Badnji dan i Božić

Badnji dan i Božić

1906
11
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

badnjaciSve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar – Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, a u Crnoj Gori SPC i CPC slave Badnji dan.
Jutros su već priganice zamirisale u mnogim domovima u Boki Kotorskoj i dočekale domaćine koji su išli da beru badnjake. Biće posna trpeza za objed i večeru, okupljeni ukućani u miru i ljubavi, koji će večeras s prvim sutonom nalagati badnjake za napredak.
Badnjak je simbol drveta koje su, prema predanju, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus. Badnji dan najavljuje najradosniji hrišćanski praznik, Božić – rođenje sina Božjeg Isusa Hrista.
U Boki se puno ne razlikuju katolički i pravoslavni običaji, od posipanja pšenice i slame po kući, do unošenja badnjaka, koji je nešto specifičniji kod pravoslavnog stanovništva u odnosu na katoličko. Iako je danas sve manje šporeta na drva i ognjišta za nalaganje mnogi pravoslavci unose maker po neku grančicu lovora, ruzmarina, masline ili ukrašavaju s narančom kućna vrata, kao obilježje Božića.
S novim vremenima gube se polako božićni običaji, pa se i nalaganje badnjaka preseljava iz domova u dvorišta pravsolavnih hramova. Tako će biti i večaras nakon liturgija u mnogim hramovima širom Boke Kotorske.
I ove godine Crnogorska pravoslavna crkva i Mitropolija crnogorsko – primorska Srpske pravoslavne crkve paralelno organizuju nalaganje badnjaka na Cetinju i u drugim mjestima širom Crne Gore. Badnjake će osveštati mitropoliti Mihailo i Amfilohije.
No, ono što ostaje uvijek karakterisalo Boku to je uzajamnost posjeta za Badnje veče i Božić, pravoslavci kod katolika, katolici kod pravoslavaca.
Radio Jadran pravoslavnim vjernicima čestita Badnji dan i Božić. Mir Božji Hristos se rodi!

Božićne Poslanice

Picerija i restoran

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da obezbožena vlast poriče vjekovno postojanje Hristove Crkve Božje Pravoslavne na Cetinju i, umjesto da gradi budućnost Crne Gore na svetopetrovskom bogoljublju i bratoljublju, pokušava da je zida na produbljivanju dioba u narodu.
On je, u božićnoj poslanici, kazao da se borba oko “oltara pravog na kamenu krvavom“ i borba između svjetlosti i tame, dobra i zla, Boga i satane, odvija, kako u cijelom svijetu, tako i u Crnoj Gori do dana današnjeg.
Praznujući Božić, prema riječima mitropolita Amfilohija i ove godine dobrote Gospodnje, podsjećamo i sebe, i sve u Crnoj Gori i šire od nje, na bogonadahnute riječi poslanice Svetog Petra Cetinjskog:
“U nevjere nema vjere, nema straha Božijeg đe Jude predatelji Hrista caruju i gaze vjeru i pravdu, zaboravljajući onu svetinju i gazeći je, nečistom nogom, za koju sav svijet živi i dragocjeni život polaže. U to ime, zapjevajmo sa anđelima i pastirima, i sa Svetom Crkvom Hristovom, raširenom po svoj Vaseljeni: Slava na visini Bogu, i na zemlji mir, među ljudima dobra volja. Vaistinu se Hristos rodi! Blagosloven vijenac nove godine Gospodnje“ – poručio je Amfilohije.

U božićnoj poslanici mitropolit Crnogorske pravoslavne Crkve Mihailo, kazao je da ima grijehova i grešnika koji rade protiv crnogorskog naroda, države i crkve i pozvao Crnogorce da se približe Bogu, smatrajući da su neki Crnogorci izgubili osjećaj ljudski i crnogorski.
“Treba da znate da putem Hristovim niko i nikada zalutati ne može. Ne dopuštite da vas drugi skrenu sa vašeg istorijskog i Bogom danog puta. Da vas duhovno i moralno osiromaše. Upamtite, narodi propadaju ako duhovno osiromaše, izgube moral, svoju dobrotu i plemenitost, svoje ime, ponos, slobodu i dostojanstvo, svoju državu i crkvu. Ima grijehova i grešnika koji rade protiv našeg naroda, države i crkve. Ima onih koji kidišu na mir i sreću našu, na imovinu i naš napredak, na osveštane nam svetinje, na prošlost, sadašnjicu i budućnost Crne Gore i Crnogoraca. Oslobođeni grijeha pobijedićemo svako zlo ako je Hristos u nama i mi u Hristu”, kazao je Mihailo.
Poručio je da je teško cijelom crnogorskom i svakom narodu gdje mržnja i svađa caruju.
“Odbacite svađu i mržnju, očistite srce od zavisti i zlobe, ruke od zlih djela, a um od zlih misli i namjera. Zapitajmo se, jesmo li Crnogorci spremni da pred Gospodom u čije se ime krstimo i svetom krvlju i tijelom pričešćujemo, dvadeset vjekova poslije Njegova Raspeća, položimo račune svojega hrišćanstva? Jer i danas dragi moji Crnogorci među vama ima hrišćana daleko od istine, pravde i ljubavi koju je Hristos propovijedao”, istakao je Mihailo.
“Zagrljeni u Hristovoj ljubavi i radosti crnogorskog naroda svi glasno jedan drugom u matici i među iseljeništvom čestitajmo srećan Božić, svako dobro i napredak svetim pozdravom: Hristos se rodi, vaistinu se rodi”, poručio je Mihailo.

11 Komentari

 1. Rijec je o prvim doseljenicima koji su apsolutno svi Ercegovci. To da se mlada prilagođava loš je primjer. Nigdje se nijesu domacim indijancima prilagođavali doseljenici Australije Amerike Brazila … Samo kod nas u Boki ponosno progovorismo jezik okupatora. Pirun i viva nijesu govorili nasi preci !!! U Ercegovini ima turcizama ali se ljudi trude da ih izbace iz upotrbe , a ne da se ponose sa karikiranom venecijanštvinom. Adio van !!!
  0  0
 2. Moj komentar pocinje sa HRISTOS SE RODI , ne cenzurisi mi komentar. Morejski rat , Mitropolit Ljubibratic 1700 g, naseljavanje Boke ,odakle? Naravno iz Ercegovine . Kao da vam nije milo ercegovacko porijeklo. Šta vam znači venecija i austrija? Naravno neko više voli okupaciju nego svoje! Nije valjda da bi ste željeli veneciju koja je zakleti dušman Pravoslavlju ! Ne karikiraj priču, niko ne govori o sstablima na kamionu, već o hrastovoj grani sa šušnjem tj. lišćem.
  0  0
 3. Ercegovac mozda slike iz Hercegovine ne iz Boke. I za tvoju informaciju za vrijeme Kraljevine se po Novome pored crkvi nisu lozili badnjaci, samo u Djenovice i Baosice pored crkve jer su u Baosice bile vojne kasarne i vojska i oficiri nisu imali gdje nalagat. A ovo sto sad imamo da se cijela stabla donose kamionom…je li i to bilo u Boki?
  0  0
 4. Ercegovac kako kod koga. I nije cijela Boka iz Hercegovine. A slika o tome ima mozda zadnjih stotinjak godina. A prije toga stotinama godina? Boka je bila Venecija, Francuska, Austrija
  0  0
 5. Nije ti baas ova tema Tvrtko uopste poznata. Pogledaj stare slike Boke pace ti biti jasno. Obicaji isti kao u Hercegovini odakle je cijela Boka i naseljena. Badnjak, hrastova grana sa liscem, nista zasjeceno, slama, zito obavezni.
  0  0
 6. U Boku su se vazda pravili mali badnjaci, slicni ovima na fotografiji, zarezani na obije strane te kitili maslinom i lovorom. Ovo sto danas vidimo, velike tanke grane sa liscem nikad nije bilo u Boki. Pomodarstvo velikih grana drveca koji se nose kamionima je nista drugo nego primitivizam. Te bi po protagonistima istih trebalo znaciti sto veci badnjak to veci vjernik, mozemo samo na to reci, o mili Boze. Takodje Belavista posuta slamom ili te sijenom, praksa uvedena od prije par godina, jako cudno djeluje jer se to nikada nije praktikovalo. Nadlezne sluzbe treba napomenuti da je Belavista jedan od gradskih trgova,te da se na istom ne moze sprovoditi samovolja, pa makar i crkvenih predstavnika. U nasu kucu se kao i uvijek unose mali badnjaci, zene posipaju psenicom, ispod stola je grana masline i lovora, a u kuci okicena lovorika. Na vrata od kuce narandza, lovor i maslina. Nazdravlje badnje vece i sutrasnji Bozic!
  0  0

Ostavite komentar

*

code