Anketa u školama: Bezbjednost, opremljenost, higijena, ulaganja – OŠ Orjenski bataljon

Anketa u školama: Bezbjednost, opremljenost, higijena, ulaganja – OŠ Orjenski bataljon

1239
8
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Nastavljamo anketu o stanju  hercegnovskih školskih ustanova. Na pitanja Radija Jadran odgovarala je direktorica OŠ Orjenski bataljon u Bijeloj, Jarmila Radović.

skola-orjenski-bataljon

Koje ste mjere bezbjednosti preduzeli u Vašoj školi za siguran boravak đaka i nastavnika?

Picerija i restoran

„Početkom svake školske godine obezbjeđujemo sve preduslove koji podrazumijevaju sigurnost naših učenika i zaposlenih Škole: svakodnevno obavljenje dežurstva nastavnika I i II smjene i dežurnih učenika koji su edukovani da prate ulazak nepoznatih lica i nenajavljenih osoba koji ulaze u prostor Škole.Takva lica ostavljaju svoje lične podatke, navode opravdanost i razloge svog boravka koja se bilježe u Knjigu dežurstva, pravovremeno se obezbjeđuju atesti gromobranske i elektro-instalacije, protupožarni aparati i vrši se dezinfekcija, deratizacija i dezinsekcija svih prostorija u Školi. Đački parlament sam predlaže mjere bezbjednosti da bi se preventivno preduzele određene mjere, koje su potrebne za siguran boravak u našoj ustanovi.
U svom Godišnjem planu i programu Savjet roditelja i Školski odbor posvećuju pažnju i donose prioritete koji su vezani i za bezbjednost učenika i zaposlenih, kao i aktivnosti koje bi spriječile neželjene posljedice ili riješile tekuće probleme vezane za ovu tematiku. “

 

Neke škole u regionu angažuju policajca, ili privatno obezbjeđenje, koji dežura u školskom dvorištu. Da li bi trebalo da, pored domara, u Vašoj školi bude angažovano i posebno lice za obezbjeđenje?

„S obzirom na to da omladina Bijele nema prostorije u kojima bi se družili i okupljali na kvalitetan i adekvatan način, dvorište Škole je u noćnim satima često okupljalište (pogotovo vikendom) mladih ljudi. Tom prilikom uništavaju školski inventar,dječji mobilijar, razbijaju staklo na prozorima, uništavaju javnu rasvjetu, lome klupe i ostavljaju iza sebe neprimjerene ružne grafite i shodno tome bi bilo nužno da se angažuje noćni čuvar ili privatno obezbjeđenje koje bi vodilo računa o zaštiti objekta, posebno vikendom. Ovog vikenda smo morali zvati Centar bezbijednosti (tačnije 8. oktobra u 11:20 h), jer je primijećeno da su na jednoj učionici u prizemlju slomljena dva prozorska stakla. To je smo jedan segment u nizu nemilih događaja koji se dešavaju već duži vremenski period unazad“.

 

Jeste li  razmatrali uvođenje video nadzora u hodnicima i školskom dvorištu?

“O neophodnosti video nadzora smo još prošle školske godine donijeli zaključke na Savjetu roditelja, da je potreban i u hodnicima i u školskom dvorištu. Očekujemo ovih dana da će na adresu Škole pristići nekoliko ponuda, te ćemo shodno ponuđenom iznaći i donatore za odrađivanje ovog projekta”.

 

Smatarate li i da bi uvođenje identifikacionih kartica u Vašu školu spriječilo ulazak u zgradu onoj djeci i osobama, koja nisu učenici Vaše škole, ili koja nemaju najavljen dolazak?

“Identifikacione kartice bi bile idealno sredstvo i modernizovan način rješavanja svih takvih situacija”.

 

Kako je riješen prilaz Vašoj školi i koliko je, sa aspekta bezbjednosti u saobraćaju on povoljan? Postoji li parking, signalizacija, dovoljna udaljenost školskog dvorišta od prometnih saobraćajnica ?

“Prilaz našoj Školi nije adekvatno riješen. Ne postoji ni horizontalna, ni vertikalna signalizacija, već samo jedan pješački prelaz na magistralnom dijelu puta, te bi bilo neophodno izgraditi pasarelu koja bi riješila bezbijedan prilaz Školi. Ne postoji parking za vozila zaposlenih i lica kojima je takav prostor potreban, posebno u ljetnjim mjesecima kada je nije dozvoljeno parkiranje na šetalištu koje je ispred same Škole. Škola ima u planu da izgradi parking u svom sopstvenom dvorištu, da se više ne bi dešavao saobraćani kolaps. Posebno imamo probleme kada su učestale vremenske neogode, a roditelji dovoze svoju djecu kolima do same ulazne školske kapije”.

 

Da li je u Vašoj školi zabilježen slučaj vršnjačkog nasilja i ako jeste, šta preduzimate kako se to ne bi ponovilo?

“Ove školske godine nije zabilježen nijedan slučaj vršnjačkog nasilja, ali smo još od prošle godine uključeni u projekat ”Škola bez nasilja” u organizaciji Ministarstva prosvjete CG, pod pokroviteljstvom UNICEF-a, te se učestalo primijenjuju na časovima odjeljenjskih zajednica radionice posvećene toj problematici”.

 

Na koji način se sprovodi komunalni red u Vašoj školi, odnosno zaštita mobilijara i školske imovine, pitanje buke, higijene i slično?

“Pošto kontejnere koji su namijenjeni za korištenje Školi koriste i mještani, žalosno je što se pored istih učestalo odbacuje zeleni otpad, te začepi odvodni drenežni kanal, pa usljed čestih kiša dolazi do plavljenja školskog dvorišta. Higijena se redovno održava u školskim prostorijama i dvorištu, zašto su zadužene higijeničarke, a Ekološka sekcija svakodnevno određuje EKO patrole koje se smjenjuju po odjeljenjima, radi osvješćivanja učenika o razlozima oplemenjivanja školskog prostora i školskog dvorišta”.

 

Na kom nivou je, po Vašoj procjeni, kvalitet infrastrukture u školi i školskom dvorištu, odnosno u kakvom stanju su sanitarni čvorovi, toaleti, školska kuhinja (ako je imate), školska fasada, javna rasvjeta u dvorištu, ograde i gelenderi, stepeništa u i van škole, konstrukcije koševa, golova i gimnastičarskih rekvizita u sali za fizičko i na spoljnom igralištu?

“Infrastruktura u Školi i školskom dvorištu se redovno održava. Urađen je projekat saniranja sanitarnih čvorova, tj. toaleta i svlačionica i aplicirano je kod ambasade Japana, te se očekuje odgovor. Fasada Škole je dotrajala, kao i krov iznad fiskulturne i kino sale. Prošle školske godine je izrađena hidroizolacija ravnog dijela krova (preko 1.000 m2 u iznosu od 85.000 €, koje je finansiralo  Ministarstvo prosvjete CG), te u sljedećoj fazi moramo iznaći sredstva za saniranje još i kosih dijelova krova”.

 

Koliko godišnje Ministarstvo, opština, sama škola, donatori, ulažu u tekuće održavanje, a koliko u nove investicije?

“Pošto je objekat Škole renoviran poslije zemljotresa 1979. godine, a od tada nijesu ulagana značajna finansijska sredstva, nove investicije su neophodne, a sama Škola nema dovoljno finansijskih mogućnosti da sama iznađe sredstva za nove investicije. Škola ima dobru saradnju sa Mjesnim zajednicama u svom okruženju i same lokalne opštinske uprave, ali to još uvijek nije dovoljno da bi se riješile sve tekuće potrebe. Ministarstvo prosvjete Crne Gore školi uplaćuje sredstva za materijalne troškove, sredstva za plaćanje svih komunalija i električne energije, sredstva  za nabavku ogrijeva za područna odjeljenja i svih obaveza prema zaposlenima. Opština Herceg Novi je u zadnje dvije godine obezbijedila besplatne udžbenike za učenike prvog razreda.”

 

Koliko to ispunjava Vaše zahtjeve i potrebe?

S obzirom na to da želimo obezbijediti savremene i adekvatne uslove nastave, svakodnevno pokušavamo da animiramo nastavnike i roditelje (Savjet roditelja i Školski odbor) da svojom kreativnošću i mogućnostima iznađu način kako bi stvorili što prijatniju atmosferu i klimu u Školi. Ipak, pored napora zaposlenih, donatora, roditelja i Ministarstva prosvjete CG, potrebe i zahtjevi savremene moderne škole su mnogo veći, te ćemo i u daljem periodu iznalaziti sredstva za stalno unapređivanje vaspitno-obrazovnog procesa, što je i prioritet školskog sistema.”

8 Komentari

 1. Skola je u losem stanju,. sala u jos gorem. Moramo biti u Podgorici da bi nam se skola dovela u pristojno stanje. Nas sistem funkcionise tako da novac od ne malih donacija uvijek nestane u nepoznatom smjeru!!!!!
  0  0
 2. Predlog je disciplina zasnovana na autoritetu koji se ne može niđe pribaviti,nego se rađa i nadograđuje svojim višegodišnjim radom,znanjem i voljom.Đeca odlično prepoznaju dobru namjeru,privrženost i ljudskost,jer su ona takva,a često nesvjesno odbačena i neshvaćena.
  0  0
 3. Pod hitno angazovati obezbjedjenje i ugraditi KVALITETAN video nadzor. Takodje razmisliti o ugradnji reflektora na oba terena kao i poboljsanju postojece rasvjete. Bolje da se djeca i u vecernjim satim bave sportom nego da su na ulici. Svi znamo da se nastavnicki kadar bori da ucenicima bude boravak u skoli sto bezbjedniji i prijatniji ali u danasnje vrijeme bez strucne pomoci, ili policije ili privatnog obezbjedjenja je veoma tesko to ostvariti. Cesto se u dvoristu u vecernjim satima mogu vidjeti razni likovi kojima tu nije mjesto. Pod hitno obezbjedjenje! Podrska za direktoricu!
  0  0
 4. Izdavanje Škole u ljetnjem periodu nije sprovedeno već više od pet godina, te takav vid samofinansiranja školskih vaspitno-obrazovnih potreba nije ni moguće sprovoditi. Ako ko ima prijedlog za bolji način organizovanja, vrata Škole su za takve dobronamjernike, uvijek širom otvorena.
  0  0
 5. Gospodja Jarmila mnogo objektivnije govori o situaciji i uslovima u skoli od Bojovica koji na ni jedno pitanje nije odgovorio ditektno vec je iznio spisak ” lijepih zelja” za koje i sam una da nece biti sprovedene
  0  0

Ostavite komentar

*

code