještaja, visokih cijena gotovo u svim segmentima ponude, nedovoljne uređenosti Šetališta, nedostatak trgovinskih objekata u svim mjestima…
Raznolikost kulturnih manifestacija u Anketi turista 2014. godinu ocijenjena je nešto višom ocjenom (3,71) u odnosu na ocjenu u 2013. godine (3,63), ali je jedan od niže ocijenjenih elemenata ponude.
Anketirani turisti nijesu bili zadovoljni prezentacijom kulturnih dešavanja-nedovoljno plakatiranje, i drugi vid reklame. Informacije i manifestacije su prilagođene jednom govornom području. U mjestima duž Rivijere nema dovoljno manifestacija. Nedovoljno je promovisan folklor, običaji, nošnja ovog područja. Treba bolje prezentovati Zavičajni muzej, kuću Iva Andrića, a tvrđave otvoriti za posjetioce.

Picerija i restoran

ŠTA BI MOGLO BITI BOLJE OVE SEZONE?

Ankete gostiju se pravi da bi primjedbi bilo manje sljedće sezone. Tako će iz DOO Čistoća prati ulice, stepeništa, podvožnjake, prolaze, gdje god za tim postoji potreba i tehnička mogućnost (podvožnjak i stepeništa kod Kanli Kule, Risanska, Jova Dabovića…), već od kraja juna, čim prođu 20-odnevne restrikcije vode.
U programu mjera TO Herceg Novi za pripremu sezone navodi se da će saobraćajno preduzeće „Blue line” DOO obaviti predsezonsku tehničku pripremu autobusa, kao i nabavku nekoliko novijih.
Do 1. juna planirano je saniranje kvarova na javnoj rasvjeti duž rivijere u Đenovićima, Baošićima, Bijeloj… Radi dovođenja u funkcionalno stanje javne rasvjete, potrebno je, prije početka sezone sanirati oštećenja na stubovima i instalacijama u ulicama, Bitoljskoj, Branka Ćopića, kao i rekonstrukcija dijela trase na Šetalištu, tunel-Milašinovića most i kod Centra „Igalo”.
Oštećenja javne rasvjete biće sanirana na trasi kolektora i vodovodnih instalacija i na ostalim lokacijama gdje je došlo do kvarova pri izvođenju građevinskih radova.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code