Avanturistički park na Vrbanju za Dan opštine, 28. oktobar

Avanturistički park na Vrbanju za Dan opštine, 28. oktobar

16
Podijeli

Na Vrbanju je počela izgradnja avanturističkog parka, a građevinski radovi i postavljanje sadržaja trebalo bi da budu gotovi do sredine septembra. Nakon toga krenuće obuka instruktora i tehnički prijem parka, koji bi svečano trebalo da bude otvoren za Dan opštine, 28. oktobar.

Kako je Radiju Jadran potvrdio direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Boro Lučić, grubi građevinski radovi podrazumijevaju uređenje parking prostora za 24 auta, postavljanje koliba za odmor, izgradnju manjih međa, vidikovaca kao i uređenje staza.

Picerija i restoran

– Sve se radi od prirodnih materijala tako da ne remetimo okolinu. Oprema koja će biti instalirana u parku ocarinjena je juče i stigla na Vrbanj. Na 3 nivoa planirana su tri poligona sa 44 elementa, a oni su u zavisnosti od težine korišćenja podijeljeni u tri kategorije: za djecu, korisnike koji su manje spretni i poligoni za iskusne, koji žele veći adrenalinski izazov – pojasnio je Lučić.

Ulaz u park biće naplaćivan, ali je prije toga neophodno odrediti ko će i kako upravljati parkom. To će biti poznato nakon obuke instruktora i završetka tehničkog prijema.

U planu je obuka 8 instruktora, koji neće biti angažovani odjednom, budući da je riječ o „sezonskom“ poslu. Naime, park bi trebalo da bude u funkciji od marta/aprila do oktobra/novembra, sve dok vremenski uslovi budu pogodovali. Zbog snijega tokom januara i februara veći dio „elemenata“ u parku neće moći da se koristi.

Osim toga, Agencija za izgradnju i razvoj grada ima u planu i revitalizaciju tzv. Šteficine kuće u turističke svrhe, izgradnju sankališta i mini žičare za djecu. Zato bi ponovo trebalo aplicirati kod IPA fondova, od kojih bi prema riječima Lučića, ponovo mogli dobiti oko 300 hiljada eura. Taj projekat radio bi se u saradnji sa sadašnjim partnerima iz projekta „Adriatic canyoing“.

Lučić očekuje da bi na jesen mogli ponovo zajedno konkurisati za sredstva. Kako je dodao, na proljeće biće organizovan “Orjen adventure weekend”, na kojem će učestvovati partneri projekta, kojima će biti predstavljen turistički potencijal Orjena i parka.

Podsjetićemo, avanturistički park na Vrbanju gradi se na površini od 7.000 m² u bukovoj šumi, sjeverozapadno od takozvane Šteficine kuće, na 1100 m nadmorske visine. Za nabavku i montažu opreme izabrana je slovenačka firma Vavrca d.o.o. čija ponuda iznosi 128.550 €, dok je za izvođenje infrastrukturnih radova u zoni parka odabran izvođač Krušo d.o.o. koji je ponudio najnižu cijenu od 68.575 €.

Ukupna vrijednost „Adriatic canyoning“ projekta je 1.879.251 eura, od čega je sufinansiranje iz EU sredstava 1.597.363,59 odnosno 85%. Iz ukupnog budžeta projekta za avanturistički park na Vrbanju opredjeljeno je 305.000 eura.

16 Komentari

 1. Imate vi sjajnog i covjeka od reci kao predsjednika mjesne zajednica,sada ce vam on preko zeta biti glavni za park,steta samo sto projektom nije predvidjeno da park bude blize njegovoj kafani,e to bi bilo extra,verujem da bi i mladi magistar iz Pg dosao malo da se provoza na sajle.

  15
  8
 2. Sramno je kititi se tuđim projektima koji su vam do kraja dovedeni od strane Nikše Grgurevica a da pri tome ni ime ne pomenete.Ovo sve govori o vama.

  32
  15
  • Utakmice ne dobija trener već igrači.
   Najzaslužnija za ovaj projekat je Tonka Tomašević, član projektnog tima, koja je projekat organizovala od početka do kraja, i bez greške obavila sve faze.
   Treba pomenuti i da je projekat izradila Milica Berberović, takođe član projektnog tima, koja i prati njegovu realizaciju.
   A ima tu i drugih ljudi koji pomažu. A i onih što odmažu.

   32
   10
 3. Nemojte ni da pokusate a da ne ukljucite lokalno stanovnisvo u cijelu pricu,kakvi ste vi bi radije zaposlili bilo koga sa sjevera ili ko zna odakle samo da vas gazde poglade po glavi i pohvale.
  Pored toga sto agencija za zastitu Orjena nema nikakvu saradnju sa mjestanima(ni u pokusaju) samo cekamo da vidimo hocete li i iz ove price,po navici,opet iskljuciti mjestane.

  25
  13
   • Malo sjutra da ce biti tako.Kakvi su bili konkursi za rad u kom.policiji?Samo je hvalilo da u oglasu pise :ovo je oglas za posao i na njega treba da se javi taj i taj jer je su uslovi oglasa bili takvi da je to sramota.Zato su sads dobili ruglo od radnika koji em sto neznaju da se ponasaju normalno nego nijesu sposobni ni da se obruju ujutru kads krenu na posao.

    25
    3
    • Bravo !!! Apsolutno se slazem! Zato je i nacelnica jos VD jer je neuka kao i pola zaposlenih, a druga polovina iz NK ini u Novi kad dodju imaju 3 fakulteta i sve beneficije! A nama odje vracaju koverte nakon po godine !

     12
     3
  • Agencija za zaštitu Orjena nema nikakve veze s ovim projektom. Da se oni pitaju, ovo se ne bi radilo.
   Za instruktore mora da bude javni konkurs i transparentan proces inače ništa od para iz EU.

   25
   3

Ostavite komentar

*

code