Anketa u školama: Bezbjednost, opremljenost, higijena, ulaganja – OŠ Dašo Pavičić

Anketa u školama: Bezbjednost, opremljenost, higijena, ulaganja – OŠ Dašo Pavičić

986
4
Podijeli

osnovna skola daso pavicic 3Nastavljamo anketu o stanju hercegnovskih školskih ustanova. Na pitanja Radija Jadran odgovarao je direktor OŠ Dašo Pavičić sa Tople, Nikola Stojanović.

Koje ste mjere bezbjednosti preduzeli u Vašoj školi za siguran boravak đaka i nastavnika?

Picerija i restoran

„Đaci i nastavnici OŠ „Dašo Pavičić“ borave u školi kao u svojoj drugoj kući. Međusobni odnosi i ponašanje su uređeni Kućnim redom škole, kao i pravilima i dužnostima učenika i kodeksom nastavnika“.

 Neke škole u regionu angažuju policajca, ili privatno obezbjeđenje, koji dežura u školskom dvorištu. Da li bi trebalo da, pored domara, u Vašoj školi bude angažovano i posebno lice za obezbjeđenje?

„Kao što u svojoj kući obični ljudi ne koriste obezbjeđenje, tako im ni u školi nije potrebna policija ili privatno obezbjeđenje dok su  školske aktivnosti.

Jeste li razmatrali uvođenje video nadzora u hodnicima i školskom dvorištu?

„Video nadzor je potreban kao dodatno obezbjeđenje poštovanja kućnog reda“.

Smatarate li i da bi uvođenje identifikacionih kartica u Vašu školu spriječilo ulazak u zgradu onoj djeci i osobama, koja nisu učenici Vaše škole, ili koja nemaju najavljen dolazak?

„Ne mislim da bi mnogo pomogle identifikacione kartice (djeca bi ih gubila što bi dovelo do dodatnih problema)“.

Kako je riješen prilaz Vašoj školi i koliko je, sa aspekta bezbjednosti u saobraćaju on povoljan? Postoji li parking, signalizacija, dovoljna udaljenost školskog dvorišta od prometnih saobraćajnica?

guzva-skola-daso-pavicic„Prilaz školi predstavlja lokalna ulica „Put partizanskih majki“. Ta ulica još uvijek nije dovoljno uređena (ne postoji uređen trotoar za pješake i horizontalna signalizacija je nedovoljna, pa ni parkiranje nije uvijek prikladno“.

Da li je u Vašoj školi zabilježen slučaj vršnjačkog nasilja i ako jeste, šta preduzimate kako se to ne bi ponovilo?

„O vršnjačkom nasilju se svakodnevno razgovara, preventivno djeluje i nije zabilježen slučaj pravog nasilja. Na časovima odjeljenjske zajednice, odjeljenske starješine vrše edukaciju učenika o međusobnim odnosima. Takođe, pedagog, psiholog, pomoćnik i direktor u individualnim razgovorima sa učenicima koji imaju problema u međusobnim odnosima, uz pomoć roditelja, naravno, dogovaraju rješenja svih situacija“.

Na koji način se sprovodi komunalni red u Vašoj školi, odnosno zaštita mobilijara i školske imovine, pitanje buke, higijene i slično?

„Kućni red škole reguliše sve aktivnosti. Za zaštitu mobilijara koristi se institucija reparacije, tačnije, ako neko nešto ošteti, u obavezi je i da nadoknadi. Higijenu u školi održavaju higijeničarke svakodnevnim čišćenjem. Buku u školi regulišu svakodnevno dežurni nastavnici i dežurni učenici“.

nikola stojanovicNa kom nivou je, po Vašoj procjeni, kvalitet infrastrukture u školi i školskom dvorištu, odnosno u kakvom stanju su sanitarni čvorovi, toaleti, školska kuhinja (ako je imate), školska fasada, javna rasvjeta u dvorištu, ograde i gelenderi, stepeništa u i van škole, konstrukcije koševa, golova i gimnastičarskih rekvizita u sali za fizičko i na spoljnom igralištu?

„Škola je nadavno renovirana i u dobrom je stanju. Predstoji uređenje vanjskog igrališta“.

Koliko godišnje Ministarstvo, opština, sama škola, donatori, ulažu u tekuće održavanje, a koliko u nove investicije?

„Godišnja ulaganja zavise od potreba i mogućnosti. Smatram da je mnogo uloženo (u mom mandatu preko milion eura). No, nikada nije dosta jer uvijek ima nešto što nedostaje, a samimi tim potrebno je i ulagati. U našu školu ulažu i roditelji (klime, zavjese, sitnija preuređivanja ), donori (Azmont – uređenje sale i računarske učionice, oko 100.000 eura), lokalna samouprava (uređenje puta oko škole i površinsko sakupljanje voda, koje su jako ugrožavale školu, oko 90.000) i Ministarstvo prosvjete, kroz projekat Energetske efikasnosti, 875.000 eura“.

Koliko to ispunjava Vaše zahtjeve i potrebe?

„Ipak, još dosta treba da se radi: na uređenju sportskih terena, na sređivanju ulice ,,Put partizanskih majki“ (trotoar, parking, ograde), na uređenju školskog enterijera i slično“.

4 Komentari

  1. jedino direktor skole u Bijeloj Jarmila je bila realna u davanju odgovora na ova pitanja, sto se konretno tice kadra u skoli zalosno je ovako odgovarati na pitanja o vrsnjackom nasilju vecina zna sta je bilo prosle godine u starijim razredima sa par djevojcica , ali vecina stvari u ovoj skoli se zna ali o njima se cuti, pocevsi od direktora koji je vise van skole nego u skoli, a toliko mladih ima koji bi sigurno bolj radili i obavljali svoj posao kao i pojedini nastavnica( nastavnica geografije Ivanka, zamjenica gospodja Mirkovic i jos par njih…)u skolu ulazi kako ko hoce pojedini nastavnici kasne u skolsko dvoriste se nemoze uci ni izaci u odredjenim vremenskim intervalima i to traje godinama,a za vrijeme odmora domar stoji u dvoristu, gdje su dezurni nastavnici pricamo o nekim pravilima ponasanja , gdje su psiholog i pedagog da po jednom sedmicno udje u svaki razred da djeci odrzi koji edukatvni cas…… sve ove price su prazne……..jer ko voli svoj posao radice a onaj ko ne voli nece
    0    0

Ostavite komentar

*

code