Azalea Maritime: Impresivini razultati u 20 godina rada

Azalea Maritime: Impresivini razultati u 20 godina rada

5
Podijeli

Pomorski Trening centar i agencija za ukrcaj pomoraca – Azalea Maritime iz Bijele obilježila je u 2017. godini jubilarnih 20 godina rada. Rezultati, koje je za to vrijeme postigla kompanija, koja predstavlja  najmoderniji trening pomorski centar u Evropi, više su nego impresivni. Posebno ako se u obzir uzme recesija koja je prije nekoliko godina pogodila svjetsku ekonomiju.

Nikada niko ni jedan sertifikat koji je izdala Azalela nije doveo u pitanje. O rezultatima, načinu rada, obuci kadeta, planovima Centra,  Radiju Jadran je govorio  prvi čovjek kompanije, kapetan Nenad Lazović.

Picerija i restoran

Azalea Maritime započela je rad u Herceg Novom, sa dosta skromnom namjerom i željom da se plasira i oproba na crnogorskom tržistu i da u Crnu Goru uvede novi segment brodarstva – brodove za prevoz tečnih tereta, odnosno energenata, prisjeća se direktor kompanije, Lazović:

– To je segment koji je tražio i diktirao veći standard znanja, vještina, odgovornosti. Ali, pružao je, što se i dokazalo u ovih 20 godina, veću sigurnost u zaposlenju, veću konkurentnost na vrlo zahtijevnom i izbirljivom svijetskom tržištu. Normalo, posljedica svega ovoga jesu i beneficije koje se ostvaruju, kao što su paket plata i uslova – otkriva Lazović.

Kao i na sve druge činioce, recesija je uticala na poslovanje kompanije, ali se to najmanje odrazilo na pomorce. Za vrijeme recesije crnoogorski pomorci nisu gubili zaposlenje na brodovima, već naprotiv, navodi Lazović, program zapošljavanja je nastavljen. Jedan od glavnih razloga bio je upravo pravilan izbor pomorskog tržišnog segmenta i tipa broda.

Samo u posljednjih 10-ak godina kroz Trening centar prošlo je blizu 20 hiljada polaznika, a u 2017. Azalea je obučila 2444 kadeta.

– Vjerujem da bi neki drugi činioci ove impresivne brojke stavili u prvi plan, ali u mom shvatanju brojke su samo pokazatelj kvaliteta rada, odnosno pokazatelj stagnacije, ili progresa. Analiza naših podataka, kako različitih modula treninga koji prate sadašnje zahtjeve brodara i brodskog tržišta, tako i analiza broja polaznika i država iz kojih dolaze, daju nam za pravo da kažemo da servis kontinuirano pružamo, konstantno pratimo zahtjeve tržišta, zakonske regulative. Takođe, pratimo “specijalne zahtjeve samih brodara” unutar njihovih preporuka za poslovanje i sigurno upravljanje brodovima – navodi Lazović.

Japanski Micui OSK i dalje glavni klijent

Ova kompanija nije samo provajder crnogorskog tržišta, jer većina polaznika dolaze iz inostranstva, odnosno sa svih geografskih širina i dužina.

– Uz stalnog partnera i najvećeg klijenta, Micui OSK Tokio-Japan, sarađujemo sa klijentima većinom iz oblasti prevoza tečnih tereta koji predstavnike imaju u našoj zemlji i Hrvatskoj, ali kako kompanija sve više djeluje, tako ima ugovoren “broj dana treninga” sa samim brodarima iz evropskog okruženja i sa partnerima sa Bliskog istoka. Zahvaljujući Micui-u, odnosno njihovom standardu, zahtjevima, dugoročnoj viziji i misiji i mi smo rasli. Oni su naš klijent u omjeru od oko 40 do 50% ukupnog godišnjeg pruženog servisa. Upravljajući rizicima poslovanja, našim sjedištem, okolnostima u kojima poslujemo, nastojimo osigurati neku vrstu ugovora sa više nego jednim brodarom. Mi, zasigurno ne želimo da razmišljamo samo šta će biti sjutra, već o godinama koje su pred nama – konkretan je Lazović.

Obrazovni kadar bez konkurencije

U Trening centru Azalea Maritime u stalnom angažmanu ili u periodu kada ne plove rade bivši početnici Centra, a danas dokazani kapetani i upravitelji na VLCC, LNG tankerima, a od skoro i na vrlo specifičnim tankerima, pogonima ili terminalima.

Sa kadetima radi 11 instruktora i 9 ispitivača, koje po svim standardima licenciraju UK MCA (Administracije Velike Britanije)  i Akademije iz Danske, Švedske, Holandije, Japana.

– Najveća vrijednot ovog kolektiva i Centra je generacija koja će naslijediti postojeći obrazovni tim kompanije i nastaviti da se bavim ovim pozivom, zbog čega smijem i da kažem kako nemamo konkurenciju i zbog čega ćemo trajati – navodi Lazović.

Prateći razvoj tržišta i tehnologije na savremenim brodovima, tako i Centar razvija pripadajuće module obuka u jednom procesu koji nema kraja, već predstavlja konstantan izazov, objašnjava on.

U Trening centru u Bijeloj generisan je virtuelni brod koji “radi i plovi”, pa kadeti imaju mogućnost povezivanja svih djelova broda koji se koriste ili za komercijalne svrhe ili sigurnosne vježbe.

Azalea Maritime sarađuje sa više različitih akademija i proizvođača brodske opreme. Neke od Akademija su iz Velike Britanije, Švdeske, ali ima ih i iz daleke Kine.

Beneficije pomoraca koje zapošljava Azalea

Svaki pomorac koji se preko bijelskog  Centra i agencije Azalea ukrcao na brod ima osiguran stalni radni odnos, minimum 12 plata u toku godine, zdravstveno osiguranje koje se može prenijeti na članove porodice, osiguranje u slučaju nesposobnosti za rad i slično.

Pored toga, Azalea pomorcima obezbijeđuje rad na sigurnim brodovima iznad propisanih standrarda, kao i mogućnosti stalnog napredovanja u zvanju, ali i u znanju i vještimama u ovoj rastućoj industriji.

Kapetana  Lazovića pitali smo da prokomentariše i crnogorsko zakonodavstvo  u školovanju i  obuci pomoraca, ali je on, u duhu praznika, ljubazno kazao samo da je “u 21. vijeku kameni točak prevaziđen, pa bi samim tim trebalo napustiti kliše u kojem je domaće zakonodavstvo učaureno”.

Pomorci da dostignu bolji status i utiču na promjene

Azalea Martitime će i u 2018. godini nastaviti da pruža servis svim segmentima pomorske industije i nastaviti da aktivno utiče na promjene i  mijenja svijest pomoraca:

– Ne smijemo zaboraviti ono što je naš kolega, upravitelj Andro Bilafer, rekao 1999. godine: “Crna Gora je primorska, ne pomorska zemlja”. Imajući ovu izreku stalno na pameti, a u  ime velikog broja, u struci pokazanih i dokazanih pomoraca, ne smijemo dozvoliti da nam drugi nameću pravila koja nas ka tome i vode. Posljednjih  25 godina, mi nismo izgubili materijalne vrijednosti, ali bojim se da nam sve više ponestaju moralne, tako da naš pomorac još uvijek nije dostigao pripadajuće mjesto u društvu. Ovo doživljavam kao lični poraz, zbog čega ne smiijemo ne staviti upravo ove promjene u plan za 2018. godinu – kategoričan je Lazović.

Sa željom da sve pomorce prati dobar vjetar i mirna mora, direktor kompanije Azalea Maritime, Nenad Lazović  građanima Herceg Novog i Crne Gore želi srećne praznike.

5 Komentari

Ostavite komentar

*

code