Anketa u školama: Bezbjednost, opremljenost, higijena, ulaganja – OŠ Ilija Kišić

Anketa u školama: Bezbjednost, opremljenost, higijena, ulaganja – OŠ Ilija Kišić

897
0
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_osnovna_skola_ilija_kisic_rjNastavljamo anketu o stanju hercegnovskih školskih ustanova. Na pitanja Radija Jadran odgovarao je direktor OŠ Ilija Kišić u Zelenici, Đorđije Radović.

Koje ste mjere bezbjednosti preduzeli u Vašoj školi za siguran boravak đaka i nastavnika?

Picerija i restoran

„Efikasno funkcionisanje ustanove u obavljanju vaspitno-obrazovnog rada u savremenim uslovima nije moguće bez dobro organizovanog dežurstva profesora i učenika. U cilju sigurnog boravka đaka i profesora, u našoj školi je urađeno sljedeće: svakodnevno dežurstvo grupe profesora, sa kojima rukovodi glavni dežurni profesor za taj dan, svakodnevno dežurstvo dežurnog učenika, kao recepcija škole“.

Neke škole u regionu angažuju policajca, ili privatno obezbjeđenje, koji dežura u školskom dvorištu. Da li bi trebalo da, pored domara, u Vašoj školi bude angažovano i posebno lice za obezbjeđenje?

„Do prije nekoliko godina imali smo policajca u zajednici i to je funkcionisalo odlično. Međutim, smatramo da bi to trebalo opet uvesti, naročito radi večernjih sati i vikenda. Dok je radno vrijeme mi funkcionišemo bez problema“.

Jeste li razmatrali uvođenje video nadzora u hodnicima i školskom dvorištu?

„Imamo video nadzor koji pokriva kapije škole, dobar dio školskog dvorišta, ulaz u školu i sve holove i hodnike. U funkciji je 9 kamera“.

Smatarate li i da bi uvođenje identifikacionih kartica u Vašu školu spriječilo ulazak u zgradu onoj djeci i osobama, koja nisu učenici Vaše škole, ili koja nemaju najavljen dolazak?

„O identifikacionim karticama nijesmo razgovarali, jer, smatramo da nema potrebe. Dežurni učenik i ekipa dežurnih profesora bez problema završavaju sve“.

Kako je riješen prilaz Vašoj školi i koliko je, sa aspekta bezbjednosti u saobraćaju on povoljan? Postoji li parking, signalizacija, dovoljna udaljenost školskog dvorišta od prometnih saobraćajnica?

„Naše školsko dvorište je neposredno pored saobraćajnica, a prilazi su za sada obilježeni propisanom saobraćajnom signalizacijom. Parking je na dijelu ulice, nije obilježen i tu postoji određena opasnost za kretanje učenika“.

Da li je u Vašoj školi zabilježen slučaj vršnjačkog nasilja i ako jeste, šta preduzimate kako se to ne bi ponovilo?

„Vršnjačko nasilje u našoj školi je na nivou čarki ili manjih tuča. Sve završavamo uspješno, sankcionisanjem aktera i pozivanjem roditelja”.

images_slike_dogadjaji_2015_razno_oktobar_djecija_olimpijada_1Na koji način se sprovodi komunalni red u Vašoj školi, odnosno zaštita mobilijara i školske imovine, pitanje buke, higijene i slično?

„Rijetke pojave na oštećenju mobilijara i školske imovine, rješavamo u saradnji sa roditeljima. Veliki nam problem predstavlja, uništavanje i lomljenje mobilijara u školskom dvorištu, na sportskom terenu, ograde škole i kapija dvorišta. To se dešava u večernjim satima i vikendom od strane učenika i tinejdžera iz Zelenike“.

Na kom nivou je, po Vašoj procjeni, kvalitet infrastrukture u školi i školskom dvorištu, odnosno u kakvom stanju su sanitarni čvorovi, toaleti, školska kuhinja (ako je imate), školska fasada, javna rasvjeta u dvorištu, ograde i gelenderi, stepeništa u i van škole, konstrukcije koševa, golova i gimnastičarskih rekvizita u sali za fizičko i na spoljnom igralištu?

„Unutrašnjost škole smo u potpunosti obnovili, uredili i opremili sa svim potrebnim sredstvima i nastavnim sredstvima za siguran, pravilan i radan boravak đaka i nastavnika.

Posebno ističemo opremanje Senzorne sobe i Montesori programa. U toku je djelimična sanacija sanitarnog čvora. Najveći problem je uređenje školskog dvorišta, fontane, ograde sa kapijama i sportskog terena. Za sve smo uradili projekte i sada očekujemo i tražimo investitore. Očekujemo da nam neki investitor (donator) uredi fasadu.

Koliko godišnje Ministarstvo, opština, sama škola, donatori, ulažu u tekuće održavanje, a koliko u nove investicije?

„Ministarstvo prosvjete i škola ulažu u tekuće održavanje, tako da vaspitno-obrazovni proces se odvija u punom kapacitetu.

Donatora je svakim danom sve manje, a Ministarstvo i Opština finansiraju projekat Specijalne olimpijade“.

 Koliko to ispunjava Vaše zahtjeve i potrebe?

„Za sada funkcionišemo bez problema, što znači da to ispunjava naše potrebe za dobar i kvalitetan rad“.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code