ARHEOLOZI I KONZERVATORI ZAVRŠILI OBUKU ZA RONIOCE

ARHEOLOZI I KONZERVATORI ZAVRŠILI OBUKU ZA RONIOCE

353
0
Podijeli

ronioci bijela 27.10U Regionalnom centru za obuku ronilaca i podvodno razminiranje u Bijeloj završena je je još jedna obuka za 9 ronilaca. Zvanje instruktora prvog nivoa dobila su četiri ronioca, a drugog njih pet iz Crne Gore i inostrantsva. Zanimljivo je da se sve više arheologa obučava za ronjenje, jer crnogrosko podmorje predstvalja pravu arheološku riznicu.
Tako su obuku za voditelja ronjenja završila tri diplomirana arheologa i jedan diplomirani konzervator iz Zavoda za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.
U Centru je prije mjesec obuku za ronjenje i izvođenje akcija na moru prošao i jedan broj pripadnika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore. ronioci bijela 27.10 2– Obuka ovog specijalizovanog kadra je od velike važnost za razvoj podvodnih djelatnosti i za valorizaciju turističkih, sportskih, kulturnih i drugih potencijala u Crnoj Gori. Program sticanja znanja i vještina za voditelje i instruktore ronjenja u Regionalnom centru u Bijeloj je sastavljen tako da je njegovim usvajanjem dobijen kompetentan kadar čije diplome su priznate u svijetu – saopštavaju iz bijelskog Centra, koji je članica Internacionalne asocijacije profesionalnih ronilačkih škola – IDSA. Nju čine dvadeset profesionalnih škola ronjenja sa raznih kontinenata, a među njima jedina članica sa prostora jugoistočne Evrope Regionalni centar za obuku ronilaca iz Bijele.
– Status u ovoj svjetskoj asocijaciji Centar je zaslužio evidentnim uspješnim aktivnostima u dosadašnjem školovanju profesionalnih ronilaca, kao i rezultatima koje je Centar ostvario u oblasti profesionalnog ronjenja i podvodnog deminiranja tokom 10-godišnjeg rada – tvrde u Centru i podsjećaju da su za devet mjeseci ove godine izveli osam akcija podvodnog traganja i vađenja iz vode stradalih lica, vozila i predmeta, koje su trajale 14 dana. U istom periodu bili su angažovani u devet intervencija na podvodnom razminiranju u trajanju 24 dana.

ronioci bijela 27.10 3

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code