Azil za pse dobro radi, a u pripremi i zona za šetnju...

Azil za pse dobro radi, a u pripremi i zona za šetnju kućnih ljubimaca u Novom

12
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_azil_rjPrivremeno sklonište za napuštene životinje u Opštini Herceg Novi, u bivšem vojnom objektu Dizdarica trenutno udomljava 83 psa, u kapacitetu koji je sa 60, prije četiri godine, proširen sada na 90 mjesta.

Kako nam je kazao direktor “Čistoće”, Borivoje Bonić, godišnje sa ulica sklone između 180 i 220 jedinki svih kategorija i uzrasta pasa. Prosječan broj udomljavanja je znatno manji i razlikuje se iz godine u godinu pa varira između 13 i 19%. Po njegovim riječima, “Čistoća” do sada nije organizovala akcije udomljavanja, osim objavljivanja oglasa u  “Dan”-u, u 2014. i 2015. godini.

Picerija i restoran

– Kako bismo povećali broj usvojenih pasa, a s obzirom na iskustvo koje imamo, u toku 2017. godine nastojimo organizovati dovoženje mladunaca za vrijeme pijačnog dana, radi izlaganja i njihovg trajnog zbrinjavanja – kazao je Bonić.

Akcije prikupljanja napuštenih pasa po ulicama usklađene su sa godišnjim programom rada društva i organizivane su po rejonima tokom čitave godine u redovno radno vrijeme, a po zapažanjima i nalozima Komunalne policije i prijavama građana.

Bonić je istakao da su uslovi u azilu dobri, te da samo treba obnovniti pješčane podloge na otvorenim prostorima i popraviti određene dijelove boksa, što je i u planu zaposlenih u prihvatilištu. Problem jedino predstavlja dotrajalo vozilo za prikupljanje, koje je podložno kvarovima, pa je potrebno nabaviti novo. Azil je opremljen klima uređajima kojima se u zimskim uslovima zagrijavaju prostorije u kojima su smješteni mladunci i ženke, dok su odrasli mužjaci smješteni u standardnim kućicama za pse u kojima nema grijanja.

Aktuelna je i inicijativa za izgradnju lokacije na području Opštine Herceg Novi za šetnju i zabavu kućnih ljubimaca.

– Postupak je potrebno definisati nakon određivanja zemljišne lokacije  čime bi se izbjeglo da vlasnici kućnih ljubimaca izvode pse u gradske parkove i samim tim utiču na sigurnost građana koji koriste parkove – navodi direktor “Čistoće”.

Oficijelni sajt prihvatilišta za napuštene životinje biće renoviran i uređen kako bi bio pristupačniji korisnicima i na kojem bi se informacije o aktivnostima azila i prihvaćenim psima svakodnevno ažurirale.

Podsjećamo, Odlukom skupštine Opštine Herceg Novi  od 27. avgusta 2009.  osnovano je  sklonište za zaštitu napuštenih i izgubljenih pasa na lokaciji Dizdarica. Samo prilagođavanje i opremanje objekta, u skladu sa uslovima koje je izdao tadašnji Sekretarijat za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine Opštine Herceg Novi, završeno  je do kraja jula 2009. godine. Početak rada skloništa vezuje se za 15. septembar te godine, kada je započeto organizovano prikupljanje pasa sa javnih površina u Igalu.

12 Komentari

 1. Nevjerovatno koliko negativnih komentara… Svaki korak naprijed je za pohvalu. Svako civilizovano društvo treba da brine o svom biljnom i životinjskom svijetu. Oni koji se žale na lavež pasa, nek budu zahvalni što ga uopšte čuju.

 2. …,samo ih pokupite i činite s njima što hoćete.Trend je imati ljubimca u stanu,pa i to trebaju da prebrode oni koji imaju druge vrste ljubimaca.Sve što radimo govori mnogo o nama , društvu i vremenu.Živi se odlično,bolje nego ikad,a za to je zaslužan neko.

 3. Slobodane!Za drzanje kucnog ljubimca u stanu nije potrebna saglasnost vecine stanara.To je potrebno ako se ljubimac zeli drzati u zajednickim dijelovima stambene zgrade.Sto se tice lajanja i ometanja stanara,to se cesto zloupotrebljava od onih koji prijavljuju.Normalno je da pas povremeno zalaje,kad neko zvoni ili prolazi ispred vrata stana.Stenad koju vlasnici ostavljaju postepeno same i uce ih savladavanju straha od separacije -isto pojacano cvile ili laju ,to je prolaznog karaktera i nakon odredjenog vremena prestane.Pas je samo izlika za vec narusene komsijske odnose,najcesce.Uvijek se moze komsiji ponuditi pomoc,obici zivotinje i slicno.Svako u nekom periodu svog zivota proizvodi buku-bebe placu,djeca galame i sutiraju loptu,muz se dere na zenu ili obratno,renovira se stan….Sve se moze kad se hoce.

 4. Krajnje je neprihvatljivo da se naplacuju kazne ,a da pri tom nisu obezbjedili osnovne uslove. Vlasnici pasa koji su se makli iz ovog grada,znaju o cemu govorim. Prije svega je potrebno obezbjediti kante za izmet, koje ce se redovno prazniti, da ne bi doslo do opste zaraze,pogotovo u ljetnjem periodu. U nekim mjestima su cak obezbjedjene vrecice. Plaze za pse su neophodne i moraju da sadrze tus i kante, kao i zelene povrsine na kojem se ljubimci mogu druziti. Pa kada se sve to ispuni ,onda neka pune budzet sa naplacivanjem kazni. Nisu u stanju da osposobe rasvjetu na setalistu, a ne nesto drugo. Ne bi bilo srecnije od mene da se sva ova prica ostvari i da bez brige mogu da izvedem psa u setnju ili na plazu, ali daleko smo mi od toga.

 5. Više računa se vodi o psima nego o nekim ljudima. A šta sa onim psima koji ometaju lajanjem stanare u stambenoj zgradi, kome se žaliti? Da li se smije držati u zgradi pas bez saglasnosti većine stanara? Dajte malo o toj temi jer nema više zgrade bez pasa

 6. Kada već planirate mjesto za izvođenje pasa gdje neće ometati druge koji koriste zelene površine i parkove predložio bih i da obezbijedite plažu, takođe za kućne ljubimce jer vlasnici istih nemaju osjeća da kada dovedu psa na plažu ili ga puste u more ugrožavaju druge kupače a nije ni higijenski. Vlasnici će vam biti zahvalni a ovi drugi neće biti neshvaćeni jer ne žele psa pored djece u moru.

 7. Ovo je zatvor a ne aziil …ali polako .Vazno je da su se u ovoj državi funkcioneri i tajkuni nakrali a za zivotinje i prirodu nemate eura… Samo polako. Sve se to jednom vrati

 8. Gospodo garantujem da Vi nemate nikakve ljubimce kod svoje kuće. A garantujem da odavno niste makli van Novog.
  Ali samo Vi ispijajte kafe i čitajte dnevnu štampu, neko će drugi riješiti sve probleme.
  Pozdrav za azil , a vijerujte obišao sam ih sve u CG. Ovaj je među najboljima da budem skroman.

 9. Cuj,izgradnja lokacije za setnju i zabavu kucnih ljubimaca.Potrebno je napraviti parkove za pse,tu se psi ne setaju ,nego se puste u igru sa drugim psima ili im vlasnik baca lopticu.Ne vjerujem da mislite ugraditi sprave za zabavu.Psi moraju biti cipovani,vakcinisani i socijalizovani.Potrebno je sirom grada postaviti kante za pseci izmet ,pse voditi na povocu i onda naplacivati kazne.Napravite plazu za pse.I volite zivotinje.

 10. Previse se o ovom Azilu bajno govori,ispade najbolji u regionu.A nikakvih dokaza za to nema ,osim par osoba koje se kunu da je sve divno.Ne vjerujem u to,ponudite volonterstvo,pa da ljudi i sami mogu ponesto vidjeti i pratiti.

Ostavite komentar

*

code