ĆATOVIĆKA O INTERESIMA LOKALNIH SAMOUPRVA CRNE GORE U BRISELU

ĆATOVIĆKA O INTERESIMA LOKALNIH SAMOUPRVA CRNE GORE U BRISELU

150
0
Podijeli

maja_catovic1Predsjednica Opštine Kotor Marija Maja Ćatović vratila se iz Brisela, gdje je od 10. do 12. oktobra učestvovala u radu devete manifestacije „Otvoreni dani – Evropska nedjelja regiona i gradova“, koju su organizovali Komitet regiona EU i Direkcija za regionalnu politiku Evropske komisije.

„Otvoreni dani“ okupili su predstavnike iz čitave Evrope, donosioce odluka na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, kao i predstavnike biznis sektora, organizacija civilnog društva i investitore.

Picerija i restoran

Predstavnici Evropske komisije, Jadransko-jonske inicijative, Jadranskog Euroregiona i IPA; te državnih i lokalnih vlasti iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske razgovarali su o Jadransko-jonskom makroregionu, kao novom okviru prekogranične saradnje.

– Na ovoj značajnoj manifestaciji dobili smo i iskoristili izuzetnu priliku da predstavimo kako našu opštinu, tako i interese lokalne samouprave Crne Gore pred evropskim kolegama i potencijalnim donatorima. Takođe, „Otvoreni dani“ su svim učesnicima pružili mogućnost da se bliže upoznaju sa aktivnostima koje su evropski gradovi i opštine sprovodili i sprovode u evro-integracijama. Iskustva su dragocjena,  jer nas upućuju na neophodnost intenzivnijeg uključivanja u EU aktivnosti na nacionalnom nivou, kao i dalju promociju evropskih vrijednosti – naglasila je gradonačelnica Ćatović, po povratku iz Brisela.

Predsjednica je podsjetila da Kotor, kao jadranska luka, podržava institucionalizaciju makroregiona, o čemu je govorila i na panel-diskusiji u okviru Evropske nedjelje regiona i gradova.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code