Anketa u školama: Bezbjednost, opremljenost, higijena, ulaganja – OŠ Milan Vuković

Anketa u školama: Bezbjednost, opremljenost, higijena, ulaganja – OŠ Milan Vuković

1712
10
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_osnovna_skola_milan_vukovicSvaki roditelj, hranitelj ili staratelj želi svom djetetu dobro obrazovanje, u uređenoj i bezbjednoj školi. Nikada se toliko u Herceg Novom nije pričalo o bezbjednosti đaka i zaposlenih u vrtiću i OŠ Milan Vuković na Savini, kao na kraju prošle školske godine kada je resorno Ministarstvo zabranilo njihov rad zbog slijeganja tla. Nova školska godina je kasnila  dok nije utvrđeno da sigurnost djece nije ugrožena za osnovce, a mališani iz vrtića su raspoređeni  na dvije druge lokacije. Međutim, to, kao i nedavni incident u OŠ Drago Milović u Tivtu, kada je pas uletio u školu i ugrizao djevojčicu, podstaklo nas je da napravimo svojevrsnu anketu o stanju  hercegnovskih školskih ustanova. I danas ćemo dati prednost OŠ Milan Vuković gdje nam je sagovornik bio direktor, Željko Bojović:

Koje ste mjere bezbjednosti preduzeli u Vašoj školi za siguran boravak đaka i nastavnika?

Picerija i restoran

„U OŠ „Milan Vuković“ postoji raspored dežurnih  nastavnika i učenika za obje smjene. Dežurni nastavnici se brinu o bezbjednosti učenika, kako u zgradi, tako i u školskom dvorištu. Dežurni učenici ne dozvoljavaju ulazak u školu, osim da im posjetilac kaže kod koga želi da dođe, dežurni učenik obavještava nastavnike ili upravu škole i nakon odobrenja uvodi posjetioca na odgovarajuće mjesto za susret. Pored toga u Školi postoje mjere protivpožarne zaštite i Plan zaštite i spašavanja od zemljotresa.

Neke škole u regionu angažuju policajca, ili privatno obezbjeđenje, koji dežura u školskom dvorištu. Da li bi trebalo da, pored domara, u Vašoj školi bude angažovano i posebno lice za obezbjeđenje?

„Bezbjednost je od velike važnosti za Školu, pa svaka pomoć koja tome doprinosi bila bi dobrodošla.

zeljko bojovic rjJeste li  razmatrali uvođenje video nadzora u hodnicima i školskom dvorištu?

“Uvođenje video nadzora je vrlo osjetljivo pitanje pošto se tada snimaju svi učenici, a imamo dosta roditelja koji su se izjasnili protiv snimanja njihove djece. Povodom ovog pitanja morala bi se provesti anketa među roditeljima da se izjasne, a i da se nađe sponzor pošto je to velika investicija, koja bi možda zahtijevala i još jenog zaposlenog radnika koji bi se bavio tim poslom.

Smatarate li i da bi uvođenje identifikacionih kartica u Vašu školu spriječilo ulazak u zgradu onoj djeci i osobama, koja nisu učenici Vaše škole, ili koja nemaju najavljen dolazak?

“Odgovor na ovo pitanje zahtijeva odgovore na niz pitanja: ko ima parvo da pravi takvu vrstu kartica, da li bi se kršio Zakon o zaštiti ličnih podataka, fotografisanje učenika i još bi se sigurno otvorilo niz kompleksnih pitanja.

Kako je riješen prilaz Vašoj školi i koliko je, sa aspekta bezbjednosti u saobraćaju on povoljan? Postoji li parking, signalizacija, dovoljna udaljenost školskog dvorišta od prometnih saobraćajnica?

“Prilaz učenika školi je obezbijeđen zaštitnim stubićima, učenici se redovno edukuju od strane Centra bezbjednosti Herceg Novi o ponašanju prilikom dolaska u školu i o saobraćajnoj kulturi uopšte, škola ima dva parking prostora, horizontalnu signalizaciju, tzv “ležeće policajce” radi usporavanja saobraćaja na prilazima školi. Udaljenost školskog dvorišta je dovoljna od saobraćajnice.

Da li je u Vašoj školi zabilježen slučaj vršnjačkog nasilja i ako jeste, šta  preduzimate kako se to ne bi ponovilo?

“Pitanja vršnjačkog nasilja u Školi se rješava razgovorom sa roditeljima, odjeljenjskim starješinama, pedagogom i direktorom škole. Uvijek se teži i uglavnom uspijeva doći do zajedničkih rješenja uz saglasnost svih kako bi se takve pojave suzbile i više ne bi ponavljale.

Na koji način se sprovodi komunalni red u Vašoj školi, odnosno zaštita mobilijara i školske imovine, pitanje buke, higijene i slično?

“Zaštita mobilijara i školske imovine se postiže disciplinom na časovima i pažnjom nastavnika, pitanje buke dežurom tehničkog osoblja po holovima i hodnicima, kao i stalnim obilascima holova i hodnika škole od strane uprave škole i nastavnika koji eventualno imaju pauze. Higijena se održava na visokom nivou, jer se u sredstva za higijenu ulažu značajna sredstva, što od donatora, manjim dijelom roditelja i dobrim dijelom od školskih sredstava.

Na kom nivou je, po Vašoj procjeni, kvalitet infrastrukture u školi i školskom dvorištu, odnosno u kakvom stanju su sanitarni čvorovi tj. toaleti, školska kuhinja (ako je imate), školska fasada, javna rasvjeta u dvorištu, ograde i gelenderi, stepeništa u i van škole, konstrukcije koševa, golova i gimnastičarskih rekvizita u sali za fizičko i na spoljnom igralištu?

“Upravo sada Ministarstvo prosvjete Crne Gore je već počelo sa sanacijom i renoviranjem cijele školske zgrade, svečane sale, prozora i vrata na učionicama, parketa, učeničkih i nastavničkih toaleta, učionica, holova, hodnika, fasade radi energetske efikasnosti, školskih dvorišta, ravnih krovova, oluka, biće nabavljeni i novi kompjuteri tako da će naša škola nakon ove i naredne godine biti najsavremenija i najbolje opremljena škola u Herceg Novom što će omogućiti još kvalitetniji rad za naše učenike i nastavnike. Školska kuhinja je u odličnom stanju i dobro funkcioniše, javnu rasvjetu redovno održava stambeno komunalno preduzeće, sportska sala škole je u odličnom stanju, renovirana i sa svim potrebnim rekvizitima, od novih koševa, do svih sprava potrebnih za održavanje kvalitetne nastave fizičkog vaspitanja. Vanjsko igralište je u dobrom stanju, ali ono ne pripada školi, nego je vlasništvo Opštine Herceg Novi, koja u potpunosti gazduje njime, a škola ga, u dogovoru sa Opštinom povremeno koristi.

Koliko godišnje Ministarstvo, Opština, sama škola, donatori, ulažu u tekuće održavanje, a koliko u nove investicije?

“U odgovorima na dva prethodna pitanja sadržan je uglavnom i odgovor na ovo pitanje, još može da se doda da Ministarstvo prosvjete Crne Gore školi uplaćuje sredstva za materijalne troškove, sredstva za plaćanje svih komunalija i električne energije, sredstva  za nabavku ogrijeva za područna odjeljenja i svih obaveza prema zaposlenima. Opština Herceg Novi je u dvije zadnje godine obezbijedila besplatne udžbenike za učenike prvog razreda.

Koliko to ispunjava Vaše zahtjeve i potrebe?

“Školski život je dinamičan, učila i nastavna sredstva se habaju i stare, imaju svoj rok upotrebe, novi nastavni programi zahtijevaju nova učila, kancelarijski i potrošni material se neprekidno troši i mora da se nabavlja, dakle, škola je uvijek u stalnoj potrebi za traženjem izvora finansiranja. Zato direktori škola, osim svog redovnog posla pedagoškog rukovođenja i organizatora nastave i ukupnog života škole moraju da se ozbiljno pozabave i menadžerskim poslom.

10 Komentari

 1. Ovo su sve same lazi. Sramota!!!Prvo higijena je nula. Pogledajte toalete u ovoj skoli . Cistacice ciste krpom toalet a onda ucionicu. Koja su to sredstva data za higijenu!!!Stalno se gube casovi. Nasilje svaki dan kumulira i sve se prikriva.
  0  0
 2. a o higijeni vrtica…..????strasno…..tri dana dete ide u vrtic …a deset je slinavo I prehladjeno…..uzas………I tako u krug…..
  0  0
 3. Sve su ovo prazne price Jer mi kao roditelji Kad odemo da ukazemo na problem u skoli onda se okome na vase dijete.A Kad pokusate da reagujete preko medija.oni brisu vas komentar ili nece da postave kometar.prijateljica je neki Dan htjela da postavi sliku opsteg kolapsa ispred skole na toploj nije uspjela ili niko nece da se time pozabavi .Oni bi da nasa djeca budu obezbedjene a gdje su skolski policajciiii…..I da Ne nabrajam jos Jer vecina roditelja sve zna ali dosta njih cuti
  0  0
 4. Škola sad nema snage da vaspitava i uči đecu kako bi trebalo.Rješenje je privatna škola koja dosta košta,nijesmo dostigli taj nivo.Pošto samo rijetki mogu da kupuju kvalitetnu robu, hranu,obuću kišobrane…onda bi i ta škola imala malo đaka.Kvalitet svega što se sad proizvodi je daleko ispod onoga prije,znamo i zašto,socijalizam nije uspio, jer ni porodice ne uspjevaju…Ova priča mi liči na lekciju iz knjige,tako da je bolje …..ništa.
  0  0
 5. kako to direktor zamislja da mu djete od 15 god izigrava radnika obezebedjenja??
  prilikom donosenja zakona o zastiti lica i imovine bio je predlog da se u sve vaspitne ustanove uvrste u sistem obavezno sticenih objekata ali posto bi to palo na racun buzeta CG taj predlog je brisan i a uvrsten je predlog da ti objekti budu trafostanice,vodovodna postrojenja,zgrade opstine…nekazem da netreba obezbedjenje i tim ustanovam ali mislim da su u svim skolama djeca nezasticena od nekih,nedaj boze, iole ozbiljnijih prijetnji po lice i imovinu djece i skola.
  0  0
 6. Treba sprovesti anketu roditelja u svim skolama duz rivjere, zapanjili biste se sigurno rezultatom! Poseban akcenat stavljam na higijenu i bezbjednost!
  * ljepse su bile skole nasih djedova !
  0  0
 7. Kakva je ovo kolekcija bisera :-).
  Da čovjek ne povjeruje da jedan direktor može ovako nešto da izjavi.
  U vrijeme kad svaka piljara i trafika ima video nadzor, on priča o dozvoli snimanja djece i o dodatnom zaposlenom koji bi, po njemu, cijeli dan gledao u monitor. Kao da će se snimci objavljivati na internetu, a ne samo pregledati u slučaju incidenta.
  Kakve veze imaju kartice za kontrolu pristupa sa zaštitom ličnih podataka?
  Jedino mogu da pomislim da direktor svjesno sabotira modernizaciju škole.
  U drugim škola nisu problem ni kamere ni ID kartice, već se naprotiv, te ustanove njime ponose kao doprinosom opštoj sigurnosti i zaštiti.
  0  0

Ostavite komentar

*

code