APEL: Hitno uništiti palme napadnute crvenim surlašem i izvršiti hemijski tretman ostalih

APEL: Hitno uništiti palme napadnute crvenim surlašem i izvršiti hemijski tretman ostalih

14
Podijeli

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove poziva lokalne uprave na primorju da preduzmu hitne korake u sprovođenju fitosanitarne mjere – uništavanje palmi napadnutih crvenim palminim surlašem.

Takođe, Uprava poziva sve vlasnike palmi da izvrše hitan hemijski tretman svih vrsta palmi na primorju, s obzirom da je na osnovu pregleda feromonskih klopki na prisustvo crvenog surlaša u više primorskih opština konstatovano značajno povećanje broja imaga u klopkama, u odnosu na prethodni pregled.

Picerija i restoran

Kako saopštavaju iz Uprave, za efikasno sprovođenje fitosanitarnih mjera u borbi protiv palminog surlaša presudno je da lokalne uprave odreaguju brzo i efikasno, pokazujući odgovoran odnos prema problemu palminog surlaša koji narušava pejzažni ambijent u primorskim sredinama.
– Apelujemo na organe lokalnih samouprava da mjere uništavanja napadnutih palmi sprovedu, kako na javnim površinama, tako i kod fizičkih lica, jer jedino ako se mjere sprovedu duž čitavog primorja možemo očekivati bolje rezultate i suzbiti širenje štetnog organizma na najmanju moguću mjeru. Na ovaj način, stvorićemo uslove da infestacioni potencijal palminog surlaša svedemo na minimum za narednu godinu. Dodatno, eliminišu se i bezbjednosni rizici po stanovništvo, s obzirom na opasnost od obaranja stabala usljed jakih vjetrova koji su česta pojava na primorju – navode iz Uprave.

Imajući u vidu vremenske uslove i činjenicu da je primijećena velika aktivnost imaga (registrovan masovan let u okolini klopki), iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, apeluju na sve vlasnike palmi da obave hitan hemijski tretman svih vrsta palmi na cijelom primorju. Za tretiranje treba koristiti preparate na bazi dimetoata ili hlorpirifosa.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja sa Upavom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove pružiće lokalnim upravama na primorju stručnu podršku, navod ena kraju apela.

14 Komentari

 1. Trazimo da se dio sredstava od naplacene b.takse ove godine utrosi na nabavku i sadnju palmi na svim mjestima na kojima su unistene surlasem.

  28
  1
  • ne sumnjam ja da je takvo rezonovanje o palmama svih vas koji palme pamtite tek otkad ste se spustili. doma vam ionako niko za njih nije ni znao ….

   15
   2
   • Svak ima pravo na svoje misljenje, ali dolaaci i vasi i nasi nemaju veze sa temom, korisnije bi bilo zasaditi maslinu pa i bor barem cemo se najesti pinjula ili pinjola kako vam je milije ?

    6
    4

Ostavite komentar

*

code