“Avenir” na frankofonom festivalu u Baru

“Avenir” na frankofonom festivalu u Baru

1
Podijeli

Pozorišna grupa kreativnog centra «Avenir» je učestvovala na XV Festivalu školskih pozorišta na francuskom jeziku u Baru 23. i 24. marta.

Festival je u organizaciji Udruženja profesora francuskog jezika Crne Gore i Francuskog instituta u partnerstvu sa opštinom Bar održan u balskoj sali Dvorca kralja Nikole. Učesnici su bili smješteni u hotelu «Sidro» zahvaljujući donaciji francuskog udruženja «Betton Monténégro».

Picerija i restoran

U okviru festivalskog slobodnog vremena, mladi članovi «Avenira» su sa profesorima uživali u obilasku starog grada Bara, masline i rive.

Na festivalu je učestvovalo 14 pozorišnih grupa koje su na francuskom jeziku izvodile predstave frankofonih klasika ili prevoda naših autora. Tih dana Bar je ugostio 180 adolescenata iz regiona, ljubitelja francuskog jezika i književnosti.

Trupa « Avenira » se predstavila sa adaptacijom « Malog Princa » Antoana de Sent Egziperija i vokalnom tačkom « For me, for me, formidable ».

«Mali Princ» je predstava koju je jezički adaptirala i režirala stalna saradnica udruženja iz Francuske koreografkinja i rediteljka, Andrea Pereković. Predstava je rađena u više etapa. Takođe je koncipirana u dvojezičkoj formi, što je bila jedna dodatna poteškoća, ali i svojevrstan izazov za mlade glumce i profesore ove organizacije.

– Tokom rada na predstavi učesnici su pokazali izuzetan interes i motivaciju. Kao da su bili pod čarima samog Mali Princa, nije im bilo teško da poslije školskih i ostalih obaveza dolaze na probe – kazala je predsjednica udruženja, Svetlana Čolak Antić.

Muzičku tačku je pripripremila redovna saradnica « Avenira » prof. Mirela Sčasni, a jezičke dionice prof. Jelena Perišić.

Mlade Avenirce očekuje sada izvedba « Malog Princa »sa još nekoliko muzičkih tačaka u okviru proslave « Dana Frankofonije 2018», u subotu, 31. marta u Dvorani Park.

U maju je takođe planirano učestvovanje na Festivalu u Mostaru FêTèF 2018 u organizaciji Francuskog instituta Bosne i Hercegovine. Već od aprila očekuju se gostovanja pred francuskom publikom, gostima naših hotela, koji oduševljeno reaguju na predstave ove ogranizacije koja već više od decenije promoviše francuski jezik i kulturu.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code