AUTORSKO VEČE MIRAŠA MARTINOVIĆA U PODGORICI

AUTORSKO VEČE MIRAŠA MARTINOVIĆA U PODGORICI

171
0
Podijeli

Miraš MartinovićU okviru decembarskih dana kulture, u srijedu 11. decembra, u Gradskoj biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici, u 19 h, biće organizovano autorske veče poznatog crnogorskog pisca Miraša Martinovića.

O Martinovićevom književnom stvaralaštvu, pored autora, govoriće Božena Jelušić, a radove iz Matrinovićevih knjiga čitaće studenti Akademije dramskih umjetnosti sa Cetinja. Medijator večeri je Vesna Šoškić.
Ono što Martinovića čini prepoznatljivim na regionalnim prostorima jesu antičke teme i zaboravljeni pejzaži Crne Gore, kojima su posvećeni njegovih pet romana. Prvi “Putevi Prevalise” koji je objavljen u Italiji s naslovom Pitere di Montenegro, u prevodu Silvia Ferarria. Nekoliko priča iz te knjige prevedeno je na hebrejski jezik i objavljeno u poznatim književnim časopisima u Izraelu u prevodu Dine Katon. Potom roman “Otvaranje Agruviuma” i “Teuta”, koji je doživio više izdanja, a po kome je napravljena i istoimena internacionalna pozorišna predstava, sa glumcima iz Crne Gore, Albanije, Grčke, Italije i Hravtske, u režiji Slobodana Milatovića.
Izdvačka kuća KOHA, iz Prištine, objavila je 2010. godine ovaj Martinovićev roman na albanskom jeziku.
“Snovi u Doklei” je knjiga, koja takođe pripada njegovom antičkom ciklusu, u kome autor na nov, osoben i literarno jedinstven način, kroz život rimskog grada Doklee čiji se ostaci nalaze u blizini današnje Podgorice, priča antičku priču, na ovim prostorima, ali i priču u današnjoj Crnoj Gori i svoje tri velike ljubavi… Dioklitijsko zavještanje peta je knjiga ovog ciklusa, objavljena u izdanju Centralne narodne biblioteke “Đurđe Crnojević” sa Cetinja.
Prije ovih Martinović je objavio romane: Jeretik, Poslednji Eshilov dan i Vavilonski mudraci.
U literaturu ulazi knjigom poezije Mit o Trešnji (1974.), za koju je dobio književnu nagradu „Lazar Vučković” (1974.), drugo dopunjeno izdanje ove knjige objavljeno je u Beogradu 2009. godine. Nevidljivi ljetopis (2010) prva je od četiri knjige koje će ići pod jedinstvenim naslovom NEOTKRIVENA ZEMLJA, a to su Govor kraljeva (objavljena 2011), Govor zemlje (2013.) i Govor vjekova, knjiga u pripremi.

Picerija i restoran

Antički gradovi/Snovi i sudbine ( 2012. objavljena u Zagrebu, u izdanju nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, Skaner studija i Matice crnogorske), kroz antičke gradove na prostoru Crne Gore, na neobičan i jedinstven način sublimira civilizacije i njihove tokove, pretačući ih u jedinstveno civilizacijsko pismo, koje je Martinović čita sa licu svoje zemlje.
Ovom knjigom Martinović postaje evropski pisac, ocjene su književne kritike.
Roman Poslednji Eshilov dan objaviće i poznata izdavačka kuća ONUFRI iz Tirane.
Martinović je član Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske.
Dobitnik je Okotobarske nagrade Herceg Novog, grada u kome ovaj pisac živi.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code