Badnji dan kod katolika

Badnji dan kod katolika

812
1
Podijeli

images_slike_gradovi_ko_katedrala sv tripunaUoči najradosnijeg hriišćanskog praznika, Božića, u svim katoličkim crkvama u Boki, služe se svete mise, a Badnji dan obilležavaju u svim župnim uredima i samostanima Kotorske biskupije, kao i u katoličkim domovima.
Po tradiciji, danas se posti, pa su domaćice isprigale priganice, poslužile rakiju, a za objed i večeru biće riba, najčešće bakalar i druga posna hrana i ko može sebi priuštiti, nalaganje badnjaka.
Povodom Božića u ponoć u katedrali Svetog Tripuna započeće Pontifikalna sveta Misa – Polnoćka, a na blagdan Božića svete Mise će biti služene i u svim rimokatoličkim crkvama u Boki.
U Božićnoj poslanici kotorski biskupa Ilija Janić je, između ostalog, poručio:
-Važno je imati volju da proširujemo znanje o svojoj vjeri, da osjećamo potrebu biti što bolji praktični vjernici kojima je Jedinorođenac iz Betlehema temelj, sigurnost ovog našeg proputovanja k onoj jedinoj, nebeskoj domovini, gdje ćemo ga vječno uživati, gdje ćemo ga vječno gledati licem u lice. Trebamo biti svjesni da će nas u proputovanju ovoga života hrabriti, tješiti, hraniti vlastitim nebeskim kruhom. Ovo je božićno vrijeme idealna šansa za naše vlastito ispravljanje. Životni popravci su nužni ako mislimo da se Novorođeni rodi u našim dušama, u našim savjestima. To će biti naše svjedočenje u svakodnevici ovozemaljskoga hoda. S ovim mislima želim sretan i blagoslovljen Božić vama i svim ljudima dobre volje.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code