“Avenir” priredio novogodišnju svečanost u Gradskoj kafani

“Avenir” priredio novogodišnju svečanost u Gradskoj kafani

2
Podijeli

Udruženje ljubitelja francuskog jezika i kulture “Avenir” iz Herceg Novog je sinoć u Gradskoj kafani priredilo kulturno-umjetnički program pod nazivom “U susret Novoj 2018. godini”.

Mladi članovi ovog udruženja su, u prisustvu roditelja i profesora, izveli performans na francuskom jeziku, a pridružili su im se i učenici OŠ “Daso Pavičić”.

Picerija i restoran

U sklopu večeri profesori “Avenira”: Jelena Perišic, Marina Čirković i Miloš Avramović su objavili rezultate Delf ispita (nivoi A1 i A2), koji su polaznici “Avenira” sredinom decembra polagali u Francuskom institutu u Podgorici. Naime, Delf je međunarodno priznata diploma za znanje francuskog jezika. Pripremu za ovaj ispit “Avenir” uspješno obavlja već duži niz godina. Činjenica da su, i u ovom, poslednjem roku, postignuti odlični rezultati svjedoči o kvalitetu pedagoške ekipe ovog udruženja.

Profesori “Avenira”, na čelu sa predsjednicom Svetlanom Čolak- Antić, su, takođe, mnogobrojnu publiku u Gradskoj kafani podsjetili na sve ostvarene projekte u godini koja je na izmaku.

– U aprilu frankofona pozorišna trupa Avenir, sačinjena od učenika osnovnih i srednje škole iz Herceg Novog, učestvovala je na Internacionalnom Festivalu u “La Roche sur Yon” u Francuskoj. Na ovoj prestižnoj manifestaciji mladi Avenirci su izveli dramski komad “Elle court la rumeur”. Tim povodom pedagoška ekipa je ostvarila i saradnju sa gimnazijom “Mandes France” iz Challans-a, u kojoj su polaznici udruženja imali prilike da pohađaju časove sa francuskim vršnjacima – priča profesor Miloš Avramović.

Potom, u toku ljetnjih mjeseci, asocijacija je  uspješno realizovala i jezičko-umjetničke radionice za najmlađe ljubitelje Molijerovog jezika.

– Novi pozorišni projekat “Avenira” u 2017. godini je i muzičko-scenska adaptacija Egziperijevog “Malog princa”, čiji je jedan odlomak premijerno izveden na “Trgu od knjige”, a uslijedile su i izvedbe u Institutu Dr Simo Milošević i hotelu “Delfin” pred francuskom publikom. Potom, u toku novembra, u Trebinju, mladi glumci su izveli ovaj spektakl pred svojim vršnjacima iz trebinjskih i bilećkih škola – ističe Avramović.

Na taj način je uspješno obnovljena  saradnja sa susjedima. Sada se očekuje gostovanje mladih frankofonih Trebinjaca u Herceg Novom, povodom proslave “Dana Frankofonije” planirane za mart 2018 godine.

Ono što je kolektiv “Avenira” posebno istakao na ovom događaju jeste i činjenica da je nedavno nabavljen pedagoški materijal u vrijednosti od 800 eura, radi kvalitetnijeg izvođenja nastave. Ovu sumu sakupili su profesori Asocijacije  angazovanjem u turističkom vođstvu  po Crnoj Gori delegacije “Rotary kluba” iz Francuske. U prikupljanju sredstava pomogli su članovi pozorišne sekcije “Avenira” pred publikom hercegnovskih hotela.

“Avenir” djeluje u Herceg Novom od 2006-te, a iz godine u godinu, sve uspješnije obavlja svoju misiju –  promovisanje i učenje francuskog jezika, književnosti i kulture. Ova organizacija je, sasvim sigurno, jedna od vodećih u bogaćenju kulturne scene Herceg Novog.

2 Komentari

 1. Veze s vezom ovo nema.Sve je ovo izgleda fino i lijepo ali stvarno ista predstava se vrti vec 5 godina…Bolje djecu posaljite negde gde ima sansa da se stvarno nauci francuski jezik a ne da tu imaju kao neke predstavice koje se sastoje od istih pjesama…Sramota vise.

  4
  8
  • Gospodine ili gospođo, na osnovu Vašeg komentara se da zaključiti da nemate ama baš nikavu ideju o tome što ovo udruženje već godinama radi za djecu i mlade Herceg Novog. Da ste iole malo bolje pročitali ovaj članak ili da ste bili prisutni na sinoćnoj svečanosti, ne bil Vam padalo na pamet da ovakav komentar ostavite. Mada shodno ovome što se rekli, vidljiv je nivo Vaše informisanosti i obrazovanja. Mi smo u svakom slučaju ponosni što su naša djeca dio čitave ove “avenirske” priče. Srdačan pozdrav

   17
   4

Ostavite komentar

*

code